skopje_metanastes_20150821_01Με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης διέλυσε το πλήθος χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα από την Ελλάδα, η αστυνομία των Σκοπίων. Οι πρώτες αναφορές μιλούν για τουλάχιστον δέκα τραυματίες.

 

Ένταση είχε προηγηθεί και νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015, μετά την απόφαση των Σκοπίων να μπλοκάρουν τα σύνορα για τους μετανάστες.

Σύμφωνα με ανταποκριτές ξένων ειδησογραφικών πρακτορείων, η ένταση ξέσπασε μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων της γειτονικής χώρας που βρίσκονταν στα σύνορα και περίπου 3.000 μεταναστών και προσφύγων.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του Ασοσιέιτεντ Πρες και κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΣΧ), τραυματίστηκαν δέκα άτομα. Η ομάδα των ΓΧΣ ανέφερε πως τέσσερις μετανάστες τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς, ενώ νωρίτερα αστυνομικές πηγές είχαν αναφέρει πως δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Πολύκαστρο.

Οι μετανάστες είχαν περάσει τη νύχτα στην ύπαιθρο, κάνοντας το πρωί αρκετές προσπάθειες να περάσουν τα σύνορα.

Μεταξύ άλλων, οι αρχές της γειτονικής χώρας κάλυψαν με συρματόπλεγμα τις ράγες που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Στην πρόσφατη απόφαση που υπέγραψε ο Σκοπιανός πρόεδρος, Γκιόργκι Ιβάνοφ, προβλέπεται και η η ανάμειξη του στρατού για την αντιμετώπιση αυξημένων μεταναστευτικών ροών, «επιβοηθητικά» στο έργο της αστυνομίας.