Ρωσικό αεροσκάφος με 224 επιβαίνοντες που είχε απογειωθεί από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου συνετρίβη στο Σινά, όπως επιβεβαίωσαν οι αιγυπτιακές αρχές.


Λίγο νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA είχε μεταδώσει - επικαλούμενο πηγή της ρωσικής αρχής πολιτικής αεροπορίας - ότι αεροπλάνο που είχε αναχωρήσει από το Σαρμ Ελ Σέιχ στις 05:51 ώρα Ελλάδος με προορισμό την Αγία Πετρούπολη εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ 25 λεπτά μετά την απογείωση. Η ίδια πηγή είχε δηλώσει ότι πρόκειται για ένα αεροπλάνο Airbus A-321 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia. Στο αεροσκάφος επέβαιναν - κατά την ίδια πηγή - επταμελές πλήρωμα και 217 επιβάτες, μεταξύ των οποίων 17 παιδιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Αιγύπτιου πρωθυπουργού, αεροσκάφη του στρατού βρήκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους σε μια ορεινή περιοχή, ενώ 45 ασθενοφόρα εστάλησαν στο σημείο για να απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες.

Αξιωματούχος της αιγυπτιακής ασφάλειας, που μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος, στην περιοχή Χασάνα, νότια του Αρίς, δήλωσε πως το αεροσκάφος καταστράφηκε ολοσχερώς και πως είναι πιθανό να έχουν χάσει τη ζωή τους οι περισσότεροι άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το αεροπλάνο συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στο κεντρικό Σινά και οι κακές καιρικές συνθήκες κατέστησαν δύσκολη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στο σημείο.

«Φωνές παγιδευμένων επιβατών»

Αξιωματούχος των αιγυπτιακών αρχών που βρίσκεται στο σημείο της συντριβής, ανέφερε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ότι φωνές παγιδευμένων επιβατών ακούγονταν από τα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους.

Όπως είπε, τα μέλη των σωστικών συνεργείων άκουσαν φωνές από ένα σημείο του αεροσκάφους. «Υπάρχει ένα άλλο τμήμα του αεροσκάφους, με επιβάτες μέσα και οι διασώστες προσπαθούν ακόμη να μπουν σε αυτό. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε επιζώντες» είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Άλλοι αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπαν ότι ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια τα πρώτα «θύματα», χωρίς να διευκρινίσουν ωστόσο αν πρόκειται για νεκρούς ή για τραυματίες. Αιγύπτιος αξιωματικός είπε ότι το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον πέντε νεκρά παιδιά.

Στον τόπο της συντριβής ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός

Στο σημείο της συντριβής κατευθύνεται ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ Μοχάμεντ, όπως μετέδωσε το αραβικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia. Το γραφείο του πρωθυπουργού της Αιγύπτου ανακοίνωσε επίσης ότι συγκαλείται υπουργική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων. 

Την ίδια ώρα, οι αιγυπτιακές εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής. Ο γενικός εισαγγελέας Ναμπίλ Σάντεκ ζήτησε από μια ομάδα εισαγγελέων να μεταβούν στο σημείο και να ερευνήσουν τα συντρίμμια. Πηγές της αιγυπτιακής ασφάλειας ανέφεραν πάντως ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε. Σημειώνεται ότι ισλαμιστές μαχητές δραστηριοποιούνται σε κάποιες περιοχές του Σινά.

Εντολή Πούτιν για αποστολή ρωσικών ομάδων διάσωσης

Την αποστολή ομάδων Ρώσων διασωστών στη Χερσόνησο του Σινά, όπου συνετρίβη το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος διέταξε από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στα υπουργεία Υγείας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών να παράσχουν άμεση βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας να μεταβεί στο Κάιρο για να οργανώσει την επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα και τους οικείους τους.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την «παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων». Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή.