Οι συγκεντρώσεις που έγιναν χθες στην Αθήνα για το “ναι” και το “όχι” είναι τα βασικά θέματα στις σημερινές (Σάββατο 4 Ιουλίου 2015) εφημερίδες.

 

Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τι μας ξημερώνει...

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “σκληρά μέτρα περιμένουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις την επομένη μέρα του δημοψηφίσματος, αφού ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ΝΑΙ ή ΟΧΙ, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρεθούν οι δύο προτάσεις της Κυβέρνησης και των «θεσμών», που διαφέρουν ελάχιστα”.

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Οι Έλληνες επιλέγουν Ευρώπη»

H εφημερίδα υπογραμμίζει ότι “δεν υπάρχει πολιτικό στέλεχος, ανεξαρτήτως κόμματος, που να μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα ότι η «επόμενη μέρα» του δημοψηφίσματος είτε θα απομακρύνει από τεράστιους κινδύνους τους Έλληνες πολίτες είτε θα βυθίσει τη χώρα πιο βαθιά στην κρίση και θα κλείσει επ' αόριστον τα φώτα της λιγότερο απαισιόδοξης εκδοχής”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Νέο μήνυμα του γέροντα που προέβλεψε την κατάρρευση των τραπεζών

Μια ατέλειωτη προφητεία, σύμφωνα με την οποία θα περάσουμε πολλά δεινά αλλά, στο τέλος, ως Χριστιανοί, θα καταφέρουμε να τα ξεπεράσουμε, φιλοξενεί, σήμερα, η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «ΝΑΙ: Ψηφίζουμε παραμονή στο ευρώ απορρίπτουμε δραχμή και χάος»

Όπως τονίζει η εφημερίδα “Τώρα πια το ξέρουμε όχι έκλεισε ο κύκλος της Μεταπολίτευσης. Ο επίλογος ήταν αργός, βασανιστικός και, τελικά, απόλυτα δραματικός. Αυτό που ακόμη δεν γνωρίζουμε είναι αν ο νέος ιστορικός κύκλος που θα ανοίξει από τη Δευτέρα θα σημαίνει την αρχή του τέλους της οδυνηρής περιπέτειας που βιώνουμε ή το τέλος της αρχής της”.

ΕΣΤΙΑ: «Αύριο κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “Ή αυριανή ημέρα είναι από τις κρισιμότερες στην νεώτερη ελληνική Ιστορία. Από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα πού απεφάσισε να διενεργήσει η Κυβέρνησις, κρίνεται ουσιαστικώς η παραμονή ή μη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Κρίνεται το μέλλον της Ελλάδος και η τύχη των επομένων γενεών. Το αν τα σημερινά παιδιά και οι νέοι θα έχουν την δυνατότητα να ζήσουν μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και την προστασία πού αυτό παρέχει. Ή αν θα ζήσουν σε μία χώρα απομονωμένη από την Ευρώπη και τον πολιτισμό της, όπου εκτός από την πτώχεια και την ανέχεια, θα κυριαρχούν φαινόμενα τόπου χωρών της Λατινικής Αμερικής”.

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «ΟΧΙ»

Τσιτάτα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας: “Για ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη ενάντια στην περιθωριοποίηση.Για ανάπτυξη ενάντια στη λιτότητα και την ύφεση.Για δημοκρατία ενάντια στα σενάρια εκτροπής. Για Παιδεία, Υγεία, συντάξεις ενάντια στη διάλυση του κοινωνικού κράτους”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Ναι στην Ευρώπη

Αναφερόμενη στο δημοψήφισμα, η εφημερίδα γράφει: “Δεν πρόκειται περί πραγματικού ερωτήματος. Πρόκειται περί ενός ψεύδους που ουσιαστικά επιχειρεί να συγκαλύψει το πραγματικό ερώτημα που θέτει η αριστερή κυβέρνηση και που αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι”.

