Τα πρωτοσέλιδα του Τύπου του Σαββάτου επικεντρώνονται στην εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής. Υπάρχουν , όμως, κι αυτά που καταγράφουν τις τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία.

 

Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μελέτη καταστροφής για να ...βγει το 2016

“Δυο σενάρια περικοπών σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις, για να εξοικονομηθεί συνταξιοδοτική δαπάνη το 2016, προτείνονται σε μελέτη που εκπόνησε ο πρώην επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης. Τα σενάρια αυτά προβλέπουν για το 2016 είτε «οριζόντια» περικοπή 6,2% στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων είτε περικοπή 11% για κύριες και επικουρικές συντάξεις, που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. 0 λόγος που είναι πιθανό να προκληθεί ένας νέος κύκλος περικοπών στις συντάξεις είναι ότι, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, η όποια καινούργια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου πρέπει εντός του 2016 να μειώσει τη δαπάνη για συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ”, γράφει η εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: Εκλογές παρωδία με Ολλανδό πρωθυπουργό

ΕΘΝΟΣ: Τελική μάχη ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στην Αττική

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “η πεποίθηση ότι η μητέρα των μαχών, και σε αυτές της εθνικές εκλογές, θα δοθεί στο Λεκανοπέδιο όπου, μπαίνοντας στην τελική ευθεία πρέπει να διατηρήσουν δυνάμεις και να ανακόψουν «διαρροές» ψηφοφόρων για να εξασφαλίσουν την πρωτιά την ημέρα της κάλπης, «οδηγεί» αυτά τα κρίσιμα 24ωρα τη στρατηγική των επιτελείων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επικίνδυνος ο Βαρθολομαίος σε εθνικό και θρησκευτικό επίπεδο!

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι σε επιστολή του –μακαριστού- πλέον Σεραφείμ, “ο Σεραφείμ κατηγορεί ευθέως τον Βαρθολομαίο ότι εκείνος είναι ο υπεύθυνος της επιδείνωσης, καθώς από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στον Πατριαρχικό θρόνο άρχισε να ανακινεί θέματα που αφορούν την Εκκλησία της Ελλάδος και να μεθοδεύει επεμβάσεις και μονομερείς ενέργειες, κατ' αντιδιαστολήν προς τους προκατόχους του, Αθηναγόρα και Δημήτριο. Του υπενθυμίζει επίσης τα όρια, τα δικαιώματα του Πατριαρχείου στις Μητροπόλεις της βόρειας Ελλάδας, διευκρινίζοντας όμως ότι "η ονομασία "Νέαι Χώραι" ουδεμίαν σύγχρονον πραγματικότητα εκφράζει". Και μεταξύ άλλων επιχειρημάτων, o Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ επικαλείται και εθνικούς λόγους, που κάθε άλλο έπαψαν να υπάρχουν”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Και ο Τσίπρας γυρίζει την πλάτη στο δημόσιο σχολείο

Όπως τονίζει η εφημερίδα “κλειστά νηπιαγωγεία υπήρξαν ακόμα και στην Αττική, αλλά και δημοτικά σε απομακρυσμένες περιοχές, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και σε ακριτικά νησιά, ενώ στο Λύκειο της Κάσου τους μαθητές υποδέχτηκαν η διευθύντρια, ένας γυμναστής και ένας θεολόγος! Και ο αριθμός των κλειστών σχολείων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν είχαν πάρει «φωτιά» μέχρι και αργά το βράδυ της Πέμπτης οι υπηρεσίες, κάνοντας μετακινήσεις της τελευταίας στιγμής από σχολείο σε σχολείο, ώστε να υπάρχει έστω και ένας δάσκαλος την επόμενη μέρα να ανοίξει την πόρτα για να γίνει ο Αγιασμός...”

