Επί πέντε -και πλέον- ώρες συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, σε ειδική συνεδρίαση, για το μετρό της Θεσσαλονίκης, χωρίς, πάντως, να πάρει κάποια απόφαση!


Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του σώματος, Παν. Αβραμόπουλος, η συνεδρίαση διεξήχθη για να γίνει ενημέρωση, σχετικά με τις ενέργειες της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, για την προβολή των ευρημάτων του, υπό κατασκευή σταθμού του μετρό στην Βενιζέλου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, εμφάνισε μέρος της απόφασης του ΚΑΣ που ζητά από το δήμο Θεσσαλονίκης να υποβάλλει μελέτη για την προβολή των ευρημάτων, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Αττικό Μετρό Α.Ε. Επέμεινε πως η θέση του δήμου είναι "και μετρό και αρχαία".

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης "Εντάξει", Στ. Καλαφάτης, ζήτησε επίμονα να πληροφορηθεί αν υπήρξε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη συγκεκριμένη μελέτη, ενώ και ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της λύσης "και μετρό και αρχαία". Και πρόσθεσε: "Με τη διαφορά ότι εμείς το... εννοούμε".

Υπέρ της διατήρησης των αρχαίων αλλά και της ολοκλήρωσης του έργου τάχθηκαν οι επικεφαλής και των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων.

Κατά του δήμου οι φορείς!

Επικεφαλής φορέων, πάντως, όπως ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλιας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντ. Φιλιππίδης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης, καταφέρθηκαν κατά της διοίκησης του δήμου!

Η σκληρότερη κριτική όλων, όμως, ασκήθηκε από τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρι Μπίλλια, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει την "λύση" του δήμου γιατί " λίγο απέχει από ζωγραφική". "Είναι  μια προ- προ καταρκτική πρόταση που έγινε από αρχιτέκτονες όταν "για ένα τόσο σύνθετο έργο απαιτείται η συνεργασία πολλών ειδικοτήτων".

Ο επιχειρηματικός κόσμος θα αντιδράσει, αν προκύψει νέο πρόβλημα με το έργο, εξ' αιτίας της κίνησης του Δήμου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Παντελής Φιλιππίδης ο οποίος και κατέθεσε υπόμνημα που υπογράφουν 21 φορείς. 

Για τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Νίκο Βαλλεργάκη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να συνεργαστεί για να προχωρήσει το έργο, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Βλαχογιάννης είπε ότι όσοι δημιουργούν νέα ζητήματα, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οδηγούν το έργο σε απένταξη και κατάργηση. 

Το ΓΕΩΤΕΕ, συστρατεύθηκε με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, ενώ ο πρόεδρός του Θανάσης Σαρόπουλος τόνισε ότι η πρόταση του Δήμου, προσεγγίζει το θέμα μόνο αρχιτεκτονικά. Αν μάλιστα προχωρήσει, ο σταθμός οδηγείται σε περιπέτειες και σε κατάργηση για οικονομικούς λόγους αλλά και εξεύρεσης και άλλων αρχαιοτήτων.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης είπε ότι ο Δήμος, από εκεί που όλοι είχαν συμφωνήσει στην προηγούμενη απόφαση ΚΑΣ και ΥΠΠΟ( σ.σ για απόσπαση, κατασκευή του σταθμού και επανατοποθέτηση), εγείρει νέο θέμα όταν σε αυτή τη φάση προέχει το ένα και βασικό θέμα, δηλαδή της συμφωνίας με τον ανάδοχο για την επανεκκίνηση της κατασκευής που έχει παγώσει. "Ετσι, γίνεται με τα έργα της Θεσσαλονίκης και τα κονδύλια αξιοποιούνται στην Αθήνα κι' αλλού", συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

Επιφυλακτικοί οι πολιτικοί

Την επιφύλαξή τους, για την πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης εξέφρασαν και οι βουλευτές που ήταν παρόντες. 

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελου, ο οποίος μίλησε για μία πρόταση που δεν μπορεί να συζητηθεί, σαν αρχική και ατελής που είναι. Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι δεν μπορούν σε ό,τι αφορά στο έργο του μετρό να γίνονται αποσπασματικές ενέργειες και ζήτησε , αν όχι σήμερα, τουλάχιστον ως το τέλος του 2015 να υπάρχει μία ενιαία θέση από όλους τους φορείς, που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους για το έργο. 

Η συνεδρίαση έκλεισε με τον δήμαρχο να μην μπορεί να πείσει τους συμμετέχοντες και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να εκφράζει τα συμπεράσματά του, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει απόφαση του σώματος.