Το τρίτο Μνημόνιο (Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ) απασχολεί στην πλειοψηφία τους τα βασικά θέματα των σημερινών (Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015) εφημερίδων.


Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: -

H εφημερίδα δεν κυκλοφορεί, λόγω επίσχεσης εργασίας.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Εξόντωση σε δύο δόσεις".

Η εφημερίδα γράφει ότι "στην εξόντωση της χώρας μας και των Ελλήνων πολιτών σε δύο δόσεις οδηγεί το νέο Μνημόνιο-τέρας, που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή τα ξημερώματα, ενώ θα εξεταστεί αύριο το απόγευμα σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.Οι διατάξεις του νέου Μνημονίου επιφυλάσσουν άγρια φοροεπιδρομή, νέα επώδυνα μέτρα στο Ασφαλιστικό, μεγάλες ανατροπές στις αγορές προϊόντων-υπηρεσιών και στο Πτωχευτικό Δίκαιο".

ΕΘΝΟΣ: "Νευρική κρίση στα κόμματα φέρνει το Μνημόνιο".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται τα κόμματα εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για την έγκριση του τρίτου Μνημονίου και των προαπαιτούμενων μέτρων.Το νέο "όχι" των "ανταρτών" του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε διάσπαση, ενώ ενστάσεις εκφράστηκαν από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που θέτουν προϋποθέσεις για να υπερψηφίσουν τη νέα συμφωνία".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Έτσι θα εξοπλίσουν τους τζιχαντιστές στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι φανατικοί Ισλαμιστές έρχονται μόνοι τους, ανακατεμένοι μέσα στις χιλιάδες των λαθρομεταναστών και ο πολεμικός εξοπλισμός τους, έχει μπει κομμάτι-κομμάτι μέσα στην χώρα, με την μέθοδο... της κατάσχεσης! Την προηγούμενη Κυριακή, η εφημερίδα "Real news" του γνωστού "παπαγάλου", στην σελίδα 32, είχε άρθρο που εξυμνούσε τις "φοβερές Ελληνικές αρχές", για τις μεγάλες "επιτυχίες" τους κατά των Τζιχαντιστών, τα δύο τελευταία χρόνια.
Μπορεί η χώρα να είναι ένα απέραντο μπάχαλο με ανύπαρκτη ΕΥΠ και τα ξένα πρακτόρια να αλωνίζουν από την Θράκη μέχρι την Κρήτη, αλλά τα... ύποπτα φορτία τα βρίσκουμε και τα... κατασχέτουμε"!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φοροκαταιγίδα με τεκμήρια-φωτιά".

Η εφημερίδα γράφει ότι "όπως απακαλύπτεται από το κείμενο του νέου Μνημονίου, ένα από τα πιο επαχθή μέτρα που έχουν συμφωνηθεί να νομοθετηθούν τον Οκτώβριο και να εφαρμοστούν από το 2016 προβλέπει τη ριζική αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης ώστε να γίνουν πιο αποδοτικά για τα δημόσια ταμεία".

ΕΣΤΙΑ: "Εκλογές φέρνει το νέο μνημόνιο".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "το σχέδιο νόμου που κατατέθη χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί αργά σήμερα το βράδυ επιταχύνει τις εξελίξεις για την διενέργεια πρόωρων εκλογών, οι οποίες ενδέχεται να διεξαχθούν ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου".

Η ΑΥΓΗ: "Νέο μοντέλο για διαφάνεια στα δημόσια έργα".

Η εφημερίδα γράφει "η δική μας πολιτική βασίζεται στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος" διεμήνυσε ο Αλ. Τσίπρας ανακοινώνοντας την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού και διαφανούς συστήματος για την υλοποίηση δημοσίων έργων με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, το οποίο φέρνει οκτώ θεσμικές αλλαγές για διαφάνεια στα δημόσια έργα και πάταξη της διαπλοκής".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Χωρίς ανάσα έως το 2018".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τη χαριστική βολή στην οικονομία θα δώσει το τρίτο Μνημόνιο, που θα συντρίψει αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Η προσαρμογή θα είναι βίαιη σε Υγεία, Παιδεία και ασφαλιστικό σύστημα, ενώ πριν προλάβουν να συνέλθουν οι πολίτες θα ακολουθήσει σφοδρότερο κύμα επιβαρύνσεων από τον Οκτώβριο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σε νευρική κρίση Μαξίμου και κόμματα".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε καθεστώς νευρικής κρίσης έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή για το νέο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, καθώς εκφράζονται φόβοι πως η κοινοβουλευτική δύναμη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το κρίσιμο πολιτικά όριο των 120 ψήφων, ενώ αναταράξεις καταγράφονται επίσης στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οι πρόσφυγες στη χώρα των μνημονίων

"Πεινασμένοι και διψασμένοι, χωρίς τις υποτυπώδεις υποδομές, παραμένουν στην Κω χιλιάδες πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία. Σης εγκαταστάσεις του παλιού γηπέδου της Χώρας, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι αλλοδαποί, οι εντάσεις είναι καθημερινές, ενώ και χθες σημειώθηκαν περιστατικά με αστυνομικούς να απωθούν τους μετανάστες με πυροσβεστήρες. Η εκρηκτική κατάσταση οδήγησε τον Προκόπη Παυλόπουλο να ζητήσει σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για το θέμα, ενώ ο Αλ. Φλαμπουράρης μίλησε για κάποιους που εκμεταλλεύονται πολιτικά το θέμα", γράφει η εφημερίδα. 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ ενάντια στο τρίτο μνημόνιο"!

