skopje_metanastes_gevgeli_20150821_01

Τα ελληνοσκοπιανά σύνορα άνοιξαν νωρίς σήμερα και οι πρώτοι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με προτεραιότητα στις γυναίκες και τα παιδιά, πέρασαν από την Ελλάδα στο έδαφος της γειτονικής χώρας, το απόγευμα της Παρασκευής.

 

Στην ουδέτερη ζώνη παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και κατά πληροφορίες η διέλευσή τους θα γίνεται σταδιακά -από τις 5 το πρωί του Σαββάτου θα επιτρέπεται η είσοδος 300 ατόμων ανά διώρο.

Εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού, με τους μετανάστες να συνωστίζονται για να περάσουν τα σύνορα.

Επίσης, είχαμε ένταση το πρωί με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης κατά μεταναστών από συνοριοφύλακες των Σκοπίων. Σύμφωνα με τις αρχές της γειτονικής χώρας, οι αστυνομικοί αντέδρασαν όταν δέχτηκαν πέτρες από ομάδα Ιρακινών.

Κατέπλευσε το απόγευμα της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τη Μυτιλήνη, με επιβαίνοντες 2.172 πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο αφού ανεφοδιαστεί με καύσιμα, θα αναχωρήσει στις 10:30 το βράδυ για Κω, Κάλυμνο, Λέρο και Σάμο.

Την ανησυχία του για την χρήση βίας από την αστυνομία της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καλώντας την κυβέρνηση των Σκοπίων να εφαρμόσει «χρηστή διαχείριση» των συνόρων της. Παράλληλα, κάλεσε την Ελλάδα να παρέχει άμεση βοήθεια στους πρόσφυγες που είναι αποκλεισμένοι από την ελληνική πλευρά των συνόρων και να τους οδηγήσει μακριά από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκρουσε σήμερα, Παρασκευή, τις κατηγορίες που δέχεται ότι κινείται με υπερβολικά αργό ρυθμό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκαλεί η τεράστια αύξηση των μεταναστευτικών ροών, τονίζοντας ότι δεν οφείλεται στις Βρυξέλλες, αλλά στις διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη το γεγονός πως δεν έχει αναληφθεί ακόμη δράση από κοινού.