Τα ισοδύναμα, οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις και, φυσικά, το μεταναστευτικό, φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών (Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015) εφημερίδων.


Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Τραμπάλα με ισοδύναμα

Όπως τονίζει η εφημερίδα "διάφορα σενάρια, που στοχεύουν στην κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή συναρμόδιοι υπουργοί εκφράζουν ή αφήνουν να «διαρρεύσουν» δικές τους προτάσεις. Η νεότερη πρόταση που φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση αφορά τα τέλη κυκλοφορίας - πρόταση που φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις, κυμαινόμενες από 30 έως 200 ευρώ σε εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι κατέχουν υβριδικά ή ηλεκτροκίνητα Ι.Χ. αυτοκίνητα, καθώς επίσης και βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα ηλικίας έως πέντε ετών με κινητήρες άνω των 1.800 κυβικών εκατοστών".

ΕΘΝΟΣ του ΣΑΒΒΑΤΟΥ: Ο πόλεμος των 11 ημερών για το γάλα

"Πόλεμο στην αγορά γάλακτος θα πυροδοτήσει η υπουργική απόφαση για την πλήρη απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του γάλακτος. Πλέον θα μπορεί να παραμένει στο ράφι έως και 11 ημέρες. Το μέτρο αναμένεται να πλήξει την εγχώρια παραγωγή, καθώς θα ανοίξει τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές από Γερμανία και Ολλανδία", υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μάθημα" του Αγίου Παΐσιου για δραματικά επερχόμενα

Η εφημερίδα δημοσιεύει κείμενο που, όπως λέει "συνέγραψε (κατόπιν φανερώσεως σε αυτόν του ιδίου του Αγίου Παϊσίου!) γέροντας-ασκητής σε ακριτικό νησί του Αιγαίου που ήταν πνευματικοπαίδι του Αγ. Παϊσίου. Σύμφωνα με τον ίδιο τον γέροντα-ασκητή, ο Άγιος του φανερώθηκε και του έδωσε δύο νουθεσίες". 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γκάζι" 30 € έως 200 € στα τέλη κυκλοφορίας

"Πρόσθετες επιβαρύνσεις, κυμαινόμενες από 30 έως και 200 ευρώ, σχεδιάζει να επιβάλει ίο υπουργείο Οικονομικών σε εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι κατέχουν υβριδικά ή ηλεκτροκίνητα Ι.Χ. αυτοκίνητα, καθώς επίσης και βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα ηλικίας μέχρι 5 ετών με κινητήρες άνω των 1.800 κυβικών εκατοστών Παράλληλα, εξετάζεται η επιβολή τελών κυκλοφορίας στο μισό των αντίστοιχων βενζινοκίνητων για τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. μεσαίου κυβισμού, τα οποία είχαν μηδενικά τέλη λόγω εκπομπής χαμηλών ρύπων", γράφει η εφημερίδα.

ΕΣΤΙΑ: Παρεμβαίνει η Τουρκία με πυρά στο Αιγαίο

Η εφημερίδα τονίζει: "Πολλαπλά ζητήματα ασφαλείας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δημιουργεί η απόφασις της Τουρκίας να διεξαγάγει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, για έναν ολόκληρο μήνα (από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου), στο κέντρο του Αιγαίου. Αποδεικνύεται παραλλήλως κατ' αυτόν τον τρόπο η πλήρης αναξιοπιστία της Αγκύρας, ή οποία αφ' ενός συζητεί με την EE συνεργασίες και ανταλλάγματα, αφ' ετέρου όμως συνεχίζει την παγία τακτική της αμφισβητήσεως της διεθνούς νομιμότητος στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης".

Η ΑΠΟΨΗ: Το μπλοκάκι του Τσίπρα

Η εφημερίδα θυμίζει το περίφημο "μπλοκάκι του Σημίτη" και γράφει για τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα: "Ικανοποιημένος, καταρχήν, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας από τις επιδόσεις των υπουργών του. Μάλιστα, τις όποιες καθυστερήσεις και τα κενά τα αποδίδει στην πολυπλοκότητα των θεμάτων και όχι σε ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας. Παρ' όλα αυτά, όλα θα κριθούν το επόμενο διάστημα οπότε και τα πλέον δύσκολα ζητήματα θα πρέπει να έχουν επιλυθεί".

H ΑΥΓΗ: Γαλλικό κλειδί για τη δόση των 2 δισ.