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Αττική και σε όλη τη χώρα, με δικές τους αποφάσεις και ανακοινώσεις, καλούς στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει σήμερα Πέμπτη το ΠΑΜΕ, για να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων και του λαού στο τρίτο μνημόνιο που ετοιμάζονται να ψηφίσουν στη Βουλή τα κόμματα της συγκυβέρνησης μαζί με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ψηφίζει τη συμφωνία προσέχει τις τρικλοποδιές".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αποφασισμένος είναι ο Αλέξης Τσίπρας για ψήφιση της συμφωνίας, παρά τις αντιδράσεις των διαφωνούντων εντός του ΣΥΡΙΖΑ - με κορυφαία την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου - αλλά και τα προσκόμματα που συνεχίζει να βάζει το Βερολίνο ως την τελευταία στιγμή, επιμένοντας σε συμφωνία-γέφυρα".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Τέλος η κλάψα! Ώρα για δουλειά".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σήμερα το τρίτο μνημόνιο, μαζί με το πρώτο κύμα των προαπαιτούμενων μέτρων, ψηφίζονται από τη Βουλή και μπαίνουν στη φάση της εφαρμογής με αντάλλαγμα τα πρώτα 25 δισ. ευρώ από το νέο χρηματοδοτικό πακέτο. Τον Οκτώβριο θα έρθει το δεύτερο κύμα μέτρων, το οποίο θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επιστήμονες εναντίον των προϊόντων διαίτης

Σύμφωνα με την εφημερίδα "για δεκαετίες, οι ειδικοί δημόσιας υγείας συμβούλευαν να μείνουμε μακριά από τα κορεσμένα λίπη που περιέχουν όλα τα τρόφιμα, αν θέλουν να αποφύγουμε έναν πρόωρο θάνατο. Η μελέτη δείχνει ότι αυτές οι συμβουλές ήταν… άκυρες και το κλειδί για μια μακρά και υγιή ζωή είναι να τρώμε φυσικά προϊόντα"!

ESPRESSO: Γυναίκες δηλητήριο

Στη δίκη γυναικών που καταδικάστηκαν για δολοφονίες ανδρών αναφέρεται η εφημερίδα: "Σχεδόν δύο αιώνες (!) στη φυλακή «έφαγε» η αρχηγός της επικίνδυνης θηλυκής συμμορίας που λήστευε ηλικιωμένους αφού τους... κερνούσε χυμό με ναρκωτικά, ενώ οι άλλες δύο συγκατηγορούμενές της μοιράστηκαν πολυετείς καθείρξεις που πλησιάζουν ή ξεπερνούν τα 50 χρόνια", γράφει.

Kontranews: "Ο άντρας της δεν μπορεί να μαζέψει τη Ζωή";.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "κανένα πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα και πολύ περισσότερο η πρόεδρος της Βουλής δεν δικαιούται να "πουλάει τρέλα" και κυρίως να παίζει με τους θεσμούς και την τύχη της χώρας. Αυτή η κωμωδία διαρκείας με τα καμώματα της Ζωής, έχει κουράσει την κοινωνία έχει εξαντλήσει τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, αλλά και τους βουλευτές όλων των κομμάτων".

SPIRTO: Έχω εντολή να σε χτυπήσω

Μια υπόθεση στην οποία μπλέκονται δύο υπουργοί, ένας ιδιαίτερος, ένας σωματοφύλακας και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Spirto». Η εφημερίδα δημοσιεύει αποκλειστικά την πολυσέλιδη μήνυση που έφτασε μέχρι το γραφείο τον πρωθυπουργού, στην οποία περιγράφονται απίστευτα γεγονότα και χαρακτηρισμοί που φέρνουν σε δύσκολη θέση του αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού. Παιδείας και θρησκευμάτων Νίκο Ξυδάκη και τον σωματοφύλακά του.

STAR PRESS: Αγωνία για τον Γιώργο Μαρίνο

"Η αγωνία για την κατάσταση της υγείας του μεγάλου σόουμαν, που πλέον έκλεισε τα 76 του χρόνια, κορυφώνεται, μετά μάλιστα από τις αποκαλύψεις του επιστήθιου φίλου του Βασίλη θωμάκου, ότι η υγεία του έχει επιδεινωθεί και ζει με οξυγόνο", γράφει η εφημερίδα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ποιοι πληρώνουν το νέο Μνημόνιο".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σειρά από φορολογικές ανατροπές περιλαμβάνει η λίστα των μέτρων του τρίτου Μνημονίου. Μεγάλοι χαμένοι, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο "βάρος" από το νέο "πακέτο"".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νέα φορο-καταιγίδα".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «νέο ισχυρό φορολογικό σοκ αναμένεται να υποστούν από τον Οκτώβριο εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις».