Νέα σοβαρά προβλήματα στην ομαλή προώθηση του Μετρό Θεσσαλονίκης δημιουργεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Το ΤΕΕ υποστηρίζει ότι με την απόφαση που ελήφθη χτες Τρίτη ουσιαστικά “καταργεί” τον σταθμό Βενιζέλου, χωρίς τον οποίο το έργο δεν μπορεί να λειτουργήσει.

«Η απόφαση του ΚΑΣ υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου (αντί της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησής τους, που έχει τεκμηριωθεί ως ιδανική λύση από το ΤΕΕ/ΤΚΜ και έχει γίνει δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των φορέων της Θεσσαλονίκης) είναι άστοχη και θα έχει σοβαρές συνέπειες για την πόλη. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΑΣ παίρνει αποφάσεις σε βάρος της πόλης, υπερβαίνοντας μάλιστα το πεδίο των αρμοδιοτήτων του, καθώς πλέον τείνει να αποφαίνεται όχι μόνο για τις αρχαιότητες αλλά και για τη χρησιμότητα ή όχι των έργων υποδομής, όπως ο σταθμός του Μετρό. Αντίστοιχες αποφάσεις είχαν άλλωστε ληφθεί για την υποθαλάσσια αρτηρία και για τα έργα στην πλατεία Διοικητηρίου. Eντύπωση προκαλούν και οι επανειλημμένες αλλαγές στις αποφάσεις του, χωρίς μάλιστα να έχουν προκύψει σημαντικά νέα δεδομένα, που ανατρέπουν το σκηνικό», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Και κατά Μπουτάρη!

Όμως, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, με την ίδια ανακοίνωση στρέφεται και κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, του οποίου τη στάση χαρακτηρίζει «γρίφο για δυνατούς λύτες», αφού «με τις ενέργειές του σε ό,τι αφορά τον σταθμό Βενιζέλου αφενός “έπιασε στον ύπνο” τους φορείς της πόλης, των οποίων τη συνεργασία υποτίθεται ότι είχε ζητήσει, και αφετέρου οδηγεί το έργο του μετρό στον κίνδυνο να “εξοκείλει”. Ενώ ο δήμαρχος ζήτησε χρόνο και δεσμεύτηκε ότι θα φέρει ξένο εμπειρογνώμονα, χρησιμοποίησε τη χρονική αυτή πίστωση όχι για τον λόγο που τού δόθηκε αλλά για να φέρει στο 'τραπέζι” νέα πρόταση του μελετητή εκείνου, του οποίου προηγούμενη μελέτη είχε προκρίνει. Για ποιο λόγο ο δήμαρχος δεν έφερε τον εμπειρογνώμονα που είχε δεσμευθεί ότι θα φέρει στην επιτροπή παρακολούθησης του έργου; Γιατί δεν περίμενε την γνωμάτευση και λειτούργησε εν κρυπτώ», ρωτά το ΤΕΕ/ΤΚΜ;

Πάντως, οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες δεν επιρρίπτουν ευθύνες μόνον στη δημοτική αρχή, αλλά «και στις κυβερνήσεις που όλο αυτό το διάστημα εναλλάσσονται στην εξουσία. Στην παρούσα φάση, το ΤΕΕ/ΤΚΜ δεν θα ήθελε να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στο θέμα, καθώς αποφάσεις όπως αυτή που ελήφθη χτες αποδεικνύονται επί του πρακτέου αναστρέψιμες. Το πρόβλημα είναι ότι για ακόμη μια φορά θα προκληθούν καθυστερήσεις στο πολύπαθο έργο και οχλήσεις για την πόλη, που δεν αντέχει άλλες ανοιχτές “τρύπες” εν είδει εργοταξίων τα οποία φαίνεται σαν να μην κλείνουν ποτέ.  Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού δεν πρέπει να δεσμευτεί με μία άκαιρη απόφαση και μάλιστα χωρίς να λάβει υπόψη την άποψη του αρμόδιου για το έργο Υπουργείου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΤΕΕ.