Φωτιές άναψε στο Ευρωκοινοβούλιο η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σε άλλα σημεία χειροκροτήθηκε από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλους αριστερούς ευρωβουλευτές, σε άλλα αποδοκιμάστηκε έντονα…

 

Ο πρωθυπουργός μπήκε κάτω από χειροκροτήματα στην αίθουσα, με αριστερούς βουλευτές να έχουν αναρτήσει πλακάτ με τη λέξη “όχι” κι αντάλλασε χειραψίες. Λίγο αργότερα, όμως, όταν άρχισε την ομιλία του, δέχτηκε αποδοκιμασίες από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση των ευρωβουλευτών χωρών που έχουν περάσει δύσκολα στα οικονομικά τους, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης.

Ο κ. Τσίπρας, πάντως, ζήτησε γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό προκειμένου να αποφευχθεί μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της Ευρώπης…

«H ευρωπαϊκή ιστορία», τόνισε, «είναι μια ιστορία συγκρούσεων, αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών, αλλά είναι και μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης για αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη». 

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πάντως ότι η Ελλάδα διεκδικεί μια συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση, που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. 

Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας, αλλά το πείραμα δεν πέτυχε.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν αυτούς τους πέντε μήνες, οφείλουμε όμως όλοι με ειλικρίνεια να συνειδητοποιήσουμε ότι η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα αφορά τα πέντε χρόνια προγραμμάτων που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν ισχυρίζεται πως για όλα τα δεινά της πατρίδας ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί για πάρα πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις ενίσχυσαν τη διαπλοκή, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή, δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος.

«Καμιά από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων δεν βελτίωσε το φοροελεγκτικό μηχανισμό, καμιά υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το πολιτικό κατεστημένο τους ολιγάρχες και τις τράπεζες», συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι οι ελληνικές προτάσεις «επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα». 

Αναφορικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να ενισχύσει τις προσπάθειές της «για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την κοινωνία σε μια διαρκή και βαθιά κατάθλιψη». 

Όπως είπε, η γενναία επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις αρχές της δημοκρατίας του αλληλοσεβασμού και της ισότητας.

Κατά τον κ. Τσίπρα, οι Έλληνες έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε. 

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο. «Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό, ήταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες», σημείωσε. 

«Σήμερα ερχόμαστε όχι να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την Ευρωζώνη», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας πως «αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει μια συνολική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους». 

Με το τέλος της ομιλίας του κ. Τσίπρα άρχισαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

Στη λογική των πλακάτ των αριστερών ευρωβουλευτών, οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν απλώσει μια τεράστια ελληνική σημαία, μπροστά από τις θέσεις που κάθονται.