Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί συστηματικά την κατάσταση στην Κω και αν της ζητηθεί είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα. Αυτό δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό, από τις Βρυξέλλες.


Πρόσθεσε πως ο αρμόδιος για το θέμα Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές.

Αν η Ελλάδα έχει ανάγκη πρόσθετες ενισχύσεις η Επιτροπή θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα, είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπενθυμίζοντας άτι ήδη έχει συμφωνηθεί η μετεγκατάσταση 16.000 ανθρώπων που ζητούν άσυλο σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Η ίδια ανέφερε ακόμη ότι παρέχεται τεχνική βοήθεια επί του θέματος στην Ελλάδα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι από τον επόμενο χρόνο θα τεθεί σε διαβούλευση το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της συμφωνίας Δουβλίνου 2.

Καλύτερα τα πράγματα σήμερα στην Κω

Σε ομαλότερες συνθήκες, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, εξελίσσεται η κατάσταση στο νησί της Κω, με τους μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ ασφυκτικές καταστάσεις επικρατούν και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου τα περισσότερα εκ των οποίων κατακλύζονται από μαζικές αφίξεις σχεδόν καθημερινά.

Στην Κω, έπειτα από την ενίσχυση που υπήρξε από αστυνομικούς της Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, έχει γίνει πιο γρήγορη η διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων που βρίσκονται στο νησί και οι οποίοι υπολογίζεται ότι φθάνουν τις 7.000.

Στο νησί από χθες το απόγευμα βρίσκονται επίσης δύο διμοιρίες των ΜΑΤ με σκοπό να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα και εντάσεις, παρόμοιες με αυτές που προκλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες έξω από το αστυνομικό τμήμα του νησιού και σε κεντρικά σημεία της πόλης.


Για την κάλυψη των έκτακτων και επειγουσών αναγκών που έχουν προκύψει σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου, λόγω της αλματώδους αύξησης των μεταναστευτικών ροών, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία συνήλθε εκτάκτως σήμερα λόγω του κατεπείγοντος του ζητήματος, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη ενέκρινε ομόφωνα τη διάθεση ποσού 100.000 ευρώ.

Χρυσοβελώνη: Aναζήτηση άμεσης πολιτικής λύσης

Την ίδια στιγμή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εγκαταλείπουν την γνωστή διαλλακτική τους για τους πρόσφυγες και ανακαλύπτουν... πολιτικό πρόβλημα!

«Το πρωτοφανές κύμα προσφύγων και μεταναστών που κατακλύζει τα νησιά του Αιγαίου αλλά και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ στη Μεσόγειο (Ιταλία-Ισπανία) αναδεικνύει ένα διπλό δράμα: Αφενός αυτό των προσφύγων που μόλις έχουν ξεφύγει από το θέατρο φονικών συρράξεων και αφετέρου αυτό των χωρών υποδοχής, που όσο και αν υπερβαίνουν τις όποιες δυνατότητες περίθαλψης και φιλοξενίας έχουν, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη σοβούσα ανθρωπιστική κρίση» επισημαίνει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.