Το λιμάνι του Πειραιά και όχι εκείνο της Θεσσαλονίκης θα είναι ο τελικός προορισμός του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», που το απόγευμα προσέγγισε το λιμάνι της Μυτιλήνης, παραλαμβάνοντας πρόσφυγες από τη Συρία.


Το πλοίο θα μεταφέρει αύριο στον Πειραιά με ώρα άφιξης τις 8:45 π.μ. περίπου 2.500 πρόσφυγες. Σύμφωνα με στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας, η ναύλωση του πλοίου έχει γίνει από τα υπουργεία που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, και περιλαμβάνει μόνο τη φιλοξενία των προσφύγων επί του πλοίου στο λιμάνι της Κω, με σίτιση και ύπνο - αλλά όχι και τη μεταφορά τους: Οι μετανάστες για να ταξιδέψουν από την Κω, ή από οποιοδήποτε άλλο νησί στο οποίο βρίσκονται, πληρώνουν κανονικά το ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

Μέχρι στιγμής από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους δόθηκε εντολή στο πλοίο να αλλάξει προορισμό. Οι αρμόδιοι υπουργοί, πάντως, πριν λίγο, σε συνέντευξη Τύπου για το μεταναστευτικό, δήλωσαν πως ποτέ δεν υπήρχε σχέδιο να πάει το πλοίο στη Θεσσαλονίκη!

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναχώρησε στις 7:50 το πρωί από το λιμάνι της Κω με 1.700 πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ προσέγγισε κατά τον πλου του την Κάλυμνο και τη Λέρο, από όπου παρέλαβε και από εκεί πρόσφυγες.

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, εάν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τον Πειραιά θα ακολουθήσει εκ νέου κάποιο νέο δρομολόγιο, ή αν θα προσεγγίσει εκ νέου το λιμάνι της Κω.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Έχουμε... σχέδιο!

Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, δήμος και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αφού, πρώτα, διαμαρτυρήθηκαν (κοσμίως) για το ότι ουδείς τους ενημέρωσε για το ότι θα έρχονταν 2.000 μετανάστες στην πόλη, στη συνέχεια ανακοίνωσαν πως... είναι έτοιμοι να τους υποδεχτούν! Ο μεν δήμος δήλωσε πως έχει θέσει σε... λειτουργία σχέδιο που είχε εκπονήσει στην αρχή του... καλοκαιριού, η δε ΠΚΜ, σε ανακοίνωσή της, έκανε γνωστό πως «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι συναρμόδιες Αντιπεριφέρειες Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη για το συντονισμό των υπηρεσιών, έχουν λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα και είναι έτοιμες να συνδράμουν, όπου κριθεί απαραίτητο. Παράλληλα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα παρέχει στους πρόσφυγες κατά τη διέλευσή τους από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης νερό και τρόφιμα, ενώ η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας θα παρέχει και ιατρικές υπηρεσίες εφόσον αυτό χρειαστεί».  

Τζιτζικώστας: Η κυβέρνηση, με όποιον τομέα ασχολείται, καταλήγει σε φιάσκο

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αν και δεν ενημερώθηκε ούτε έγκαιρα, ούτε σωστά από την κυβέρνηση, θα διασφαλίσει την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε όλη τη διάρκεια της σύντομης παραμονής των προσφύγων στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η προχειρότητα και οι ερασιτεχνισμοί της κυβέρνησης και σε αυτό το κρίσιμο θέμα, καθώς και η πρωτοφανής καθυστέρηση στην υπεύθυνη ενημέρωση και επικοινωνία από την αρμόδια Υπουργό, καταδεικνύει για ακόμα μία φορά, την πλήρη αποδιοργάνωση του κράτους. Δυστυχώς, και σε αυτή την περίπτωση φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση δεν θέλει ή ακόμα χειρότερα δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της, αφού με όποιο τομέα και αν ασχολείται, καταλήγει σε φιάσκο».

ΥΜΑΘ: Κάναμε... άσκηση επί χάρτου!

Κι ενώ ακόμη το μελάνι της ανακοίνωσης της ΠΚΜ δεν είχε στεγνώσει -και οι τηλεοράσεις μετέδιδαν τις δηλώσεις υπουργών ότι... ουδέποτε είχε ανακοινωθεί πως το πλοίο θα πήγαινε Θεσσαλονίκη- η υπουργός Μακεδονίας Θράκης δήλωνε πως... έγινε άσκηση επί χάρτου!

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν με μεγάλη υπευθυνότητα και σοβαρότητα στη σημερινή άτυπη συνάντηση που είχαμε με αφορμή την πιθανή αποβίβαση προσφύγων  στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Κάναμε σήμερα μια σημαντική “άσκηση επί χάρτου”, ώστε να είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να παράσχουμε τη καλύτερη δυνατή βοήθεια στους πρόσφυγες που πιθανώς θα φτάσουν στον τόπο μας», δήλωνε η κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Έκανε, δε, γνωστό ότι «στο άμεσο μέλλον θα γίνουν και άλλες συμπληρωματικές συναντήσεις για να οριστικοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο που διαμορφώνεται με την εποπτεία του ΥΜΑΘ» και δήλωνε πως αποφασίστηκε να δοθεί έκτακτη υποστήριξη στο δήμο Παιονίας, για να ανταπεξέλθει στην κατάσταση, καθώς εκεί κατευθύνονται οι μετανάστες...