Ο τεράστιος αριθμός προσφύγων που έχει συγκεντρωθεί στη Μυτιλήνη –και, κυρίως, στο λιμάνι- που φθάνει τις 5.000 ψυχές και η ελάχιστη αστυνομική και λιμενική δύναμη που είναι επιφορτισμένη με την ταυτοποίησή τους, ήταν η αιτία συμπλοκών.

 

Οι συμπλοκές έγιναν πριν λίγο και, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Σκάι, υπήρξαν και τραυματίες.

Μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία ταυτοποίησης των μεταναστών λόγω του μικρού αριθμού της αστυνομικής δύναμης που υπάρχει στο νησί, αναφέρει ο δήμαρχος της Κω Γ. Κυρίτσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα με τη δύναμη της αστυνομίας που υπάρχει εδώ να γίνεται ταυτοποίηση σύντομα. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζουμε ότι υπάρχουν στο νησί περίπου 5.000 μετανάστες. Ή τους βάζουμε στο καράβι και η ταυτοποίηση να γίνεται στο λιμάνι του Πειραιά ή κάθε μέρα το πρόβλημα θα διογκώνεται και θα μαζεύονται όλοι έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου θα δημιουργούνται προβλήματα», αναφέρει ο κ. Κυρίτσης.

Στο λιμάνι της Κω βρίσκεται από χθες στις 11:15 το βράδυ επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και κατάφερε να παραλάβει μόνο 490 ταυτοποιημένους μετανάστες από τους περίπου 5.000 που υπάρχουν στο νησί. Το πλοίο θα αναχωρήσει σήμερα για την Κάλυμνο, Λέρο και Μυτιλήνη με επιστροφή στη συνέχεια στον Πειραιά.

Από την Κάλυμνο θα επιβιβαστούν στο πλοίο περίπου 200 πρόσφυγες, ενώ 1.000 μετανάστες περιμένουν από προχθές στο λιμάνι της Λέρου, προκειμένου να επιβιβαστούν πλοίο.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται να παραλάβει επίσης περίπου 800 άτομα από τη Μυτιλήνη και θα επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται και το καταμαράν "ΤΕRA JET" με σημαία Κύπρου από όπου αναμένεται να παραλάβει περίπου 1720 άτομα. Θα αναχωρήσει στις 12 το μεσημέρι, με ώρα άφιξης στο λιμάνι του Πειραιά περίπου στις 9:3ο το βράδυ.

Την ίδια στιγμή, στην Ειδομένη, οι πρόσφυγες σχηματίζουν ομάδες των 20 και περνούν τα σύνορα, μετά από συνεννόηση των αστυνομικών αρχών Ελλάδας και Σκοπίων. Όλοι προωθούνται στη Γευγελή και από εκεί ανεβαίνουν στα τρένα με κατεύθυνση άλλες ευρωπαϊκές χώρες –κυρίως τη Γερμανία.