Απίστευτα πειράματα, που θυμίζουν τις πρώτες μέρες της Αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου, με ζώνες ωρών που υπήρχε δωρεάν μετακίνηση κι άλλες με κανονικό εισιτήριο, σχεδιάζει ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

 

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, μελετάται η δυνατότητα εφαρμογής ζωνών στα εισιτήρια, π.χ. να συνυπολογίζεται στη τελική τιμή του η απόσταση που διανύει ο επιβάτης, καθώς και η ώρα που το χρησιμοποιεί (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ).

Με αυτόν τον τρόπο σκοπεύει να αντιμετωπίσει την αύξηση των εισιτηρίων που θα έρθει, ούτως ή άλλως, αφού Ο ΦΠΑ στις μεταφορές αυξάνεται στο 23%! Βέβαια, ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί τώρα η αύξηση, επειδή έχουν εκδοθεί εισιτήρια, έχουν πουληθεί σε πολίτες και σε ιδιώτες και για να εκδοθούν τα νέα υπάρχουν διαδικασίες που χρειάζονται αρκετούς μήνες. Θα έπρεπε, ίσως, να του θυμίσει κάποιος ότι στη Θεσσαλονίκη η αύξηση του κομίστρου εφαρμόστηκε μόλις σε έναν μήνα από τον ΟΑΣΘ…

Το… καρότο για τους άνεργους, το μαστίγιο για τους λοιπούς…

Σημείωσε πάντως πως «πρέπει να γίνει μια αναθεώρηση στον τρόπο που τιμολογούνται τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες».

«Πρώτα θα καλύψουμε τους άνεργους ώστε να μπορούν να έχουν ελεύθερη διακίνηση, είναι νόμος που ήδη έχει ψηφιστεί και αυτή τη στιγμή τρέχουμε για την εφαρμογή του και στη συνέχεια θα δούμε ποιες ζώνες θα επιβαρυνθούν περισσότερο και ποιες θα επωφεληθούν», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Καταλήγοντας, υποστήριξε πως δεν είναι δυνατό, παραδείγματος χάριν στη ζώνη 17:00 με 19:30 που μετακινούνται οι εργαζόμενοι - δεν πηγαίνει κανείς βόλτα εκείνη την ώρα, ισχυρίστηκε - να έχεις την ίδια τιμή εισιτηρίου με το μεσημέρι, το απόγευμα και τα λοιπά (όπως τις πρώτες μέρες της Αλλαγής, είχε εφαρμοστεί δωρεάν μετακίνηση τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, που ο κόσμος πήγαινε κι ερχόταν από και προς τη δουλειά του, κάτι που “φόρτωσε” χρέη τις αστικές συγκοινωνίες των πόλεων).

Να τον ενημερώσουμε, πάντως, ότι αν σχεδιάζει ακριβό εισιτήριο για το βράδυ, στη Θεσσαλονίκη ο ΟΑΣΘ έχει… κόψει προ πολλού τα νυχτερινά δρομολόγια… Όσο για τους ανέργους, είναι, επίσης, γνωστό ότι ο ΟΑΣΘ, στους έχοντες κάρτα ανεργίας, σβήνει τα πρόστιμα με μία απλή αίτηση…