orkomosia-thanouΥπηρεσιακή πρωθυπουργός είναι εδώ και λίγα λεπτά η Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου, η οποία αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας υπέγραψε το πρωτόκολλο ανάληψης των καθηκόντων της.

Ο ΠτΔ ακολούθησε τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 37 του Συντάγματος: εφόσον επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, υπηρεσιακός πρωθυπουργός ορίζεται ένας εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, είτε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είτε του ΣτΕ, είτε του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 
Η Βασιλική Θάνου είναι η μόνη εκλεγμένη πρόεδρος, σε αυτή τη χρονική φάση και άρα η μόνη ανώτατη δικαστικός που με βάση το Σύνταγμα μπορεί να γίνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός.
Ποια είναι όμως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας; Η Βασιλική Θάνου θα έχει από σήμερα καταγράψει τρεις πρωτιές στην μέχρι τώρα σταδιοδρομία της. Θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και η πρώτη πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου με μακρά συνδικαλιστική πορεία. Ως δε 42η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού.