viotexniko_01Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων και από τα capital controls, ενημέρωσε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα το επιμελητήριο.

 

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ αν και έκανε λόγο για απαρχή χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, εντούτοις ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορούν να επιλυθούν τα συσσωρευμένα προβλήματα στις συναλλαγές των επιχειρήσεων. Υπογράμμισε βέβαια ότι η σημαντικότερη βελτίωση εντοπίζεται στην αύξηση του ορίου ημερήσιων συναλλαγών στις 100.000 ευρώ ανά πελάτη και ανά τράπεζα, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αποσυμφορήσει τις εισαγωγές αλλά και τις εξαγωγές, καθώς μεγάλο μέρος της εξαγωγικής παραγωγής εξαρτάται από την προμήθεια πρώτων υλών, ενδιάμεσων προϊόντων ή υλικών συσκευασίας από το εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ μάλιστα ευελπιστεί στη συνέχιση της άρσης των περιορισμών, ενώ αναμένει την οριστική λύση στο θέμα των επιταγών που έληξαν, ή πρόκειται να λήξουν και δεν μπορούν να πληρωθούν λόγω έλλειψης ρευστότητας που προκλήθηκε από την τραπεζική αργία. «Αν δεν υπάρξει λύση θα έχουμε πλημμυρίδα ακάλυπτων επιταγών» σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Το ζήτημα των επιταγών χρήζει άμεσης λύσης» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το συγκεκριμένο θέμα το έθεσε επί τάπητος και στην πρόσφατη συνάντηση του με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας τονίστηκε η ανάγκη ομαλοποίησης, το ταχύτερο δυνατόν, του τραπεζικού συστήματος.

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι πως θα βγούμε πρακτικά από την κρίση. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με διαγγέλματα αλλά με δράσεις. Στην προσπάθεια αυτή απαιτείται η παραγωγική ανασυγκρότηση, οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις πέρα από τις όποιες συμφωνίες. Αν εμείς δεν αλλάξουμε σα χώρα, όποια συμφωνία και αν επιτευχθεί, δεν θα τα καταφέρουμε» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος τονίζοντας ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες το ενδεχόμενο εκλογών μέσα στο φθινόπωρο είναι ανοικτό.

O πρόεδρος του ΒΕΘ παρέδωσε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματα του Επιμελητηρίου.