Ο Μπρους Λι έλεγε ότι «η γνώση της τεχνικής είναι μόνο η αρχή του κουνγκ φου. Για να το κατακτήσεις, θα πρέπει να μπεις στο πνεύμα του». Ένα αφιέρωμα με έξι ταινίες πολεμικών τεχνών από το Χονγκ Κονγκ αποκαλύπτει τα μυστικά της τέχνης του κουνγκ φου.


Φέρνει στην οθόνη της αίθουσας Παύλος Ζάννας μεγάλους πρωταγωνιστές, μάστερ του είδους: Μπρους Λι, Τζάκι Τσαν,  Τζετ Λι κ.α. Το αφιέρωμα, το οποίο διοργανώνει το Hong Kong Economic and Trade Office in Brussels σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2015 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές «το Hong Kong Economic and Trade Office in Brussels, παρουσιάζει με μεγάλη χαρά το σινεμά του Χονγκ Κονγκ στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με μακροχρόνια πολιτιστική παράδοση και πλούσια κινηματογραφική ιστορία. Ευχόμαστε πως οι ανταλλαγές αυτές θα προβάλουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Θεσσαλονίκης και Χονγκ Κονγκ κι ότι το ελληνικό κοινό θα έρθει να δει την τόσο ζωντανή ατμόσφαιρα του Χονγκ Κονγκ, αυτού του μοναδικού σημείου συνάντησης Ανατολής και Δύσης».

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει μια επιλογή κλασικών ταινιών κουνγκ φου, παραγωγής Χονγκ Κονγκ, από τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90. Ανάμεσά τους, το κλασικό "Κίτρινος πράκτορας εναντίον τη μαφίας" του Μπρους Λι, το Spooky Encounters του Σάμο Χουνγκ, το Duel to the Death του Τσινγκ Σιού-Τονγκ, το "Τζάκι Τσαν: το σκληρό καρύδι της Ανατολής" του Τζάκι Τσαν, την "Εκδίκηση σε πρώτο χρόνο" του Κόρι Γιουέν και το "Κάποτε στην Κίνα ΙΙ" του Τσούι Χαρκ. 

Να σημειωθεί ότι οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Πρόγραμμα προβολών:
Πέμπτη 10/9
20:00 Επίσημη έναρξη και προβολή της ταινίας Κάποτε στην Κίνα ΙΙ . Ακολουθεί δεξίωση

Παρασκευή 11/9
20:00 Εκδίκηση σε πρώτο χρόνο 
22:00 Τζάκι Τσαν: το σκληρό καρύδι της Ανατολής 

Σάββατο 12/9
20:00 Συζήτηση 
22:00 Κίτρινος πράκτορας εναντίον της μαφίας 

Κυριακή 13/9
20:00 Spooky Encounters
22:00 Duel to the Death

Αναλυτικά οι ταινίες:



Duel to the Death
Χονγκ Κονγκ, 1983, 86’
Σκηνοθεσία: Τσινγκ Σιού-Τονγκ
Πρωταγωνιστούν: Τσούι Σιου-Κεουνγκ, Λιου Σουνγκ- Γιαν, Φλόρα Τσεούνγκ

Οι καλύτεροι ξιφομάχοι της Κίνας και της Ιαπωνίας συναντιούνται κάθε 10 χρόνια σε αγώνες δύναμης και μαχητικών ικανοτήτων. Ύστερα από χρόνια ανταγωνισμού, ο αρχιπολεμιστής των Ιαπώνων νίντζα, Χασιμότο και ο αρχηγός των Κινέζων, Τσινγκ Ουάν, τρέφουν πια βαθύ σεβασμό ο ένας για τον άλλον, αλλά η παράδοση απαιτεί να διασταυρώσουν πάλι τα ξίφη τους. Η τιμή όλων των ξιφομάχων δοκιμάζεται όταν ανένταχτοι νίντζα εισβάλλουν στον Ναό Σαολίν για να κλέψουν ένα κρυφό χειρόγραφο κουνγκ φου, και σαν αποτέλεσμα ξεσπά πόλεμος. 



Κάποτε στην Κίνα ΙΙ / Once Upon A Time In China II
Χονγκ Κονγκ, 1992, 113’
Σκηνοθεσία: Τσούι Χαρκ
Πρωταγωνιστούν: Τζετ Λι, Ρόζαμουντ Κουάν, Μαξ Μοκ, Ντόνι Γιέν

Στη συνέχεια του υπέροχου Κάποτε στην Κίνα, ο Τζετ Λι (Φονικό όπλο 4, Ο Ρωμαίος πρέπει να πεθάνει) υποδύεται και πάλι τον πολεμιστή κουνγκ φου Χουάνγκ Φέι Χονγκ, ο οποίος φτάνει στην Καντόνα για ένα ιατρικό σεμινάριο αλλά εμπλέκεται στην εξάρθρωση μιας συμμορίας ανταρτών από τους αξιωματούχους του παλατιού. Αργότερα, ο Χουάνγκ συναντά τον αρχηγό των ανταρτών, Σουν Γιάτ και τον Λουκ και βρίσκεται μπλεγμένος στην αντιδικία τους με τις αρχές. Όταν οι νέοι φίλοι του συλλαμβάνονται από το στρατό, ο Χουάνγκ προσπαθεί να τους ελευθερώσει, αλλά αυτό προϋποθέτει μια αιματηρή μονομαχία με τον διοικητή Λαν. Απίστευτες είναι οι χορογραφίες που υπογράφει ο Γιουέν Ουό Πεν (The Matrix)



