«Δεν μπορεί να υπάρχει α λα καρτ κυβερνητική πλειοψηφία μια φορά με τους μεν μια φορά με τους δε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Κόκκινο, αναφορικά με τη διατάραξη των κομματικών ισορροπιών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, δεν μπορεί ένα κόμμα που ασκεί κυβερνητική εξουσία να λειτουργεί και στην κυβέρνηση με παράλληλα κέντρα εξουσίας, γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λειτουργήσει και είναι αποτελεσματικό.

«Όταν πάρεις απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο πρέπει να τον κυβερνήσεις. Τίθεται θέμα στοιχειώδους αποτελεσματικότητας. Θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, ειδάλλως οι βουλευτές που έχουν διαφορετική άποψη να παραδίδουν την έδρα τους στον επόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολυσυλλεκτικά κόμματα μόνον στην αντιπολίτευση…

Κατά τον κ. Τσίπρα, μπορεί να λειτουργεί πολυσυλλεκτικά ένα κόμμα όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Όμως, όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία και αυτό το μοντέλο μεταφέρεται και στο κοινοβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει. 

Αναμφίβολα υπάρχει διαφορά στρατηγικής, την οποία σέβομαι, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν λειτουργεί με κουλτούρα αρχηγισμού. Ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία και αφού αποφασίσουμε να συνεχίσουμε, σημείωσε, ενώ χαρακτηρισε σουρεαλιστικό να λες ότι εγώ καταψηφίζω προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά τη στηρίζω.

«Με εκπλήσσει η στάση ορισμένων συντρόφων που ενώ μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία, "να μην κλείσει μια τράπεζα", μετά τη διαπραγμάτευση, αφού εξασφαλίσθηκε ότι "δεν θα κλείσει", είπαν ότι "εσύ μπορείς να ψηφίζεις" και "εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα» πρόσθεσε.

Όπως είπε, θα περίμενε από τους διαφωνούντες να εκφράσουν τη διαφορετική τους εκτίμηση και τη διαφωνία τους, αλλά να στηρίξουν την κυβέρνηση μέχρι να υπάρξει η συμφωνία και μετά να ζητήσουν να συζητηθεί ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής του κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα» και πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια να μετατραπεί από κόμμα συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα ήταν μια προσπάθεια έντιμη, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο». 

«Εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει»

«Έχουμε μια βόμβα στα χέρια και δεν υπάρχει στοιχειώδης ένδειξη συντροφικής αλληλεγγύης», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε τον φόβο ότι η στάση που τηρείται από μερίδα στελεχών είναι στο πλαίσιο αποφάσεων που είχαν ληφθεί από πριν, κάνοντας λόγο για αποφάσεις ρήξης.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος είναι εγγυητής της ενότητας, αλλά υπογράμμισε ότι εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι θα ήταν ο τελευταίος που θα είχε λόγο να θέλει εκλογές αν υπήρχε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο.

Πρόσθεσε ότι αν δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές και πως «αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το κόμμα». 

Για την αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ε.

Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Κ.Ε., που καλείται να πάρει αποφάσεις για τις συλλογικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η πρότασή του είναι πως πρέπει να δώσει απαντήσεις το σύνολο των μελών του κόμματος. 

«Οι απαντήσεις αυτές δεν πρέπει να δοθούν άρπα κόλλα, πρέπει να γίνει μια διαδικασία συγκροτημένη να πάει το κόμμα σε ένα έκτακτο συνέδριο, σύντομα άμεσως μετά το καλοκαίρι, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να γίνει το συνέδριο αρχές Σεπτέμβρη», πρόσθεσε. 

Όπως είπε, αυτή είναι η πρόταση της λογικής και από εκεί και πέρα αν υπάρχει απαίτηση από μερίδα μελών της ΚΕ να τοποθετηθεί το κόμμα τώρα ακόμα και πριν τη συμφωνία, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το ζητηθεί η γνώμη τους από το να στηθεί μια κάλπη σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα» και πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια να μετατραπεί από κόμμα συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα ήταν μια προσπάθεια έντιμη, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο». 

Και μία… μη ερώτηση

Σε ερώτημα σχετικό με τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να ενταχθεί σε αυτό;» διερωτήθηκε.

Όσον αφορά το θέμα των τελευταίων ημερών, για το περίφημο Plan B του Γ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός δεν ερωτήθηκε. Σε κάποια αποστροφή του λόγου του, μιλώντας γενικά, έκανε λόγο για “κουρνιαχτό”.