"Προστασία της πρώτης κατοικίας και ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι τα δύο θέματα που παραμένουν ανοιχτά και πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 9 Νοεμβρίου ώστε το Eurogroup της ίδιας ημέρας να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. που αντιστοιχούν στα προαπαιτούμενα μέτρα τα οποία συζητούνται στη Βουλή. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι η διαπραγμάτευση και στα δύο θέματα θα έχει θετική έκβαση και ιδιαίτερα στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο, όπως δήλωσε χθες ο Αλ. Τσίπρας, για την κυβέρνηση αποτελεί "θέμα αρχής" ", γράφει η εφημερίδα.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ : Στις ακτές του Αιγαίου κρίνεται η Ευρώπη

Με το προσφυγικό ασχολείται η εφημερίδα και γράφει: "Τα κροκοδείλια δάκρυα στη γηραιά ήπειρο για την τραγωδία των προσφύγων αποκαλύπτουν τον κυνισμό των ηγετών της. Το τελευταίο τριήμερο, 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους πολλά βρέφη και παιδιά, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πόσοι αγνοούνται".

H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αλλάζει το σκηνικό στις τράπεζες

Η εφημερίδα τονίζει: "Στην τελική ευθεία εισέρχεται από σήμερα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την ανακοίνωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ψήφιση του νομοσχεδίου που καθορίζει τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, ο νόμος αφήνει ανοικτά καθοριστικής σημασίας θέματα για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ιδιωτικοποίηση ΟΛΘ μετ' αποδοχής 

Η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή επίσκεψη στο ΟΛΘ του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλα, για την οποία επισημαίνει: "Ο Στέργιος Πιτσιόρλας είχε χθες διαδοχικές επαφές με τη διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε., με φορείς της Θεσσαλονίκης, καθώς και με στελέχη και εργαζομένους της εταιρείας. Εκπρόσωποι του Ταμείου υποστήριζαν μάλιστα ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει η συναίνεση των φορέων της πόλης στο ότι πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις ούτε σε επίπεδο εργαζομένων".

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Τρέμουν νέα Δεκεμβριανά στο Μαξίμου

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της κοινωνικής έκρηξης βρίσκεται η κυβέρνηση, φοβούμενη επανάληψη των «Δεκεμβριανών» του 2008 και των αλυσιδωτών παρενεργειών που προκλήθηκαν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Τους φόβους αυτούς εξέφρασε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας χαλάρωση των δημοσιονομικών απαιτήσεων, ενώ οι επικεφαλής των πρεσβειών ενημερώνουν τις ηγεσίες των χωρών τους για ενδεχόμενο πρόκλησης σφοδρότατων αναταραχών στην Ελλάδα".

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: 7+1 βόμβες κλονίζουν την κυβέρνηση 

Όπως τονίζει η εφημερίδα "το προσφυγικό είναι αναμφίβολα το σοβαρότερο εθνικό πρόβλημα και απαιτεί επείγουσες και δραστικές παρεμβάσεις. Τα οικονομικά προβλήματα, ωστόσο, επιβαρύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και περιορίζουν τη διαχειριστική δυνατότητα της κυβέρνησης. Τα δημόσια ταμεία είναι άδεια, η δόση των 2 δισ. ευρώ δεν εγκρίθηκε από το Euroworking Group, η καταβολή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων καλύπτεται από βραχυπρόθεσμο δανεισμό ανάμεσα στους οργανισμούς του Δημοσίου. Η προεκλογική υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα για ένα «μνημόνιο μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο» αποδεικνύεται οδυνηρό ψεύδος".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ξανά στο λαό τα βάρη για λογαριασμό των τραπεζικών ομίλων

H εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση, με απαράδεκτες διαδικασίες fast track, καλεί το λαό να σηκώσει ξανά τα βάρη των τραπεζικών ομίλων, που προέρχονται από τη θεαματική αύξηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και από τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό σε συνθήκες κρίσης. Προχωρά σε νέα κρατική χρηματοδότηση των τραπεζών, χωρίς καμιά δέσμευση για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών, την ώρα που δεσμεύεται να διασφαλίσει πρακτικά την εκ νέου ιδιωτικοποίηση των τραπεζών".

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ: Συνωστισμός στην πόρτα του εισαγγελέα 

"Γενικευμένη σύρραξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και in διαπλοκή προκαλεί το άνοιγμα των καυτών φακέλων από τη Δικαιοσύνη, που περιλαμβάνουν γιγαντιαία σκάνδαλα, στα οποία πρωταγωνιστούν μεγαλόσχημοι παράγοντες της οικονομικής ζωής, οι οποίοι για χρόνια είχαν την απόλυτη προστασία του λεγόμενου παλιού πολιτικού συστήματος", γράφει η εφημερίδα.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ: Ποτέ μην πεις ποτέ

