Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη που συγκλήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο την κατάθεση του νομοσχεδίου για την φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και την μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.


«Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους», τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην σύσκεψη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα» και πως «γι' αυτό πρέπει να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών, και εξορθολογίζει τις αποδοχές των υπουργών, των διοικητών Οργανισμών και των προέδρων των ανεξάρτητων αρχών». 

Υπογράμμισε ακόμη ότι «είναι μια πολιτική πρωτοβουλία, όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο» και πως «η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει».

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι αναπληρωτές υπουργοί Χριστόφορος Βερναρδάκης, αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και Δημήτρης Μάρδας, αρμόδιος για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς. 

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή, σχετικά με τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

- Φορολόγηση της βουλευτικής μηνιαίας αποζημίωσης και της αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στο σύνολό τους, σύμφωνα με όσα ισχύουν για την φορολογία φυσικών προσώπων.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται κατά το 75% του ποσού, ενώ η αποζημίωση συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι αφορολόγητη.

- Μείωση κατά ποσοστό 15% των μηνιαίων αποζημιώσεων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

- Καθορισμός ανωτάτου ορίου στις συνολικές αποδοχές των διοικητών και μελών ΔΣ των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σε ποσοστό 80% της αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού υπουργού.

- Η αποζημίωση προέδρων και μελών ΔΣ Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και Ανεξάρτητων Αρχών, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Τέλος, οι κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους θεσμούς, αλλά αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για την οποία είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Προγραμματικές Δηλώσεις.

Μια μέρα μετά την... Ελληνοκορεάτικη τραγωδία

Η απόφαση ελήφθη μόλις μία μέρα μετά τα όσα έγιναν με τον Κορεάτη σύμβουλο του Γ. Βαρουφάκη Γκλεν Κιμ. Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ της, η εφημερίδα Βήμα της Κυριακής, αποκάλυψε ότι ο συγκεκριμένος σύμβουλος είχε συμφωνήσει με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, να αμείβεται με 125.000 ευρώ το μήνα!

Στο ίδιο δημοσίευμα αμφισβητούνταν οι ικανότητές του, ενώ επισημαίνονταν πως ουδέποτε είχε εργαστεί για να συμβουλέψει την κυβέρνηση της Ισλανδίας, για το πώς θα χειρίζονταν το θέμα του χρέους της.

Στην απάντησή του το υπουργείο Οικονομικών δεν αμφισβήτησε ότι υπήρξε συμφωνία Βαρουφάκη - Κιμ για αυτά τα χρήματα, αλλά επισήμανε πως... δεν τα έδωσε. Επίσης, δεν έγινε κουβέντα για το ποιες χώρες βοήθησε με το χρέος τους ο εν λόγω σύμβουλος, αλλά αναφέρθηκε, γενικώς και αορίστως, ότι  είναι εξειδικευμένος σε θέματα διαπραγμάτευσης με διεθνή πολυετή εμπειρία έχοντας, μάλιστα, εργαστεί στο παρελθόν και πάλι στη χώρα μας.

Τέλος, για το θέμα της πρόσληψής του ή μη, υπογραμμιζόταν από την κυβέρνηση ότι αυτή θα γίνει "δια της νομίμου οδού"...