Ένα διήμερο αφιερωμένο στα παραμύθια, τις ιστορίες και τις διαφορετικές τεχνικές και τρόπους παρουσίασης και αφήγησης τους οργανώνει ο δήμος Παύλου Μελά, στο ομώνυμο στρατόπεδο την Τρίτη 8 και Τετάρτη 9/9.


Οι διοργανωτές θέλουν να ενισχύσουν τη διάδοση της τέχνης της αφήγησης και ότι αυτή επιτελεί  και επιπλέον  να αναδείξουμε τα παραμύθια  ως  σημαντικό εργαλείο ψυχικής και πνευματικής εκπαίδευσης που συμβάλλει στην υγιή  ενηλικίωση των παιδιών.
           
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η μέρα Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 

Ώρα  έναρξης  6.00μμ 

“Μύθοι  Ζώων” 
Η Ιωάννα Μαμακούκα  παρουσιάζει παιδικό θέατρο με  μάσκες  σε μορφές ζώων, εμπνευσμένα από την Ελληνική λαϊκή παράδοση.  Τα παραμύθια ψυχαγωγούν και διδάσκουν τα παιδιά με τα διάφορα παθήματά  των ζώων .

Ώρα 7.00μμ 

“Το παιδί και ο λύκος”
Παράσταση κουκλοθεάτρου από την καλλιτεχνική ομάδα “ΝΙΣΤΑ”. 
Η ομάδα  αποτελείται από τους νηπιαγωγούς Παναγιώτη Κουλούρη και Δήμητρα  Ζάντζα. 
Οι ιστορίες  και οι κούκλες  είναι δημιούργημα τους , αλλά αυτό που  χαρακτηρίζει την ομάδα αυτή είναι ο παραστατικός και ολοζώντανος τρόπος που παίζουν οι κούκλες  λες και έχουν ζωντανέψει......

Ώρα 8.00μμ 

“Σταχτοπούτες και πεντάμορφες του κόσμου”
Η Ανθή Θάνου με τον Αλέξανδρο Μακρή ακολουθώντας το δρόμο των παλιών παραμυθάδων,  αφηγούνται λαϊκά παραμύθια θέλοντας να ψυχαγωγήσουν και να δώσουν χαρά σε μικρούς και μεγάλους.
 Η μουσική  από την κιθάρα, τα μικρά κρουστά οργανάκια  και το τραγούδι, αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης, τονίζει τη δράση των ηρώων, τους συντροφεύει στα δύσκολα ταξίδια, προετοιμάζει τον ακροατή για την επόμενη σκηνή, ξεκουράζει το κοινό με τραγούδια και μελωδίες ώσπου να ξεκινήσει πάλι η αφήγηση. 

2η μέρα Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 

Ώρα  έναρξης 6.00μμ 

“Τα παραμύθια στις βαλίτσες”
Οι  “Hocus Pocus”, ομάδα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “ΚΟΥΚΛΟΤΟΠΙΑ”, αφηγούνται παραμύθια με χρήση αντικειμένων, παιχνιδιών, κούκλων και πολλών εκπλήξεων . Οι αφηγητές μεταμφιέζονται και μπαίνουν στα παραμύθια, οι θεατές  συμμετέχουν και όλα τελειώνουν με μια παράξενη βροχή. Τα παραμύθια παρουσιάζουν οι  Τουρτόγλου Θεοδοσία και Σταμάτη Βαγγελιώ  με την πολύτιμη βοήθεια της  Ναυσικάς Κατσικέα.

Ώρα 7.00μμ

“Το μαγικό δεντρί”
Η Ομάδα  Παραστατικής και Εικαστικής  δημιουργικότητας  “Σκιάς Όναρ” παρουσιάζουν ένα αράβικο παραμύθι θεάτρου Σκιών με τον Καραγκιόζη , τον Χατζηαβάτη  και άλλους σε  μια ξεκαρδιστική παράσταση. 
Η καλλιτεχνική ομάδα “Σκιάς Όναρ” πιστεύει  στη διατήρηση  και στην ανανέωση της παράδοσής μας που είναι στενά συνδεδεμένη με την  κουλτούρας μας. Για αυτό προσπαθούν  και συμβάλλουν στην προώθηση, προβολή και ανάπτυξη του παραδοσιακού ελληνικού θεάτρου σκιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ώρα 8.00μμ 

“Ζωντανεύοντας εικόνες του Βωβού Κινηματογράφου με συνοδεία πιάνου και σαξοφώνου”
 Η ιδέα δημιουργίας του project  ανήκει στον εκπαιδευτικό και δημιουργό του κοινωνικού κινηματογράφου στο σχολείο του,  Δημήτρη Παπαδόπουλο.
 Οι ταινίες επενδύθηκαν μουσικά από τους  Παύλο Μιχαηλίδη πιανίστα και  Δημήτρη Τσέλιο σαξοφωνίστα.
Παρουσιάζονται “Οι περιπέτειες του Βιλλάρ” η παλαιότερη ελληνική ταινία ( 1924) που αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό τεκμήριο της Αθήνας του μεσοπολέμου και αποσπάσματα από ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν ως φόρος τιμής ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

Πληροφορίες: 
Τμήμα Αθλητισμού – Πολιτισμού Δήμου Παύλου Μελά
Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη
Τηλ: 2313 302833, -835, -936
email: grpol@pavlosmelas.gr