Η εφημερίδα μπαίνει στο εσωκομματικό παιχνίδι της Νέας Δημοκρατίας και υποστηρίζει ότι "στο Μαξίμου είναι κοινό μυστικό πως ο Πρωθυπουργός θα προτιμούσε να έχει απέναντι του στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Βαγγέλη Μειμαράκη. Μια έμμεση νύξη του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του υπέρ του Μειμαράκη έκανε τότε τον αρχηγό της γαλάζιας παράταξης να δηλώσει με εκνευρισμό: «Καλά θα κάνει να μην ανακατεύεται ο Πρωθυπουργός με τα εσωκομματικά των άλλων κομμάτων»".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο συζητά για τη ζωή μας και την αθανασία

"Ο Ευάγγελος Κατσιούλης είναι ένας από τους 50 ανθρώπους με το υψηλότερο IQ στον κόσμο, παρέα με τον Στίβεν Χόκινγκ, τον Μπιλ Γκέιτς, τον Μπομπ Ντίλαν και άλλες διάσημες διάνοιες. Αυτό που δεν είναι ίσως γνωστό, είναι ότι ο Έλληνας ψυχίατρος, ο οποίος διάλεξε τη Θεσσαλονίκη για να ζήσει, είναι έναςπολυ απλός και ήρεμος άνθρωπος. Καμιά φορά η εξυπνάδα τρομάζει, όχι όμως στην περίπτωση του κ. Κατσιούλη, που απάντησε στις ερωτήσεις του "Τ.Θ." με πολύ διάθεση", γράφει η εφημερίδα.

ESPRESSO: Πάρε 500.000.000 και τρέχα!

Για περίπτωση απάτης μιλά η εφημερίδα και γράφει: "«Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;» Είναι μια φράση που κάλλιστα θα μπορούσε να αναφέρεται στους Έλληνες, στους Ουκρανούς και σε άλλους Ευρωπαίους επενδυτές που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εξαπατήθηκαν από ελληνικών συμφερόντων εταιρία η οποία εδρεύει στο Μπελίζ, μια χώρα της κεντρικής Αμερικής όχι γνωστή στους πολλούς Και το ποσό δεν είναι διόλου ευκαταφρονητο, μια και εκτιμάται ότι έχουν υπεξαιρεθεί περισσότερα από 500.000.000 δολάρια"!

KARFITSA: "Η γραβάτα μας μάρανε"

Με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τις ενδυματολογικές του επιλογές, ασχολείται η εφημερίδα, τοποθετώντας στο κάδρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άλλον έναν... υποψήφιο δήμαρχο: "«Την ώρα που η ύφεση έρχεται στη θέση της ασθένουσας ανάπτυξης του 2014, τις ημέρες που ο κόσμος... σέρνεται στα ταμεία για να πληρώσει ΕΝΦΙΑ που δεν μειώθηκε από πέρσι, την ώρα που το μετρό "έχει κολλήσει" (και είναι άγνωστο πότε θα γίνει), την ώρα που η πόλη παραμένει βρώμικη και ολισθαίνουσα οικονομικά, η... γραβάτα μας μάρανε»! Αυτό σχολιάζει μεταξύ άλλων στο karfitsa.gr ο οικονομολόγος και γνωστός πολιτευτής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη (ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δέχεται εισηγήσεις να ηγηθεί της δημοτικής παράταξης του κόμματος στις επόμενες δημοτικές εκλογές), Δημήτρης Πανοζάχος αναφορικά με την επιλογή του Γιάννη Μπουτάρη να φορέσει γραβάτα και να τη... σπάσει, όπως είπε ο ίδιος, στους ΣΥΡΙΖΑίους", γράφει. 

KONTRANEWS: Δεν ζητάω λεφτά για τα παιδιά που σώζουμε στο Αιγαίο

Η εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή, την οποία χαρακτηρίζει "συγκλονιστική".

PRESS TIME: Λυπητερή 2,5 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με την εφημερίδα "για έβδομη συνεχόμενη χρονιά νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με φορολογικό Αρμαγεδδώνα, ενώ το οικονομικό επιτελείο για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου θα βρεθεί απέναντι στην οργή των φορολογουμένων εξαιτίας των πολλαπλών φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν. Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων έχει ήδη εξαντληθεί ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχουν υπερβεί τα 80 δισ. ευρώ". 

SPIRTO: Ο αδελφός του Στέλιου ήθελε να με πετάξει στο δρόμο

Η εφημερίδα ασχολείται, 14 χρόνια μετά, με τα όσα ακολούθησαν το θάνατο του Στέλιου Καζαντζίδη.

STAR PRESS: Σκλάβος τοκογλύφου γνωστός επιχειρηματίας

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο τοκογλύφος ανάγκασε 45χρονο επιχειρηματία με αδυναμία στον τζόγο, για 6.500 ευρώ δανείου να εργάζεται αμισθί σε παράνομο καζίνο στην Καλλιθέα της Αθήνας.