Καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ανάλογα είναι τα θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών Κυριακάτικων εφημερίδων.  Εκπληκτικό κοντράστ τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων, όσον αφορά το πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα…

 

Αναλυτικά:

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Το δύσκολο παζλ των συμμαχιών που βγάζει κυβέρνηση

“Το «κλειδί» της ασφαλούς πρόβλεψης από την αφετηρία κιόλας της προεκλογικής εκστρατείας, που θα απαλλάξει τα επικοινωνιακά επιτελεία από την αναγκαστική προσαρμογή της καμπάνιας «μέρα παρά μέρα», αναζητούν τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης”, γράφει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Έτσι ξεπούλησαν ορυκτό πλούτο 1 τρις € στους δανειστές

Η εφημερίδα γράφει ότι “φτάσαμε στο σημείο η απελθούσα κυβέρνηση να πράξει ένα ανήκουστο έγκλημα. Στην συμφωνία που έγινε μεταξύ αυτής και των δανειστών - ληστών δημιουργήθηκε ένα νέο ταμείο στο οποίο θα υπάγονται τα πάντα, όλα όσα ανήκουν στο Δημόσιο, είτε αυτά βρίσκονται επάνω από το έδαφος, είτε βρίσκονται στο υπέδαφος μας και όλα αυτά κοστολογούνται μόνο 50 δις ενώ μόνο τα πετρέλαια μας νοτίως της Κρήτης, αξίζουν πολύ περισσότερο από 1 τρις ευρώ”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Εκλογική ανατροπή προ των πυλών

Σύμφωνα με την εφημερίδα “πέντε «κλειδιά» θα κρίνουν τη μάχη της κάλπης της 20ής Σεπτεμβρίου και τα κομματικά επιτελεία έχουν πάρει «φωτιά». Νέοι και ψηφοφόροι άνω των 50 ετών, μεγάλα αστικά κέντρα, αγρότες και ο εφιάλτης της αποχής βρίσκονται στο στόχαστρο των κομμάτων, μετρώντας τα συν και τα πλην στη «δύναμή» τους. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τους επτά μήνες διακυβέρνησης καταγράφει μόνο απώλειες ενώ αντίθετα η Ν.Δ. προσβλέπει σε σημαντική «επιστροφή» παραδοσιακών ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν περιστασιακά στις προηγούμενες εκλογές προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε εκείνους που είχαν επιλέξει ψήφο διαμαρτυρίας μέσα από τους ΑΝ.ΕΛ. και τη Χρυσή Αυγή”.

Η ΑΥΓΗ: Κυβερνητικό πρόγραμμα τετραετίας

Η εφημερίδα παρουσιάζει τις επτά προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ: “Επτά προτεραιότητες: * Παραγωγική ανασυγκρότηση, * Κοινωνικό κράτος, * Εργασιακές σχέσεις, * Διαπλοκή - διαφθορά, * Φορολογικό σύστημα, * Δικαιώματα - μεταναστευτικό, * Αναδιάρθρωση δημόσιας διοίκησης”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Πρόωρες: Ποιοι σώζονται από τη λαίλαπα του μνημονίου

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Με ορόσημο την 13η Αυγούστου 2015 όσοι δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη ηλικία χάνουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που θεωρούσαν κατοχυρωμένα”.

Η ΕΠΟΧΗ: Σε τεντωμένο σκοινί προς τις κάλπες

“Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζουν οι έλληνες πολίτες πηγαίνοντας προς τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου. Το μεγαλειώδες όχι σε νέα μνημόνια του δημοψηφίσματος δεν μπόρεσε βραχυπρόθεσμα και να τα εξουδετερώσει, καθώς ο εκβιασμός της νεοφιλελεύθερης ευρωζώνης υπερίσχυσε της αντίστασης που πρόβαλλε η αριστερή ελληνική κυβέρνηση” γράφει η εφημερίδα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι βουβές κάλπες

“Από τις πλέον «βουβές» και αμφίρροπες αναμετρήσει της μεταπολίτευσης αναμένεται να είναι οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μεγάλη μείωση της διαφοράς ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ., αλλά και αναδεικνύουν το ενδεχόμενο εκπλήξεων, καθώς υπάρχουν «άγνωστοι Χ», όπως n δύναμη του κόμματος Λαφαζάνη, αλλά και η προοπτική εισόδου του Β. Λεβέντη στη Βουλή. Πάντως, n δημοσκοπική αφετηρία των δύο μεγάλων κομμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δύσκολα θα υπερβούν ποσοστά της τάξης του 28%-32%, που βεβαίως δεν οδηγούν σε αυτοδυναμία”, σημειώνει η εφημερίδα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Προς παραγραφή για Σαμαρά, Βενιζέλο, Στουρνάρα

