Έστελνε... μιάου (ένα επικίνδυνο, φθηνό, χημικό παρασκεύασμα που προκαλεί έντονες παραισθήσεις και είναι το "ναρκωτικό του Ίντερνετ") με κούριερ, από τη Θεσσαλονίκη στην Χαλκιδική.


Ως διακινητές συνελήφθησαν 29χρονος στη Θεσσαλονίκη κι ο 42χρονος συνεργός του, που δρούσε στη Χαλκιδική.

Ο 29χρονος, το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2015, πήγε σε κατάστημα ταχυμεταφορών της Θεσσαλονίκης κι έστειλε ένα πακέτο μεφεδρόνης (είναι τύπος του ναρκωτικού καθινόνη και είναι γνωστό στις πιάτσες των τοξικιμανών ως "μιάου"), βάρους 52 γραμμαρίων, στο συνεργό του στη Χαλκιδική.

Σε έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, από το σπίτι του συλληφθέντα και από αποθήκη που ενοικίαζε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, άλλο ένα δέμα μεφεδρόνης βάρους 890 γραμμαρίων, 26 ναρκωτικά δισκία, ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, νάιλον συσκευασίες, τις οποίες χρησιμοποιούσε για να συσκευάζει ναρκωτικές ουσίες που εμπορευόταν, έξι φακέλους αλληλογραφίας για την αποστολή δεμάτων με ναρκωτικές ουσίες, δυο πομποδέκτες και κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης εξωτερικών χώρων, δυο ηλεκτρονικοί υπολογιστές (1 επιτραπέζιος – 1 φορητός), με τους οποίους πραγματοποιούσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παράνομες συναλλαγές και 400 ευρώ, ως προερχόμενα από εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

Επιπλέον, αναζητήθηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς της ίδιας Υπηρεσίας, σε περιοχή της Χαλκιδικής, ο 42χρονος επίδοξος παραλήπτης του δέματος, που θα αποστελλόταν μέσω της εταιρείας ταχυμεταφορών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Τι είναι το "μιάου"

Η μεφεδρόνη, γνωστή στην «πιάτσα» των ναρκωτικών σαν «ντρόουν», «Μ-Κατ» και «μιάου μιάου», προκαλεί την ίδια ευφορία που δημιουργεί το ecstasy και οι αμφεταμίνες. Η επίδραση αρχίζει μισή ώρα μετά τη λήψη της και διαρκεί ως και τέσσερις ώρες. Ο χρήστης ενδέχεται να παρουσιάσει απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, ταχυκαρδία, κρίσεις πανικού και μυϊκούς σπασμούς, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις χρηστών που είχαν παραισθήσεις. 

Το 2009 ήταν η πρώτη φορά που οι αρχές ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο ναρκωτικό, όταν, ένας νεαρός στη Βρετανία παραλίγο να αποκόψει το μόριό του υπό την επήρεια της μεφεδρόνης. Έναν χρόνο αργότερα, ένας άλλος συμπατριώτης του αυτοπυροβολήθηκε με περίστροφο στο κεφάλι. 


Η μεφεδρόνη, ένα συνθετικό διεγερτικό που εξάγεται από την ουσία καθινόνη, παρασκευάζεται κυρίως στην Κίνα και φτάνει στην Ευρώπη με απολύτως νόμιμο τρόπο, δηλαδή μέσω Διαδικτύου, όπου εμφανίζεται συνήθως σαν «φυτικό λίπασμα». Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο Ιnternet, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να το αγοράσει σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες σε μορφή σκόνης ή κάψουλας και να κάνει προσωπική χρήση ή να το διακινήσει. Σε αυτό συντελεί και η εξαιρετικά χαμηλή τιμή, μόλις 5-17 ευρώ ανά γραμμάριο.

Η ουσία, πάντως, θεωρείται ψυχοτρόπος στη χώρα μας, ενώ έχει απαγορευτεί ακόμη σε Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Γερμανία, Κροατία, Εσθονία και Ρουμανία.