«Να υλοποιήσουμε ένα συνεχές, συνολικό πρόγραμμα καταπολέμησης του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατικής ιδεολογίας» ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, κ. Γιάννης Αμανατίδης.

 

Το αίτημά του διατύπωσε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στην Νέα Υόρκη.

Ο κ. Αμανατίδης κατήγγειλε την απώλεια «αθώων ανθρώπων που ανήκουν σε θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων ιδιαιτέρως των Χριστιανών από τις αρχαίες Εκκλησίες της Ανατολής» από «τρομοκρατικές πολιτικο-θρησκευτικές οργανώσεις παρόλο που πολλοί μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες διαφωνούν με την πρακτική εθνοτικών και θρησκευτικών εκκαθαρίσεων την οποία ακολουθούν οι προαναφερθείσες ομάδες».

«Η τραγική αυτή κατάσταση χρήζει ισχυρής διεθνούς ανταπόκρισης» σημείωσε, προτείνοντας «να υλοποιήσουμε ένα συνεχές, συνολικό πρόγραμμα καταπολέμησης του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατικής ιδεολογίας και να αυξήσουμε την υποστήριξή μας, την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των προσφύγων, προς τις διωκόμενες μειονότητες που κατοικούν σε αυτά τα εδάφη, χωρίς να εξετάζουμε τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την ηλικία, το φύλο ή την εθνοτική τους ταυτότητα, όπως επίσης και να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά, στους ανθρώπους με αναπηρίες, στους ηλικιωμένους και στα πρόσωπα που έχουν στερηθεί τις οικογένειές τους».