Η ΕΠΟΧΗ: «ΌΧΙ»

 

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «ΘΥΜΑΜΑΙ…»

“Κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό της προπαγανδιστικής εκστρατείας των κυρίαρχων ΜΜΕ και των απειλητικών δηλώσεων από τους δανειστές προσέρχονται οι ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα, στο οποίο καλούνται να απαντήσουν με «ναι» ή «όχι» για το παρόν και για το μέλλον. Σημασία έχει να αποφασίσουν ψύχραιμα και να βγει mo ενισχυμένη η χώρα στον δύσκολο δρόμο των διαπραγματεύσεων”, γράφει η εφημερίδα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «ΝΑΙ για Ευρώπη, δημοκρατία και ασφάλεια»

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα “εκείνοι που θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στον στενό πυρήνα της Ευρώπης και δεν θα τα καταφέρει θα διαψευσθούν. Δεν υπέφερε τόσο πολλά ο ελληνικός λαός για να βρει ο κάθε κ. Σόιμπλε το πάτημα που ενδεχομένως έψαχνε. Δεν θα αφήσουμε μία ανεύθυνη, τυχοδιωκτική κυβέρνηση να παίξει την τύχη του λαού και του Εθνους στα ζάρια”.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Δράμα το «ναι». Φρίκη το «όχι»»

Όπως τονίζει η εφημερίδα “το καλό και το κακό, το πικρό και το γλυκό, το καυτό και το παγωμένο είναι οι δύο όψεις του νομίσματος της ζωής μας, την οποία ουδέποτε πρέπει να υποτιμήσουμε με θολή κρίση, παρορμητισμό, εγωισμούς, μικροπρέπειες και επικράτηση του θυμικού έναντι της λογικής”.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS: «Όχι στο σχέδιο ανατροπής του Τσίπρα»

“Μια κυβέρνηση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και ένας ηγέτης, ο Αλέξης Τσίπρας είναι το κόκκινο πανί που πρέπει να πέσει. Αυτή είναι η κοινή γραμμή και των εδώ και των έ§ω. Η ανατροπή του πλέον πρέπει να γίνει εκ των έσω, δηλαδή από ανθρώπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας”, υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Ακυρώνουμε τα ψευτοδιλήμματα. Ρίχνουμε στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ»

Σε πάλη καλεί η εφημερίδα: “Δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και των κομμάτων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι ούτε σε αυτά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ξέρουμε πως και το «ναι» και το «όχι» τους σημαίνουν «ναι» σε νέα αντιλαϊκά μνημόνια, σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, «ναι» στην πτώχευση του λαού σε κάθε ενδεχόμενο. Ακυρώνουμε τους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα στην κάλπη του δημοψηφίσματος. Οργανώνουμε την πάλη μας για την επόμενη μέρα”, γράφει.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Αποφασίζουμε ευρώ και Ευρώπη

Όπως γράφει η εφημερίδα “στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται η χώρα. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καλούμαστε μέσα από ένα δημοψήφισμα να απαντήσουμε σε ένα έωλο ερώτημα και τελικά να αποφασίσουμε για το αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι στην καρδιά της Ευρώπης ή παρίας της”.

ΠΡΙΝ: «Περήφανο Όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλα τα μνημόνια, στο φόβο»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ:  Αδύνατη η συμφωνία με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε με «ΝΑΙ» είτε με «ΟΧΙ»

Σύμφωνα με την εφημερίδα “την ώρα που όλο το πολιτικό σκηνικό είναι στραμμένο στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματα και καλλιεργούνται όλα τα σενάρια για την «επόμενη μέρα» στη χώρα αναλόγια» του αποτελέσματος της κάλπης, το ουσιαστικό πρόβλημα της χώρας αναδεικνύεται ήδη βαθύτερο και δεν επηρεάζεται ουσιαστικά από το δημοψήφισμα: πρόκειται για πρόβλημα αξιοπιστίας, καθώς αυτά τη στιγμή, οι δανειστές δεν ασχολούνται τόσο με το αποτέλεσμα της πανελλαδικής κάλπης επί του... ανύπαρκτου ερωτήματα που θέτει προς έγκριση ή απόρριψη η κυβέρνηση, αλλά με το αν μετά το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα του, θα έχουν απέναντι τους έναν αξιόπιστο συνομιλητή προκειμένου να υπάρξει δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων επί μίας επιδιωκόμενα και προσδοκώμενα συμφωνίας”.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «ΝΑΙ, στο ευρώ, στην Ελλάδα»

