boskir_volkan_mnimosyno_sadik_komotini_20150724_01Παρουσία του Τούρκου υπουργού αρμόδιου σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βολκάν Μποσκίρ, και βουλευτών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, δημάρχων, ιερωμένων και άλλων αντιπροσώπων από την Τουρκία, τελέσθηκε χθες το απόγευμα στην Κομοτηνή, το μνημόσυνο για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Αχμέτ Σαδίκ.

 

Ο Σαδίκ, χειρουργός γιατρός, είχε σκοτωθεί σε τροχαίο έξω από τον Σώστη Ροδόπης, όταν το μικρό Ι.Χ. αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με τρακτέρ, ενώ είχαν τραυματιστεί και τα μέλη της οικογένειάς του που μετέβαιναν με κατεύθυνση μειονοτικό χωριό για το Σουνέτ.

Ήταν ο άνθρωπος που μιλούσε για Τούρκους της δυτικής Θράκης, για δήθεν καταπίεση της μειονότητας και, γι αυτό, βρέθηκε κατηγορούμενος για εξέγερση, διασπορά ψευδών ειδήσεων και άλλα αδικήματα.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στις 6 το απόγευμα λόγω της έντονης ζέστης των τελευταίων ημερών και τα βλέμματα εκτός από τον Τούρκο υπουργό, έκλεψε η χήρα Ισίκ Σαδίκ, ο γιος του Λεβέντ καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη και υπολογίζεται ότι πάνω από 600 άτομα μεταφέρθηκαν ομαδικά με λεωφορεία από Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη.

Παρόντες φυσικά ήταν ο απερχόμενος Τούρκος πρόξενος Αλή Ριζά Ακιντζί, οι ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης. Επίσης ο Μουσταφά Αλή Τσαβούς, πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB) που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης, ο πρώην βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο Μουσταφά Κατραντζή αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της ΑΜΘ κι ο Μουμίν Οντέρ, περιφερειακός σύμβουλος. Παρόντες ήταν αυτοδιοικητικοί της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. 

Επίσκεψη στην Ξάνθη

Σήμερα Σάββατο ο κ. Μποζκίρ, επισκέφθηκε την Ξάνθη όπου μεταξύ άλλων βρέθηκε στην οικία του ψευδομουφτή κ. Αχμέτ Μετέ, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν αλλά και τον Λεβέντ Σαδίκ, γιο του Αχμέτ Σαδίκ. Είχε σειρά επαφών και συναντήσεων με παράγοντες της μειονότητας ενώ βρέθηκε και στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης, το μεσημέρι του Σαββάτου. 

Ο κ. Μποζκίρ ανταλλάσσοντας αναμνηστικά δώρα με τον ψευτομουφτή Ξάνθης του δώρισε ένα κασκόλ της ποδοσφαιρικής ομάδας Fenerbahce, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι φέτος είναι η χρονιά της για την κατάκτηση τίτλων τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ευρώπη. 



Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το www.thrakitoday.com και τον http://www.xronos.gr/ 

Φωτογραφία από το thrakitoday.com