Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που να μην είναι για τα… πανηγύρια και για εγχώρια κατανάλωση, θέλουν οι Θεσσαλονικείς. Αυτό προκύπτει από την έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων To The Point, για τη Μακεδονία της Κυριακής.

 

Όπως και να δεις τους αριθμούς, η αλήθεια δεν κρύβεται. Τα εγχώρια πανηγυράκια δεν συγκινούν τον κόσμο και οι αριθμοί αυτών που παρακολουθούν τις συναυλίες που “στήνονται” στην ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα: Το 54,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η ΔΕΘ πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της, μόνον αν γίνει πράγματι διεθνής (πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 45,3%).

Μόλις ένας στους τρεις(το 36,2%) θέλει να συνεχίσει η ΔΕΘ ως έχει (πέρυσι 38,4%), ενώ είναι σαφές ότι οι Θεσσαλονικείς αγκαλιάζουν την Έκθεση και δε θέλουν να χάσουν το θεσμό: Ούτε ένας στους δέκα(το 6,1%) τάσσεται υπέρ της κατάργησής της (πέρυσι 4,3%). Το ποσοστό, πάντως, μεγάλωσε.

Επίσης, είναι σαφές ότι οι Θεσσαλονικείς δε θέλουν άλλα λόγια με αφορμή την Έκθεση: Το 51,8% ζητά να καταργηθούν εντελώς οι ομιλίες και οι επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών (περίπου όσοι και πέρυσι που ήταν 52%), το 23,2% να περιοριστούν (πέρυσι 21%) και το 19,6% να μείνουν ως έχουν (πέρυσι 23,4%).

Ίσως να γίνεται, πλέον, ακόμη πιο επίκαιρη μια πρόταση που κατατέθηκε, πέρσι, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, από τον βουλευτή της ΝΔ και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, Σταύρο Καλαφάτη, για τη διοργάνωση ενός οικονομικού φόρουμ πριν το δεκαήμερο της ΔΕΘ, που να αντικαθιστά την παρουσία των πολιτικών στα εγκαίνια και τις υπόλοιπες ημέρες λειτουργίας.