«Προσπάθησα με δύναμη ψυχής να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Και πρόσθεσε:

 

«Το δίλλημα που μας τέθηκε ήταν ή αποδέχεστε τη συμφωνία με αυτούς τους όρους ή έξοδος από το ευρώ», σημείωσε  ο πρωθυπουργός.

Για τους όρους της συμφωνίας, είπε: Δεν μειώνονται οι συντάξεις, καταργούνται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. «Πρόκειται για μέτρα που είχαν γίνει αποδεκτά και από εμάς, διότι δεν είναι προοδευτικό να στέλνεις κάποιον στη σύνταξη στα 47του χρόνια», είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και να πληρώσουν όσοι δεν έχουν πληρώσει έως τώρα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνει τις ευθύνες για τα λάθη του παρελθόντος αλλά δεν θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του, γιατί πρέπει να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει μια καταστροφή, ότι δεν θα μείνει έρμαιο η χώρα. Θα προσπαθήσει, είπε, να υλοποιήσει το πολιτικό του σχέδιο σε βάθος τετραετίας, έχοντας επίγνωση ότι έτσι είναι η Ευρώπη. Τόνισε ότι με τη στάση της η κυβέρνηση έριξε μια σπορά που κάποια στιγμή θα βγάλει καρπούς.

«Περίμενα παράταση μετά το δημοψήφισμα»

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι, όταν αποφάσισε το δημοψήφισμα είχε την πεποίθηση ότι θα δοθεί η παράταση, αλλά υπήρξε μια εκδικητική στάση των εταίρων. «Στην πορεία επανήλθαν στην πορεία της διαπραγμάτευσης και όταν είδαν ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει το ΝΑΙ είπαν σταματά η διαπραγμάτευση και ότι συνεχίζεται η συζήτηση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όταν κέρδισε το ΟΧΙ», είπε, «ξέχασαν το δίλημμα που είχαν βάλει για "ναι ή όχι στο ευρώ" και μπήκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μπήκαν με στόχο να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση και ο λαός χάνει».

Σχολιάζοντας τη διεθνή αρθρογραφία που έκανε λόγο για πραξικόπημα αναφορικά με τις εξελίξεις στην Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν η κυβέρνηση αυτή αποτελούσε παρένθεση και έπεφτε».

Τα υπέρ της συμφωνίας

O πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύσκολη και κακή σε κάποια σημεία συμφωνία που όμως είναι με μια προοπτική να ξεφύγουμε από την κρίση.

Αναφερόμενος στα θετικά της συμφωνίας είπε ότι είναι τα 82 δισ., η κάλυψη όλων των μεσοπρόθεσμων δανειοδοτικών αναγκών της χώρας για την επόμενη τριετία, η σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και τα 35 δισ. για τις επενδύσεις.

Αυτά, όπως τόνισε, που σημαίνουν και εξασφάλιση των καταθέσεων των πολιτών, είναι ένας συνδυασμός που αν επιτευχθεί επιτυχώς -και αυτό θα το ξέρουμε όταν κλείσει η συμφωνία, δεν έχει κλείσει ακόμα- μπορεί να καταστήσουν ότι δεν φεύγουμε από το ευρώ και να δώσει προοπτική επαναφοράς των επενδύσεων και ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

Μίλησε για σαφώς ηπιότερη προσαρμογή όσον αναφορά στα δημοσιονομικά, σημειώνοντας ότι δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις. Χαρακτήρισε παράλογο την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι όμως αυτή η προσαρμογή είναι ηπιότερη από ό,τι θα ήταν η μείωση μισθών και συντάξεων. Είπε ότι θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το 2020 και πως υπάρχει περιθώριο να έχουμε βγει από την κρίση έως τότε.

Φίλος μου ο Βαρουφάκης

«Με τον Γιάνη Βαρουφάκη διατηρώ εξαιρετικές σχέσεις», είπε ο πρωθυπουργός , διότι «εκτιμώ τον έντιμο χαρακτήρα του. Μπορεί να έκανε λάθη αλλά τα λάθη τα χρεώνομαι εγώ», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι και οι σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο είναι ιδιαίτερα θετικές.


από το ΑΠΕ-ΜΠΕ