Σύμφωνα με την εφημερίδα “η παραίτηση τnς κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, που οδήγησε στη διάλυση της Βουλής, φαίνεται να διασώζει όχι μόνο τους τρεις προαναφερόμενους αλλά και τους υπουργούς της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, καθώς τα τυχόν αδικήματά τους -συμφωνά με αρκετούς συνταγματολόγους – παραγράφονται”.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRANEWS: Ιδού η διαπλοκή πολιτικών – καναλαρχών

“Η διαπλοκή καναλαρχών και πολιτικών είναι η αιτία που δεν έχουν αδειοδοτηθεί οι τηλεοπτικοί σταθμοί εδώ και χρόνια, καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου Γιάννης Λασκαρίδης, λύνοντας τη σιωπή του, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές και μετά την αποχώρησή του από το ΕΣΡ”, γράφει η εφημερίδα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Τους δοκίμασες...

“Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα το κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μπροστά στις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη. Το κάλεσμα πρέπει να φτάσει σε κάθε εργατικό - λαϊκό σπίτι, να συμβάλει στη συζήτηση με το λαό για την ανάγκη να δυναμώσει το ΚΚΕ, για ν' ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής, να υπάρξει πραγματική λύση για το λαό”, γράφει η εφημερίδα.

Ο ΛΟΓΟΣ: Εκλογές για 7η φορά σε 40 μήνες

Η εφημερίδα γράφει ότι “στις εκλογές Σεπτεμβρίου οι υποψήφιοι βουλευτές δεν θα έχουν κανέναν περιορισμό στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις τους ενώ έως και την τελευταία Παρασκευή προ των εκλογών θα μπορούν να δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις. Σε εκκρεμότητα παραμένει τι ακριβώς θα γίνει με τους τηλεοπτικούς χρόνους που θα υποχρεωθούν τα κανάλια να δώσουν στα κόμματα, καθώς η διακομματική επιτροπή θα πρέπει να συμφωνήσει με ποιους όρους θα μετέχει, π.χ., η ΛΑΕ του κ. Παν. Λαφαζάνη, ενώ εντελώς άγνωστο παραμένει αν θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στα κόμματα. Και τούτο διότι το κρότος έχει καθυστερήσει στις προβλεπόμενες υποχρεώσεις του, ενώ, σημειωτέον, ο νόμος προβλέπει, πλέον, χρήματα να λαμβάνουν όχι μόνον τα επτά κοινοβουλευτικό κόμματα, αλλά ακόμη και εκείνα που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές άνω του 1,5%. Δηλαδή, εν προκειμένω, τόσο ο κ. Γ. Παπανδρέου όσο και οι κ. Β. Λεβέντης και Απ. Γκλέτσος”.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: 79% Μας απογοήτευσες

Στα ευρήματα δημοσκόπησης αναφέρεται η εφημερίδα και υπογραμμίζει: “Νέα δεδομένα στο προεκλογικό πολιτικό σκηνικό δημιουργούν η άνευ προηγουμένου κατάρρευση της εικόνας του απελθόντος πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ευρεία κοινή γνώμη και μεταξύ όσων τον ψήφισαν ενθουσιωδώς μόλις πριν από επτά μήνες, αλλά και η πρωτοφανής αρνητική αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου από τους πολίτες, όπως αποτυπώνονται στη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος»”.\

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Έκλεισε η αριστερή παρένθεση

“Στην παγίδα που έστηνε στους πολιτικούς ανππάλους του φαίνεται πως πέφτει ο .Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο απελθών πρωθυπουργός αποχώρησε προχθές από το Μέγαρο Μαξίμου με την ελπίδα ότι θα βρεθεί ξανά εκεί σε 23 ημέρες, αλλά όλα δείχνουν πως έκανε λάθος. Και πως δε θα ξαναδιαβεί ποτέ το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου, καθώς όλα δείχνουν ότι η αριστερή παρένθεση που άνοιξε σπς 25 Ιανουαρίου του 2015 και κράτησε 7 μήνες καταστροφικούς για την οικονομία θα κλείσει οριοτικά στις 20 Σεπτεμβρίου”, γράφει η εφημερίδα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ανοιχτή αναμέτρηση

