Αντικρουόμενες είναι οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού για τις προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς.

 

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εμφανίζονται ικανοποιημένοι, αλλά οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) εκφράζουν επιφυλάξεις και οι Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) επιμένουν στη θέση τους για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της SPD Κάρστεν Σνάιντερ, με δήλωσή του στο περιοδικό «Der Spiegel», αναφέρει ότι «οι προτάσεις δείχνουν για πρώτη φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να καταβάλει η ίδια σοβαρές προσπάθειες».

«Πόσο πιστευτό είναι ότι αυτή η λίστα μεταρρυθμίσεων θα υλοποιηθεί, ακόμη και αν ψηφιστεί από τη Βουλή;», διερωτήθηκε, μιλώντας στο ZDF, ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. CDU/CSU Ραλφ Μπρίνκχαους και απέρριψε το ενδεχόμενο η γερμανική Βουλή να εγκρίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η Αντιπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Ζάρα Βάγκενκνεχτ κατηγορεί τους δανειστές για εκβιασμό της Ελλάδας και δηλώνει ότι η λίστα που υπέβαλε η Αθήνα αντιπροσωπεύει στον μεγαλύτερο βαθμό τα σχέδια περικοπών που απέρριψε το 60% των Ελλήνων στο δημοψήφισμα.

«Εάν αποφασιστεί έτσι το πρόγραμμα, τότε η ελληνική τραγωδία πηγαίνει απλώς σε νέα παράταση», τονίζει η κυρία Βάγκενκνεχτ, η οποία, σε επιστολή της προς την Καγκελάριο Μέρκελ την οποία αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Bild», σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο «πακέτο βοήθειας», μόνο και μόνο, όπως λέει, για να αποπληρώσει πάλι παλιά χρέη με νέα χρέη.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ?κούρεμα' χρέους. Πρέπει να απελευθερωθεί για τα επόμενα τουλάχιστον τρία ως πέντε χρόνια από την πίεση του να πληρώνει τόκους και τοκοχρεολύσια που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να πληρώσει με τις δικές της δυνάμεις. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ακόμη περισσότερες κοινωνικές περικοπές, αλλά επενδύσεις και μια δυνατή συνεισφορά περιουσίας των ολιγαρχών της.