Σε, συνολικά, 1.248 προσλήψεις θα προχωρήσουν, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, δήμοι σε όλη τη χώρα. Οι περισσότερες από αυτές (1.015) θα γίνουν στις προνοιακές δομές.


Αναλυτικά:

Πράσινο φως για την πρόσληψη 1.015 ^αλλήλων σε παιδικούς σταθμούς και άλλες ποονοιακές δομές των δήμων της χώρας έδωσαν τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες που θα προκύψουν τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου με την έναρξη λειτουργίας των σταθμών.

Από τις θέσεις, οι 826 αφορούν τους παιδικούς σταθμούς, στους οποίους θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διθα προβλέπονται ειδικότητες όπως βρεφονηπιοκόμοι, νηπιαγωγοί, μάγειροι, τραπεζοκόμοι, προσωπικό καθαριότητας κ.λπ. διάρκειας οκτώ έως 11 μηνών. Οι υπόλοιπες 189 θα καλύψουν θέσεις για δομές πρόνοιας και αθλητισμού των δήμων και η πρόσληψη θα γίνει με συμβάσεις έργου ετήσιας διάρκειας.

Μεταξύ των ειδικοτήτων που θα προκηρυχθούν για τους παιδικούς σταθμούς είναι βρεφονηπιοκόμοι, νηπιαγωγοί, βοηθοί βρεφονηπιοκόμων, μάγειροι, βοηθοί μαγείρων, τραπεζοκόμοι, προσωπικό καθαριότητας, εργάτες γενικών καθηκόντων, οδηγοί σχολικών, συνοδοί σχολικών κ.ά. 

Προβλέπονται επίσης ειδικότητες γυμναστών, νοσιιλευτών, γιατρών.

Με την κατανομή των θέσεων, κάθε δήμος θα προχωρήσει στην έκδοση ξεχωριστής προκήρυξης για την πρόσληψη του αριθμού υπαλλήλων που του αναλογούν. Σε αυτήν θα περιγράφονται αναλυτικά τα απαιτούμενα προσόντα ανά ειδικότητα. Για την πρόσληψη θα ληφθούν υπόψη και κοινωνικά κριτήρια (π.χ. χρόνος ανεργίας, ύπαρξη ανήλικων τέκνων, πολύτεκνοι ή τέκνα πολιητέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες).

Έτσι, για παράδειγμα, για τους βρεφονηπιοκόμους απαιτείται πτυχίο βρεφονηπιοκομίας ή δίπλωμα τμήματος βρεφονηπιοκομίας ή προσχολικής αγωγής ΤΕΙ ή ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα προγραμμάτων σπουδών επιλογής ΤΕΙ ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ ή προγραμμάτων σπουδών επιλογής ΤΕΙ ή ισότιμος τίτλος σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής ή ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ΚΑΤΕΕ.

Αντιστοίχως, για τις θέσεις μαγείρων απαιτείται πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ειδικότητας μαγειρικής τέχνης ή τεχνικός μαγειρικής τέχνης ή αντίστοιχο πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος των παρακάτω σχολικών μονάδων: ΙΕΚ ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Α' ή Β' κύκλου σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή σχολής μαθητείαςτου ΟΑΕΔτου Ν. 1346/1983 ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας.

Όπως σε όλες τις αντίστοιχες προκηρύξεις κάθε υποψήφιος θα έχει δικαίωμα να υποβάλει μία μόνο αίτηση και για θέσεις μιας μόνο κατηγορίας προσωπικού (ΠΕ ήΤΈ ή ΔΕ ή ΥΕ). Η σώρευση θέσεων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού σε μία ή περισσότερες αιτήσεις συνεπάγεται αυτοδικαίως ακύρωση όλων των αιτήσεων και αποκλεισμό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία.

Κατ' εξαίρεση, σώρευση θέσεων δύο κατηγοριών, και συγκεκριμένα κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ, επιτρέπεται μόνο όταν στην ανακοίνωση προβλέπονται τόσο θέσεις κατηγορίας ΔΕ που μπορεί να καλυφθούν επικουρικώς με εμπειρία και τίτλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης όσο και θέσεις κατηγορίας ΥΕ. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος της ΥΕ κατηγορίας θα χρησιμοποιήσει μία μόνο αίτηση στην οποία θα αναγράψει κατά σειρά προτίμησης το σύνολο των θέσεων (κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ) που επιδιώκει.

Όπως επισημαίνεται από τα αρμόδια υπουργεία, η δαπάνη των προσλήψεων θα βαρύνει τον προϋπολογισμό κάθε δήμου και θα καλυφθεί από τους ΚΑΠ, οι οποίοι αποδίδονται σε αυτούς από τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο.

Άλλες 233 θέσεις σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ των Δήμων

Με δυο εγκριτικές υπουργικές αποφάσεις ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη προσωπικού σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) δήμων της χώρας. Σε όλες τις περιπτώσεις οι θέσεις είναι για τη στελέχωση ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ που παρέχουν υπηρεσίες έναντι αντιτίμου από τους ωφελούμενους.

Συνολικά, θα καλυφθούν 233 θέσεις, εκ των οποίων οι 205 αφορούν ανάγκες σε ΝΠΔΔ και οι 28 ανάγκες των ΝΠΙΔ.

Από τις 205 προσλήψεις σε ΝΠΔΔ οι 187 θα γίνουν με σύμβαση μίσθωσης έργου και οι 18 με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Αντιστοίχως, από τις 28 προσλήψεις σε ΝΠΙΔ, οι 27 αφορούν συμβάσεις μίσθωσης έργου και μία σύναψη σύμβασης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα είναι διάρκειας οκτώ, εννέα ή έως 11 μηνών, ενώ οι συμβάσεις μίσθωσης έργου θα έχουν διάρκεια έως ένα έτος.

Τη μερίδα του λέοντος σης προσλήψεις με σύμβαση έργου στα ΝΠΔΔ των δήμων κατέχει ο Δήμος Αμαρουσίου με 130 θέσεις, ενώ ακολουθεί ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης με 20 θέσεις και Δράμας με 12 θέσεις.

Σε ΝΠΔΔ και με σύμβαση έργου θα προσληφθούν 17 άτομα στον Οργανισμό Αθλησης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας, πέντε στον Οργανισμό Πολπισμού και Αθλητισμού Δήμου Φυλής Η Πάρνηθα και από ένα άτομο στον Δημοτικό Οργανισμό Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και στο Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αριστοτέλη.

Με σύμβαση ορισμένου χρόνου σε ΝΠΔΔ Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν του Δήμου Βύρωνα θα προσληφθούν 18 άτομα.

Στα ΝΠΙΔ θα προσληφθούν με σύμβαση έργου στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Τυρνάβου δύο άτομα, στη Δημοτική Κατασκευαστική Μινώα Πεδιάδας - ΑΕ ΟΤΑ 22 άτομα και στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Επιδαύρου τρία άτομα, ενώ με σύμβαση ορισμένου χρόνου θα απασχοληθεί ένα άτομο στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Μαραθώνα.

Οι προκηρύξεις θα τρέξουν από κάθε Νομικό Πρόσωπο ξεχωριστά και σε αυτές θα αναφέρονται αναλυτικά και οι ειδικότητες που ζητούνται, καθώς και όποια άλλα προσόντα και κριτήρια πρόσληψης. Οπως αναφέρεται και στις εγκριτικές αποφάσεις, από τις προσλήψεις προκαλείται δαπάνη εις βάρος των προϋπολογισμών των ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ η οποία αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο από την καταβολή ανπτίμου που καταβάλλουν οι ωφελούμενοι για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.