Τα 25 χρόνια δημιουργίας γιορτάζει φέτος το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών και η σύνδεση του Δήμου Παύλου Μελά με τη Μονή Λαζαριστών αλλά και με το Δήμο Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνεται μέσα από μια μοναδική συναυλία:


Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015 η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα δώσει συναυλία στο Ανοιχτό Θέατρο στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης του Δήμου Παύλου Μελά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Για τους Βυζαντινούς Νερόμυλους λέει το σημείωμα της Μαρίας Συμαλίδου, αρχαιολόγου: «Το μυλοτόπι της Πολίχνης βρίσκεται στο συνοικισμό Μετεώρων στη βόρεια πλευρά του δήμου και κατά μήκος του ρέματος του ξηροποτάμου (που πηγάζει από τον Χορτιάτη, διασχίζει το Ασβεστοχώρι και το Ρετζίκι και καταλήγει στο Δενδροπόταμο, αφού παραλάβει τα απορρέοντα ρέματα της περιοχής του Φιλύρου). Είναι σχετικά αποκομμένο από τον αστικό ιστό, εφάπτεται του Στρατιωτικού Νοσοκομείου και διασχίζεται από την περιφερειακή οδό. Στο παρελθόν η περιοχή ήταν τόπος εκδρομών και αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς, λόγω της παραδείσιας ομορφιάς της (νερό, δένδρα, πανίδα και χλωρίδα στην καλύτερη μορφή τους). Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ονομασία του όμορου Ρετζικίου ''Ρετζίκι = Ουρεντζίκ = παραδεισένιος τόπος''. … Σήμερα σώζονται πέντε βυζαντινοί νερόμυλοι ένας ληνός (πατητήρι). Με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κηρύχθηκαν ''Μνημεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων'' και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το ρέμα χαρακτηρίσθηκε ''Αρχαιολογικό Πάρκο''». 




Το αρχαιολογικό πάρκο των Βυζαντινών Νερόμυλων, περιλαμβάνει το ανοιχτό θέατρο χωρητικότητας 500 ατόμων και έναν εκθεσιακό χώρο, ενώ τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει το αναψυκτήριο  προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους κατοίκους του Δήμου Παύλου Μελά και όχι μόνο.

Τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκαν τον ιστορικό χώρο ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτριος Δεμουρτζίδης και ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, κ. Λάζαρος Κωνσταντινίδης και πραγματοποίησαν μια επί τόπου αποτίμηση των εγκαταστάσεων του θεάτρου και του περιβάλλοντος χώρου, ενώ για την συναυλία συμφώνησαν οι δύο αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Έλλη Χρυσίδου και Δήμου Παύλου Μελά κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.

Η ταυτότητα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ιδρύθηκε το 1987 με την αρχική ονομασία «Δημοτική Ορχήστρα» και πρώτο Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Κοσμά Γαλιλαία.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελείται από ταλαντούχους και καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης, με συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Από τον Ιούλιο του 1993 και για μία πενταετία την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αναλάβει ο Αρχιμουσικός Δημήτρης Αγραφιώτης και στη συνέχεια, μέχρι το 2005 ο Αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Σήμερα υπεύθυνος της Ορχήστρας είναι ο Αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης.

Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους, όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Κ. Κατσαρής, F. J. Sellheim, Ι.Ι. Galati, R. Moog, I. Oistrach, R. Syracuse, V. Trethiakov, K. Kelly, G. Schuller, C. Studer, Paul Badura Skoda κ.α.

Κάθε χρόνο συμμετέχει στην εναρκτήρια συναυλία των “Δημητρίων” του Διεθνούς Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.



Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Νάουσα, Δράμα, Μεσολόγγι, Καβάλα, Σέρρες, Κέρκυρα κ.α.) και στο εξωτερικό, όπως στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο.

Κυκλοφόρησε σε δίσκο το έργο «4 Εποχές» του A. Vivaldi, με σολίστ τον Λ. Καβάκο, και Μαέστρο τον Κ. Γαλιλαία και την «Die Schöpfung του Haydn με Μαέστρο τον Β. Φιδετζή το 2000.

Έχει συμπράξει σε παραστάσεις όπερας, όπως οι “Le Nozze di Figaro” και “Don Giovanni” (Mozart), “Il Campanelo di Notte” (Donizetti), “The Medium” (Menoti) “Gianni Schicchi” (Puccini), “Il Trovatore” (Verdi), “Turandot” (Puccini), “Μόμο” (Α. Μπαλτάς), “H Νυχτερίδα” (J. Strauss) καθώς και μπαλέτου όπως “Η ωραία κοιμωμένη” (Tsaikovsky), και σημαντικών ορατορίων όπως “Τα Κατά Ματθαίον Πάθη” (Bach).

Ο διάσημος συνθέτης και καθηγητής του Boston University, Θ. Αντωνίου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά της Ορχήστρας στην προβολή έργων Ελλήνων συνθετών, της αφιέρωσε την πρώτη του Συμφωνία, που παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2003 σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση.
Το Φεβρουάριο του 2006 μάλιστα παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση την όπερα του V. Bellini “Οι Πουριτανοί”, ενώ το 2007 παρουσίασε το 1ο αφιέρωμα στους Θεσσαλονικείς συνθέτες κλασικής μουσικής και την όπερα «Σαλώμη».Το 2008 παρουσίασε τις όπερες «Οιδίπους Τύραννος», «Παλιάτσοι» και ‘’La Traviata’’(Verdi).

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία διακρίνεται για την καλλιτεχνική της ποιότητα, στηρίζει Έλληνες μουσικούς και συμβάλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.