Επιχειρηματική "πυραμίδα", που δρούσε σε Θεσσαλονίκη, Μέγαρα Αττικής, Βόλο και Μυτιλήνη "ξήλωσαν" αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.



Ήδη σχηματίστηκε δικογραφία, για απάτη κακουργηματικής μορφής, σχετικά με παράνομη δραστηριότητα “πλέγματος” εταιριών, σε βάρος ανυποψίαστων συνεργατών και πελατών τους, σε βάρος δυο αλλοδαπών, ηλικίας 50 και 46 χρόνων (είναι ανδρόγυνο) και τριών Ελλήνων, ηλικίας 58, 52 και 54 ετών.

Οι δράστες, από το Νοέμβριο του 2010, είχαν συστήσει πέντε εταιρίες, από τις οποίες η μία ήταν υποκατάστημα εταιρίας με έδρα χώρα της κεντρικής Ευρώπης, με διαχειριστές το ζευγάρι των αλλοδαπών. Αναζητούσαν επιχειρηματίες και επενδυτές στη χώρα μας, τους οποίους, μέσα από ένα πολύπλοκο και δυσνόητο πρόγραμμα που επιδέχεται διάφορες ερμηνείες κι έχει τη δυνατότητα να τροποποιείται ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρίας, τους υπόσχονταν ότι θα βγάλουν μεγάλα κέρδη, αρκεί να έβρισκαν ο ένας πελάτες για τον άλλον...

Τα θύματά τους τα αλίευαν μέσα από σεμινάρια που οργάνωναν. Υπόσχονταν πολυτελή ζωή και αυξημένα οικονομικά οφέλη, ως εταιρία με διεθνή παρουσία και δραστηριότητα. Έλεγαν ότι οι επιχειρηματίες που θα "έμπαιναν" στην πυραμίδα, θα έβρισκαν ένα μεγάλο πελατολόγιο και θα εξασφάλιζαν έκπτωση στην παροχή υπηρεσιών και αγορά προϊόντων μεταξύ των συναλλασσόμενων επιχειρήσεων.

Φυσικά, το καρότο στην ιστορία ήταν ότι όποιος το επιθυμούσε, οποιαδήποτε στιγμή θα μπορούσε να "αποχωρήσει" από την "πυραμίδα", παίρνοντας πίσω όσα χρήματα είχε βάλει ως κεφάλαιο. Αυτό και μόνον ήταν αρκετό για να πείσει, 20 επιχειρηματίες, να "μπουν" στο σύστημα, από το Νοέμβριο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2013. Με αυτόν τον τρόπο η σπείρα "ψείρισε" 81.071,6 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των πέντε απατεώνων υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.