Εκδίκηση σε πρώτο χρόνο/Righting Wrongs
Χονγκ Κονγκ, 1986, 102’
Σκηνοθεσία: Κόρι Γιουέν
Πρωταγωνιστούν: Γιουέν Μπιάο, Σίνθια Ρόθροκ, Μέλβιν Γουόνγκ

Ο νεαρός δικηγόρος Τζέισον Χσία Λινγκ-τσι (Γιουέν Μπιάο) δεν αντέχει την αδικία των δικαστηρίων που προστατεύουν τους κακούς. Έτσι, αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια του όταν ένας σημαντικός μάρτυρας μιας υπόθεσης και η οικογένειά του δολοφονούνται. Σύντομα, η Σίντι Σι (Σύνθια Ρόθροκ) τάσσεται στο πλευρό του και η κατάσταση παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μόνο λίγοι θα καταφέρουν να επιβιώσουν σ’ ένα από τα καλύτερα δείγματα καταιγιστικής Χονγκ Κονγκ δράσης της δεκαετίας του ’80. Mε σκηνές γεμάτες ένταση που ηλεκτρίζουν η ταινία είναι ό,τι καλύτερο για τους φαν του είδους. 



Spooky Encounters
Χονγκ Κονγκ, 1980, 102’
Σκηνοθεσία: Σάμο Χουνγκ
Πρωταγωνιστούν: Σάμο Χουνγκ, Τζουνγκ Φατ, Τσαν Λουνγκ, Γουονγκ Χα

Το φιλμ ξετυλίγει την ιστορία του Τσενγκ (Sammo Hung), ενός απατημένου συζύγου, που παγιδεύεται σε μια αλληλουχία συναντήσεων με φαντάσματα, όταν ο πλούσιος εραστής της γυναίκας του προσπαθεί να τον στείλει στον άλλο κόσμο με τη βοήθεια της μαύρης μαγείας που ασκεί ένας ταοϊστής καλόγερος. Το πώς ο Τσενγκ αντιστέκεται στους εχθρούς του εξιστορείται μέσα από μια ξεκαρδιστική κωμωδία γεμάτη slapstick και κουνγκ φου.



Κίτρινος πράκτορας εναντίον της  μαφίας /The Way Of Dragon
Χονγκ Κονγκ, 1972, 100’
Σκηνοθεσία: Μπρους Λι
Πρωταγωνιστούν: Μπρους Λι, Νόρα Μιάο

Ένας νεαρός από το Χονκ Κονγκ, ο Τανγκ Λάνγκ (Μπρους Λι), φτάνει στη Ρώμη για να βοηθήσει μια οικογενειακή φίλη, τη νεαρή Τσεν Τσινγκ-Χουά (Νόρα Μιάο), η οποία απειλείται από κακοποιούς που θέλουν να της πάρουν το εστιατόριο. Λίγο μετά την άφιξη του Τανγκ, οι κακοποιοί εμφανίζονται στο εστιατόριο και αναγκάζουν την Τσεν να τους μεταβιβάσει τον τίτλο ιδιοκτησίας. Χλευάζουν τις κινεζικές πολεμικές τέχνες, θυμώνοντας τον Τανγκ που θα τους προκαλέσει σε μονομαχία, και θα τους κατατροπώσει μ’ ένα ρεσιτάλ μαχητικών ικανοτήτων. Ο αρχηγός της συμμορίας διατάζει τη δολοφονία του Τανγκ, όμως όταν το σχέδιο ναυαγεί, προσλαμβάνει έναν πρωταθλητή του καράτε (Τσακ Νόρρις) από της ΗΠΑ, σε μια ύστατη προσπάθεια να τον σκοτώσει. Ο Τανγκ συναντά τον Αμερικανό στο Κολοσσαίο, όπου παλεύουν σαν μονομάχοι της αρχαίας Ρώμης, μέχρι θανάτου. 



Τζάκι Τσαν: το σκληρό καρύδι της Ανατολής / The Young Master
Χονγκ Κονγκ, 1980, 101’
Σκηνοθεσία: Τζάκι Τσαν
Πρωταγωνιστούν:Τζάκι Τσαν, Γιουέν Μπιάο, Γουέι Πέι, Λι Λι- Λι, Γουόνγκ Ιν –Σικ

Ο Τσινγκ Λονγκ (Τζάκι Τσαν) και ο Τσενγκ Κιουνγκ (Oυέι Πέι) είναι δύο ορφανά αδέλφια που εκπαιδεύονται σε μια μεγάλη και περίφημη σχολή κουνγκ φου. Όταν όμως ο Τσενγκ δωροδοκείται από μια αντίπαλη σχολή για να συμμετάσχει σ’ έναν στημένο αγώνα, αποβάλλεται και ακολουθεί το δρόμο της παρανομίας. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν η αστυνομία συλλαμβάνει τον Τσινγκ Λονγκ, νομίζοντας πως είναι ο αδερφός του, κατηγορώντας τον για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. Ο Τσινγκ Λονγκ θα αγωνιστεί για να αποκαταστήσει τη φήμη της σχολής του, του αδελφού του αλλά και του ονόματός του, προσφέροντας απολαυστικό κουνγκ φου θέαμα, γεμάτο αγωνία και δράση.