Μια καλή εικόνα των βασικών σημείων, στα οποία θα αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας, απόψε το βράδυ, στην ομιλία του στο δείπνο των παραγωγικών τάξεων στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ, δίνει η Κυριακάτικη Αυγή.

 

Καθώς ο κ. Τσίπρας δεν είναι δυνατό να αναφερθεί, πλέον, σε “Σχέδιο Θεσσαλονίκης”, αφού αυτό μπορεί να λειτουργεί, ακόμη, σε κάποια μερίδα του κόσμου που ελπίζει, αλλά στους επιχειρηματίες –μικρομεσαίους και μη- που ζουν την καταστροφή της οικονομίας και των επιχειρήσεών τους εδώ κι επτά μήνες κάτι τέτοιο δεν θα “έπιανε”, η ρητορική αλλάζει:

Δέκα παρεμβάσεις για την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτεία αποτελούν τον άξονα του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζει σήμερα και αύριο ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κύριο χαρακτηριστικό τού νέου αναπτυξιακού μοντέλου είναι η αναδιανομή, η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Η χρηματοδότηση της ανάπτυξης θα προέλθει από πέντε πηγές: τις ανακεφαλαιοποιημένες συστημικές και συνεταιριστικές τράπεζες, το νέο ΕΣΠΑ, τη δημιουργία νέας αναπτυξιακής τράπεζας, το πρόγραμμα Γιούνκερ και τις συνεργασίες με την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο κατευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, στον αγροτικό τομέα, στις ξένες επενδύσεις και τις νέες κοινωνικές επιχειρήσεις.

Βασικός πυλώνας της ανάπτυξης είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν: απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων, Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, μειώσεις τιμών σε λιανεμπόριο και καύσιμα και συμπράξεις ελληνικών επιχειρήσεων με στρατηγικούς επενδυτές από το εξωτερικό.