Ευθεία σύγκρουση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ουλρίκε Λούνατσεκ με τον προέδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, έφερε η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρωβουλή.

 

«Η σημερινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, έδειξε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ανέλαβε αντιπρόσωπος εκείνων οι οποίοι με εκδικητικότητα και αλαζονεία υπερδασκάλου θέλουν να τιμωρήσουν παραδειγματικά την Ελλάδα, προτιμώντας να την αποπέμψουν από το ευρώ, παρά να εγκαταλείψουν το "ιερό δόγμα" τους της λιτότητας, και ακριβώς αυτά τα "ανθρωπάκια" και οι "εμπρηστές" που τους πλαισιώνουν, δεν επιτρέπεται να επικρατήσουν μέχρι την Κυριακή» - αναφέρει σε σημερινές δηλώσεις της η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής των Αυστριακών Πρασίνων, Ουλρίκε Λούνατσεκ.

Πάντως, η κ. Λούνατσεκ, δεν έχει σκοπό να χαριστεί στον πρωθυπουργό, και ζητά συγκεκριμένες προτάσεις για άμεσα μέτρα: Κατά την άποψη της κ. Λούνατσεκ, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θα πρέπει να καταθέσουν άμεσα έναν κατάλογο για συγκεκριμένα βήματα μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να μην επικρατήσουν τελικά οι υποστηρικτές μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Όπως τονίζει η ίδια, στη σημερινή του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε αδιαμφισβήτητα κατά της ρήξης με την Ευρώπη και υπέρ ενός συμβιβασμού, "ο οποίος όμως θα δείξει και πάλι στους Έλληνες μια αχτίδα φωτός στον ορίζοντα και που θα πρέπει να προβλέπει, μεταξύ άλλων, μία ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα".
Η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, συμφωνεί, όπως αναφέρει, με την ανάλυση του πρωθυπουργού, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκμεταλλεύτηκε την Ελλάδα ως εργαστήρι πειραμάτων για την πολιτική της ΕΕ της ακραίας λιτότητας, η οποία έχει καταστροφικές συνέπειες.

Επίσης συμφωνεί με τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα, ότι φοροδιαφυγή, πελατειακές σχέσεις και διαφθορά, σημαδεύουν την ελληνική πολιτική και την οικονομία, που με την κρατική μηχανή υπηρέτησαν επί δεκαετίες μεμονωμένα συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον.
Σύμφωνα με την Ουλρίκε Λούνατσεκ, η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε ακριβώς εκεί που έπρεπε επιτέλους να διεξάγεται η συζήτηση για την Ελλάδα, "στη δημοκρατικά εκλεγμένη εκπροσώπηση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Να σημειωθεί ότι η κ. Λούνατσεκ ήταν ιδιαίτερα διαχυτική με τον κ. Τσίπρα και, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός αποχωρούσε από την αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, έσπευσε να τον ασπαστεί.