ΕΣΤΙΑ: Περίεργα παίγνια με το χρέος

Σύμφωνα με την εφημερίδα “η πρωτοβουλία πού προώθησαν 77 προσωπικότητες -οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί απ' όλον τον κόσμο σε επίπεδο ΟΗΕ, προκειμένου οι χώρες που, όπως η Ελλάδα, βρίσκονται σε πεδίο χρεωκοπίας να έχουν τη δυνατότητα αναδιαρθρώσεως του χρέους τους στη βάση διεθνών αρχών και όχι την πλήρη αποπληρωμή του, στη βάση πιέσεων κι εκβιασμών από την πλευρά των πιστωτών, είχε ειδικό ενδιαφέρον. Συμμέτοχοι στην εν λόγω ομάδα των 77 ήταν και είναι ό πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης και ο σύμβουλος της ελληνικής κυβερνήσεως μέχρι πριν ελάχιστου χρόνου κ. Γκαλμπραίηθ, οπότε εμφιλοχωρεί ή μικροπολιτική σκοπιμότητα στην εν λόγω διεργασία. Το ψήφισμα αυτό στον ΟΗΕ συζητείτο και Εκρίνετο σε συνεδρίαση της Πέμπτης.Η Ελλάδα ακολούθησε στάση αποχής. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το ψήφισμα εγκρίθηκε με 136 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 14 αποχές, προεκλήθη κρίσις στην Αθήνα, όταν ό απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς εστράφη με ένταση ενάντια στους υπηρεσιακούς υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών κ.κ. Μολυβιάτη καί Χουλιαράκη”.

Η ΑΠΟΨΗ: “Τελεσίγραφο” από τους δανειστές

Η εφημερίδα γράφει: “Οι εκπρόσωποι των δανειστών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο «ελιγμών»-αλλαγών στο 3ο Μνημόνιο, υπό τον όρο ενός βιώσιμου μεταρρυθμιστικού κυβερνητικού σχήματος, αλλιώς «άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει»”.

Η ΑΥΓΗ: Δυναμική ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία

“Με αέρα στα πανιά εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, καθώς φαίνεται όχι μόνο να κατοχυρώνει το δημοσκοπικό προβάδισμα, αλλά και, κυρίως, να βρίσκεται σε σταθερή ανοδική τάση. Το γεγονός ότι μετά τη ΔΕΘ το ποσοστό "συσπείρωσης" της βάσης τού κόμματος καθημερινά αυξάνεται, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ν.Δ. αγγίζει το "ταβάνι" της δυνητικής εκλογικής της επιρροής επιτρέπουν στην ηγεσία του κόμματος να θέτει με ένταση τον στόχο όχι απλά για καθαρή επικράτηση, αλλά ακόμη και για αυτοδυναμία”, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Σαββατοκύριακο: Θησαυρίζουν σε βάρος μας

“Στη μελέτη του ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού και έγκυρου Ινστιτούτου, γνωστού ως IWH, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από περίπου ένα μήνα και δεν βρήκε ιδιαίτερη απήχηση στα ΜΜΕ, αποδεικνύεται με όλα τα στοιχεία ότι το συνολικό ποσό που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει το Βερολίνο (90 δια ευρώ) είναι μικρότερο από τα συνολικά κέρδη που έχει αποκομίσει εξαιτίας της ελληνικής κρίσης την τελευταία πενταετία, τα οποία φτάνουν τα εκατό δισεκατομμύρια ευρώ ή 3% του γερμανικού ΑΕΠ! Εξ αυτού συνάγεται το συγκλονιστικό συμπέρασμα της έρευνας: «Οταν συζητάμε για το κόστος που επωμίστηκαν οι Γερμανοί φορολογούμενοι διασώζοντας την Ελλάδα, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε αυτά τα οφέλη, καθώς είναι μεγαλύτερα από τη ζημία, ακόμα και στο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα κήρυσσε χρεοκοπία»”, γράφει η εφημερίδα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ντέρμπι σε σκηνικό πόλωσης

“Εκλογικό ντέρμπι, που προοινωνίζεται σκηνικό ακραίας πόλωσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία εβδομάδα πρoτού ανοίξουν οι κάλπες, καταγράφει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την τηλεμαχία μεταξύ των κ.κ. Μεϊμαράκη και Τσίπρα, η δημοσκόπηση εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με μία μονάδα, συγκεντρώνοντας 28,5% έναντι 27,5% της Ν.Δ.”, γράφει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Με χιλιάδες κενά άνοιξαν τα σχολεία

“Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφερειακής διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τα περισσότερα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό εντοπίζονται αυτή τη στιγμή στα δημοτικά σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης”, γράφει η εφημερίδα.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Τα 3 κλειδιά για την πρωτιά. Τα 2+4 σενάρια για συγκυβέρνηση

“Δύο βασικά σενάρια και τέσσερα λιγότερο πιθανά αναδεικνύονται στον πολιτικό ορίζοντα για το μετεκλογικό τοπίο στη χώρα. Στο πολιτικό παρασκήνιο κυριαρχεί η συζήτηση για την επόμενη ημέρα και τη δυνατότητα συνεργασίαε μεταξύ των κομμάτων, ιδιαίτερα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ”, γράφει η εφημερίδα.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ απαιτεί το 44%

Η εφημερίδα τονίζει: “Με τις δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, να δείχνουν διαφορές μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων σε επίπεδο στατιστικού λάθους, η στάση των αναποφάσιστων προσλαμβάνει κρίσιμη σημασία”.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας» απαντάμε με δυνατό ΚΚΕ

Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα της «επόμενης μέρας», που υπενθυμίζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», είναι “αποκαλυπτικό και ανατρέπει τόσο τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτούς της ΝΔ ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας - μνημονίου. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δώσουν ψήφο ανοχής, μια νέα ευκαιρία στη νέα αντιλαϊκή επίθεση, στη συνέχιση της χρεοκοπίας τους. Να μην ξεγελαστούν από τη νέα απάτη ότι όλα αυτά μπορούν να διορθωθούν. Φιλολαϊκή διέξοδος δεν υπάρχει στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ”.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: Τέρμα τα γκάζια από τον Τσίπρα

“Μπορεί στο ερώτημα της δημοφιλίας ο πρόεδρος της ΝΔ να περνάει λίγο μπροστά, αλλά αυτό δεν μπερδεύει τους αναλυτές, καθώς είναι άλλο η δημοφιλία και άλλο η ικανότητα διακυβέρνησης”, ισχυρίζεται η εφημερίδα.

ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο: Εκλογές: επτά κρίσιμες μέρες

Η εφημερίδα υπογραμμίζει: “Δύο εβδομάδες μετά την προκήρυξη των εκλογών και μόλις μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή τους, το δημοσκοπικό τοπίο παραμένει θολό, με εναλλασσόμενα δείγματα και ανοιχτά ερωτήματα ως προς κρίσιμες παραμέτρους του εκλογικού ανταγωνισμού. Μια πρώτη παρατήρηση που εξηγεί την αστάθεια (και ορισμένες φορές την αντιφατικότητα) των δημοσκοπικών ευρημάτων οφείλεται στην ιπταρξη πολλαπλών εκλογικών μετακινήσεων, οι οποίες δεν φαίνεται να ακολουθούν κάποιο σταθερό πρότυπο, όπως π.χ. την κατανομή στον άξονα Δεξιά – Αριστερά”.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι επτά πληγές της σύγχρονης διατροφής

“Τα χαρακτηριστικά του δυτικού τύπου διατροφής είναι: πλούσια σε θερμίδες, αλάτι, ραφιναρισμένη ζάχαρη, έλαια, και τα δημητριακά είναι χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε τις συνέπειες που έχει η δυτική διατροφή στον ανθρώπινο οργανισμό”, γράφει η εφημερίδα.

ESPRESSΟ: Ο κοριός έπιασε και άλλον υπουργό

Στην υπόθεση με το κύκλωμα κοκαΐνης και πορνείας της Μυκόνου αναφέρεται η εφημερίδα και γράφει: “Εκρηκτικοί είναι ήδη οι ψίθυροι στα κοσμικά σαλόνια, καθώς σε συνομιλίες-φωτιά που έχει καταγράψει ο κοριός της ΕΛΑΣ. φέρεται ότι περιλαμβάνεται κι άλλος υπουργός, δηλαδή δεύτερο πολιτικό πρόσωπο! Όσο περνούν οι μέρες τόσο περισσότερα καυτά στοιχεία συλλέγουν οι αστυνομικές Αρχές που ερευνούν τη «μαφία» της Μυκόνου”.