Η εφημερίδα επικαλείται δημοσκόπηση της Kapa Research και γράφει: “Η επόμενη Βουλή μπορεί να είναι εννεακομματική τα τελικά ποσοστά θα διαμορφωθούν από τις κινήσεις και τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών Γενικότερα θα λέγατε ότι τα πράγματα στη χώρα κινούνται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση; Η απογοήτευση και η ανησυχία εξακολουθούννα παραμένουν τα κυρίαρχα συναισθήματα στην κοινή γνώμη, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία της αναγνωρίζει ότι ήταν αναγκαία η υπογραφή νέου Μνημονίου Την ίδια στιγμή όμως το 70,4% δηλώνει ότι η συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους θα έπρεπε να υπογραφεί, ενώ ένα ποσοστό 2θ,6% θεωρεί ότι η συμφωνία δεν έπρεπε να υπογραφεί και ότι θα έπρεπε να επιστρέψουμε στη δραχμή”.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Ψήφος εμπιστοσύνης στον Τσίπρα

Η εφημερίδα αναφέρεται σε δημοσκόπηση της εταιρίας Rass και γράφει: “Υψηλός είναι ο βαθμός της εμπιστοσύνη με την οποία συνεχίζει να περιβάλλει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού τον Αλ. Τσίπρα. Συμφωνεί με τις επιλογές και τις αποφάσεις που πήρε σε κρίσιμα ζητήματα, επικροτεί τους μέχρι τώρα χειρισμούς του και παράλληλα τον θεωρεί καταλληλότερο για να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας και μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Και αυτό παρά την κάμψη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσμα της διάσπασης που προκλήθηκε μετά την αποχώρηση των στελεχών που δημιούργησαν τη Λαϊκή Ενότητα, κίνηση που σε ένα μεγάλο ποσοστό τους οι πολίτες αποδοκιμάζουν με ένταση”.

ΤΟ ΧΩΝΙ: Στις 21 Σεπτεμβρίου ο Αλέξης κι εγώ ξαναχτίζουμε την πατρίδα

«Εµείς φωνάξαµε πρώτοι "φωτιά" όταν η χώρα καιγόταν. Την ίδια στιγµή, εκείνοι εκτελούσαν εντολές των ξένων δανειστών. Τώρα που η πατρίδα µας κάηκε και η φωτιά έφτασε στη θάλασσα, δεν υπάρχει λόγος να φωνάζουµε "φωτιά". Τώρα πρέπει να ξαναχτίσουµε την Ελλάδα», τονίζει σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Η εφημερίδα γράφει: “Όλοι μας έχουμε αισθανθεί ή έχουμε δει κάτι που δεν πάει καλά στο σώμα μας και το έχουμε αγνοήσει. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί φοβόμαστε είτε γιατί πιστεύουμε ότι είμαστε άτρωτοι. Φυσικά τίποτα από τα 2 δεν πρέπει να ισχύει, ιδιαίτερα εάν δεν ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ή αν δεν έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μας «καλά γονίδια», όπως συνηθίζουμε να λέμε. Διαβάστε ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να βάλουν κάθε άντρα σε σκέψεις και να τον παροτρύνουν να κλείσει έναν ραντεβού με το γιατρό του”!

FREDDO: Ο πολιτικός αρχηγός και η σέξι γυμνάστρια

Η εφημερίδα γράφει: “Το πάθος, μάλιστα, για τη νέα του αγαπημένη, την οποία περνάει τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, είναι τόσο μεγάλο, που αποφάσισε να χωρίσει οριστικά, πλην αθόρυβα, τη δεύτερη σύζυγο του. Ο νέος έρωτας του γνωστότατου πολιτικού αρχηγού είναι μια τριαντάχρονη γυμνάστρια, την οποία γνώρισε πριν από έξι μήνες περίπου, αφού ο εν λόγω κύριος είναι υπέρμαχος του ρητού «νους υγιής εν σώματι υγιεί»”.

REALNEWS: Ισχυρή εντολή για κυβέρνηση από μηδενική βάση

Η εφημερίδα που δείχνει, τελευταία, λες και… έχει αναλάβει το προμόσιον του Αλέξη Τσίπρα, δημοσιεύει συνέντευξή του, στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει: "Για μας το μνημόνιο δεν είναι οι δέκα εντολές. Αφήνει περιθώρια για διαπραγμάτευση, για αντισταθμιστικά μέτρα, για δικαιότερη κατανομή των βαρών". Στη συνέντευξη αναφέρεται σε ποιους έριξαν την κυβέρνηση και στους Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη.