Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον καλεί να απέχει από δηλώσεις όπως αυτές πριν και μετά το δημοψήφισμα.

 

Υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις αυτού του τύπου «υπονοούν ότι η αρνητική ψήφος σε αντικοινωνικά μέτρα συνιστά λόγο τιμωρητικής δράσης εναντίον του ελληνικού λαού».

Τον καλεί, επίσης, να απέχει και από δηλώσεις που εμπεριέχουν «αυθαίρετες και λανθασμένες ερμηνείες» του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

«Δεν είναι ανεκτό να γινόμαστε μάρτυρες συνεχών προσπαθειών αμφισβήτησης ή ακόμη και άρνησης του δικαιώματος ενός λαού να αποφασίσει μέσω ενός δημοκρατικού δημοψηφίσματος για τα θεμελιώδη δικαιώματά του στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, στην εργασία, στην κοινωνική πρόνοια, στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στη σύνταξη και στην προοπτική των νέων και μελλοντικών γενεών» επισημαίνει η κ. Κωνσταντοπούλου.

Σχολιάζει ότι αυτή η προοπτική «διακυβεύεται σοβαρά, μέσω των αποκαλούμενων πολιτικών «διάσωσης», οι οποίες οδήγησαν σε 60% ανεργία στους νέους, 72% ανεργία στις νέες γυναίκες και σε χρέος 32.500 ευρώ για κάθε μωρό που γεννιέται στην Ελλάδα».

Η πρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενη στον κ. Σουλτς τον καλεί να απέχει «από δηλώσεις όπως αυτές στις οποίες προβήκατε στις τελευταίες ημέρες, τόσο πριν όσο και μετά το δημοψήφισμα, οι οποίες υπονοούν ότι η αρνητική ψήφος σε αντικοινωνικά μέτρα συνιστά λόγο τιμωρητικής δράσης εναντίον του ελληνικού λαού». 

Επιπλέον, όπως αναφέρει «θα σας παρακαλούσα επίσης να απέχετε από δηλώσεις που εμπεριέχουν αυθαίρετες και λανθασμένες ερμηνείες του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αμφισβητώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μία δημοκρατική διαδικασία σε ένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Αναφερόμενη στην ΕΚΤ σχολιάζει ότι «από μόνον του το γεγονός πως η Ε.Κ.Τ. εξακολουθεί να αρνείται την χορήγηση επαρκούς ρευστότητας, παρατείνοντας έτσι την περίοδο τραπεζικής αργίας, δημιουργεί μία στέρεη εντύπωση ότι ο λαός και η κυβέρνηση τιμωρούνται για την άσκηση ενός θεμελιώδους πολιτικού δικαιώματος- του δικαιώματος της ψήφου».

«Επιπλέον, το γεγονός ότι επίσημες δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας, διαβλέπουν την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια προς τον ελληνικό πληθυσμό εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, καταδεικνύει ότι γνωρίζετε πως η ίδια η επιβίωση του ελληνικού λαού τίθεται σε κίνδυνο από την άρνηση της ΕΚΤ για χορήγηση ρευστότητας» υπογραμμίζει.

Τονίζει δε ότι αυτή η παραδοχή υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη «για μία δημοκρατική και ανθρώπινη λύση, αντί των αντιδημοκρατικών
και απάνθρωπων συνεπειών. Αποκαλύπτει επίσης το μέγεθος της ευθύνης, που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες καλούνται να αναλάβουν».

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή της προέδρου της Βουλής με κλικ εδώ.