KARFITSA: Ντέρμπι

Η εφημερίδα γράφει για τις περιοδείες Μεϊμαράκη: “Η υποδοχή που του επιφυλάσσουν οι περισσότεροι ψηφοφόροι, στις περιοδείες του τόσο στην περιφέρεια, όσο και στην Αττική «προδιαγράφουν - όπως λένε οι ίδιοι συνεργάτες - ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα για τον τόπο και το μέλλον όλων των Ελλήνων, κεντρώων, δεξιών κι... αριστερών»”.

KONTRA NEWS: Με διώξεις, απολύσεις και μεταθέσεις απειλούν τους δημόσιους υπαλλήλους

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι “το αληθινό τους προσωπείο άρχισαν να δείχνουν τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, τα οποία μέσα από ένα κρεσέντο ρεβανσισμού άρχισαν πάλι τις απειλές για μαζικές απολύσεις, μεταθέσεις και διώξεις δημοσίων υπαλλήλων, που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ με την κατηγορία ότι είναι άχρηστοι, όπως τους αποκάλεσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης”.

PRESS TIME: Είμαι αναποφάσιστος, τι θα ψηφίσω;

“Ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι, σε ένα σύνολο περίπου 6,2 εκατ. εκλογέων, είναι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου,Όπως προκύπτει από τις έρευνες της κοινής γνώμης, πρόκειται για το 19,8% (Marc) κατά μέσο όρο του εκλογικού σώματος, που ανάλογα με την εταιρία που διενεργεί τη δημοσκόπηση κυμαίνονται από το 12% (Alco), έως και το 23% (Kappa Research) ακόμα”, γράφει η εφημερίδα.

SPIRTO: Ένα θηλυκό Nitro για τον Πέτρο

Στον Πέτρο Κωστόπουλο αναφέρεται η εφημερίδα και γράφει για τη… νέα του σχέση: “Ηλικιακά, εμπειρικά και φαινομενικά δεν τους ενώνει τίποτα. Αλλά είπαμε, ο Πέτρος δεν ήταν ποτέ συμβατικός. Η Βολιώτικη ανδρική «αλητεία», οι παραστάσεις δίπλα στους billionaires, σε εκκεντρικούς σχεδιαστές, μοντέλα, μικρές και μεγάλες σταρλετίτσες και η καθημερινή εφαρμογή του lifestyle που ίδιος επινόησε και υπηρέτησε για μια 20ετία. αποτελούν τις κυψέλες μιας τεράστιας κερήθρας η οποία τραβά κάθε είδους μέλισσα, που δίπλα του ονειρεύεται να ζήσει τον δικό της μύθο”. Έλα… Πέτρο στον τόπο σου!

STAR PRESS: Στο φως όλη η αλήθεια

Η εφημερίδα αναφέρεται στο θάνατο της φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων και γράφει: “Πέραν των απολογιών των επτά Κρητικών, που σε βάρος τους έχουν ήδη ασκηθεί διώξει για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, δεν αποκλείεται να ασκηθούν νέες ποινικές διώξει. Αυτές οι διώξει θα είναι είτε συμπληρωματικές, και για άλλα αδικήματα στις ήδη ασκηθείσες εναντίον της ομάδας των Κρητικών, είτε κατά άλλων προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Μέσα στην ογκωδέστατη δικογραφία, που βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας Ιωαννίνων με δεκάδες καταθέσει, αλλά και οπτικό υλικό, έχει συμπεριληφθεί και η τελευταία απόφαση που πήρε το νέο συμβούλιο των καθηγητών της Γαλακτοκομικής Σχολής”.

 

Οικονομικός Τύπος

ΑΓΟΡΑ: Έφοδοι στα σπίτια και κατασχέσεις - εξπρές

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Το μεγάλο στοίχημα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Τι φέρνει η «βουτιά» του μαύρου χρυσού

ΕΠΕΝΔΥΣΗ: Μαύρο στη διαπλοκή