Λιγότερες ώρες θα μένουν ανοικτοί οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί από το Σεπτέμβριο! Αυτό εγκυμονεί την κίνδυνο να μην εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι γονείς...


Την αντίθεσή της στη σχεδιαζόμενη μείωση του ωραρίου απασχόλησης των παιδαγωγών (από 40 σε 30 ώρες την εβδομάδα) έχει εκφράσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ο περιορισμός του ωραρίου απασχόλησης του παιδαγωγικού προσωπικού από οκτώ σε έξι ώρες ημερησίως προβλέπεται σε διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τις υπηρεσίες ελέγχων των ΟΤΑ.

«Η ρύθμιση αυτή θα αναγκάσει τους δήμους να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας των παιδικών σταθμών, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονέων. Για να λειτουργήσουμε τις δομές με διευρυμένο ωράριο, όπως κάνουμε σήμερα, πρέπει να προσλάβουμε προσωπικό, κάτι όμως που απαγορεύεται. Άλλωστε, ακόμη κι αν είχαμε τη δυνατότητα να προσλάβουμε επιπλέον προσωπικό, θα ήμασταν αναγκασμένοι να μετακυλήσουμε το κόστος στους γονείς, που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, ανεβάζοντας τα τροφεία, τα οποία για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας φροντίζουμε να κρατούμε σε χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμης, Θ. Παπαδόπουλος, στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" και τη δημοσιογράφο Βαρβάρα Ζούκα.

Οι δήμαρχοι επισημαίνουν, ακόμη, ότι από τη μείωση του ωραρίου θα επιβαρυνθεί κατά 30% το μισθολογικό κόστος, με συνέπεια πολλοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, μην μπορώντας να ανταποκριθούν, να κλείσουν.

Την επαναφορά του ωραρίου εργασίας των παιδαγωγών που απασχολούνται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στις 30 ώρες την εβδομάδα από τις 40 που καθιερώθηκαν το 2011 έχει ζητήσει κατ' επανάληψη ο Σύλλογος Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας.