Το έργο της πεζοδρόμησης του τμήματος της Αγίας Σοφίας, από την οδό Μακένζυ Κινγκ έως και την Τσιμισκή, παραδόθηκε για χρήση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

 

Η ανάπλαση αφορά στο τμήμα του άξονα Αχειροποιήτου - Αγίας Σοφίας, που ορίζεται από τις οδούς Μακένζυ Κινγκ και Τσιμισκή, καθώς και στην αναδιαμόρφωση των πεζοδρόμων Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου. Πλέον, ο νέος πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας έχει πλάτος 19,5 μέτρων.

Το έργο ήταν αρχικού προϋπολογισμού 2,18 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο διαμορφώθηκε στα 1,18 εκατομμύρια, έπειτα από έκπτωση που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης. Οι παρεμβάσεις εντάσσονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και χρηματοδοτήθηκαν μέσω ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Με κατάλληλες πλάκες, ο πεζόδρομος χωρίζεται στα δύο: Από τη μία πλευρά έχει δοθεί στους πεζούς κι από την άλλη στους ποδηλάτες και τα οχήματα εξυπηρέτησης. Με την πρώτη ματιά, όμως, μπορεί κάποιος να διακρίνει ότι και στις δύο ζώνες… ξεφύτρωσαν τα πρώτα τραπεζάκια… έξω από καφέ που υπάρχουν εκεί.

Έχουν τοποθετηθεί δεντροστοιχίες, φωτιστικά σώματα, καθιστικά, Stand ποδηλάτων, καλάθια και κάδοι.

Στους πεζοδρόμους Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου στρώθηκαν νέες πλάκες γρανίτη κι εκεί θα επιτρέπεται μόνον η διέλευση οχημάτων ανάγκης. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί πέτρινα παγκάκια, δεντροστοιχία και φωτιστικά σώματα.

Επίσης, έχει ληφθεί μέριμνα για τα νερά της βροχής, καθώς έχουν μπει ειδικοί συλλεκτήρες και  σχάρες απορροής, ενώ έχουν κατασκευαστεί ράμπες κι έχουν μπει κτιστά εμπόδια για να αποφευχθεί η διέλευση οχημάτων.

Στον πεζόδρομο υπάρχουν δυο ρηχά συντριβάνια από μαύρο γρανίτη, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν και τα αδέσποτα της πόλης, για να ξεδιψάσουν. Σε επιλεγμένα σημεία τοποθετήθηκαν ψηφιδωτά, που παραπέμπουν στους βυζαντινούς και ρωμαϊκούς χρόνους και το αντίστοιχο πολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης.

Φυτεύτηκαν πάνω από 60 δένδρα

Φυτεύτηκαν περισσότερα από 60 δέντρα, κυρίως μελίες και ψευδακακίες(είναι γνωστή η… μάχη του λυγούστρου, που είχε στηθεί από κατοίκους της περιοχής οι οποίοι σκαρφάλωσαν πάνω σε ένα τέτοιο φυτό που από θάμνος είχε γίνει… δένδρο, αντιδρώντας στο κόψιμό του).

«Ο πεζόδρομος που παραδίδεται σε χρήση είναι μόνο το πρώτο τμήμα από τη συνολική πεζοδρόμηση του άξονα της Αγίας Σοφίας, από την Αχειροποίητο έως τη Λεωφόρο Νίκης. Στόχος είναι η ολοκλήρωση αυτής της μεγάλης αστικής παρέμβασης, που θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός Ιστορικού Κέντρου, ανθρώπινου και φιλικού, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης» αναφέρει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος κάνει έκκληση στους δημότες να διαφυλάξουν το έργο, που αποτελεί στολίδι για την πόλη και στους επιχειρηματίες να σεβαστούν τη διαμόρφωσή του.