“Η καμπάνια του «Όχι» γίνεται από την κυβέρνηση με την αξιοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Η καμπάνια του «Ναι» οργανώνεται κυρίως από πολίτες που είναι ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και είναι τόσο πολύχρωμη σης απόψεις της όσο και η Ευρώπη” υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Τελευταία ελπίδα το Όχι»

Ο γνωστός εκδότης Μάκης Κουρής, καλεί τον κόσμο να ψηφίσει “όχι” και αναφερόμενος στον Σόιμπλε, γράφει: “Σε εκβιάζει, με τα οικονομικά Στούκας, να ψηφίσεις «Ναι» στο δημοψήφισμα για να ανοίξουν οι τράπεζες τη Δευτέρα, αφού υπογράψεις μια αιματηρή συμφωνία, που στάζει πόνο και δάκρυα”…

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «ΝΑΙ»

Θέση υπέρ του “ναι” παίρνει η εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι «“όχι” σημαίνει άμεσο κούρεμα καταθέσεων, τράπεζες και atm κλειστά, δελτίο σε τρόφιμα, φάρμακα, βενζίνη και στο τέλος δραχμή και εθνική τραγωδία”. 

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ιστορική ευθύνη του ελληνικού λαού

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ξένα και ντόπια συμφέρονται ήλπιζαν πως θα χάναμε την ψυχραιμία μας. Διαψεύστηκαν οικτρά. Το αυριανό δημοψήφισμα είναι μία ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα τρανό δημοκρατικό ανάχωμα στην πολιτική λιτότητας και στην απαγόρευση να διανοηθούμε μία διαφορετική πορεία, απ’ αυτήν που μας επιβάλλουν”.

Espresso Weekend: «Ξερνάω με τη γελοιότητα των πολιτικών»

Συνέντευξη της Μαρίας Αλιφέρη φιλοξενεί η εφημερίδα.

FREDDO: Με τσάκισαν καρκίνος και χρέη

Η εφημερίδα αναφέρεται στον μουσικοσυνθέτη Στέφανο Κορκολή.

PRESS STAR WEEKEND: Ποιοι ψηφίζουν ναι και ποιοι όχι

Η εφημερίδα παρουσιάζει τους σταρ που επέλεξαν να είναι με τη μία, ή την άλλη επιλογή.

REAL NEWS: «Σώστε την Πατρίδα!»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η χώρα διχάζεται και βυθίζεται" γι’ αυτό και είναι "επείγουσα και αδήριτη ανάγκη η σύναψη νέας συμφωνίας με τους εταίρους της Ε.Ε.". Προσθέτει ότι υπάρχει "αγωνία για το τραπεζικό σύστημα και για τις καταθέσεις των πολιτών", αλλά και "ανησυχία για το ενδεχόμενο διεθνούς απομόνωσης και για τις συνέπειες που θα έχει στα ανοικτά εθνικά μας θέματα".

SPIRTO: Αγωνιά: Ψύχραιμος ο Τσίπρας, αλλά έβγαλε έρπη

“Ήδη υπάρχουν σχέδια από τον πρωθυπουργό όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Μέσα σε μόλις 5 μήνες έχει χάσει δέκα χρόνια από τη ζωή του. Ο φρέσκος 40άρης Έλληνας πρωθυπουργός, έχει πιεστεί τόσο πολύ το τελευταίο διάστημα, που ο οργανισμός του αρχίζει και διαμαρτύρεται... Το άγχος έχει καταβάλει τον Αλέξη Τσίπρα σε τέτοιο βαθμό, που ήδη έχει βγάλει έρπη στα χείλη του”, λέει η εφημερίδα.