Ο ταχύτερος άνθρωπος του πλανήτη, Γιουσέιν Μπολτ,  ήταν «παρών» και στο Πεκίνο, όπου με 9.79 ήταν ο μεγάλος νικητής στην κούρσα των 100μ.

Ο αγώνας που περιμένουν όλοι οι φίλαθλοι του κλασικού αθλητισμού με «κομμένη την ανάσα» σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν γι΄ άλλη μια φορά συγκλονιστικός. 'Όχι τόσο από πλευράς επιδόσεων, όσο από την εξέλιξή του, καθώς Μπολτ και Γκάτλιν έδωσαν μάχη σώμα με σώμα μέχρι το τέλος και ο νικητής κρίθηκε στο νήμα.

Ο Τζαμαϊκανός απέδειξε γι΄ άλλη μια φορά ότι στις κορυφαίες διοργανώσεις δεν έχει αντίπαλο. Ο Γκάτλιν ήταν το φαβορί πριν τον αγώνα, αλλά ο Μπολτ ήταν αυτός που έκοψε πρώτος το νήμα αφήνοντας πίσω του τον Αμερικανό με ένα δεκάτο του δευτερολέπτου (9.80).

Με το 9.79 ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ έκανε την καλύτερη εφετινή του επίδοση, καθώς πήγε στο Πεκίνο έχοντας κορυφαία επίδοση το 9.87.

Μεγάλη μάχη έγινε και για το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο τελικά μοιράστηκαν ο Τρέβον Μπρομέλ (Ηνωμένες Πολιτείες) και ο Αντρέ ντε Γκρας (Καναδά), που τεμάτισαν με τον ίδιο χρόνο (9.92)..