Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών κου Νίκου Κοτζιά ζητούν επαγγελματίες, μετά από έντονες διαμαρτυρίες μελών της, για τη χρονοκαθυστέρηση στη χορήγηση της τουριστικής βίζας από τις προξενικές μας αρχές στην Τουρκία.

 

Σε επιστολή της, η Ομοσπονδία Εμπορίου-Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επισημαίνει ότι η καθυστέρηση αυτή είναι ιδιαίτερα ζημιογόνα για την εθνική οικονομία, σε μια περίοδο κατά την οποία η αγορά και η οικονομία της χώρας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Να σημειωθεί ότι, το πρωί, υπηρεσιακοί παράγοντες του προξενείου της Κωνσταντινούπολης, μετά από εντολή του υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, ελέγχονται από τις αρχές.

Η εντολή του κ. Νικολούδη είναι να ελέγξουν, να καταγνώσουν ευθύνες και να προχωρήσουν σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, εάν κριθεί αναγκαίο, εναντίον υπηρεσιακών παραγόντων της Ελλάδας στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Η εντολή δόθηκε ως αποτέλεσμα σχετικού ελέγχου που προηγήθηκε στο εν λόγω προξενείο και αποκάλυψε ότι εκδόθηκαν εκατοντάδες παράνομες βίζες, ενώ υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες εγκληματικής δράσης και φαινομένων διαφθοράς εκ μέρους υπηρεσιακών παραγόντων κατά την περίοδο από 21/10/2011 έως 23/9/2014.

Η επιστολή της ΟΕΠΕΚΑΘ

Η επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και στην Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, έχει ως εξής:

«Η Ομοσπονδία Εμπορίου – Παραγωγικότητας & Επιχειρηματικότητας Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δέχεται έντονες διαμαρτυρίες από τους Εμπορικούς Συλλόγους-Μέλη της για τη χρονοκαθυστέρηση στη χορήγηση της τουριστικής βίζας από τις προξενικές μας αρχές στην Τουρκία, λόγω «τεχνικών δυσκολιών» και αδυναμίας του υπάρχοντος προσωπικού να ανταποκριθεί στη ζήτηση, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χιλιάδες οι, άνευ λόγου, παρεμποδιζόμενοι τουρίστες, τόσο για τις θερινές διακοπές, όσο και τις διακοπές εν όψει της επικείμενης θρησκευτικής τους γιορτής.

Η χρονοκαθυστέρηση αυτή είναι ιδιαίτερα ζημιογόνα για την εθνική οικονομία και την οικονομία των Περιφερειών Κεντρικής -Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ακυρωτική για τον τουρισμό.

Όλα αυτά σε μια Ελλάδα που στενάζει για ρευστό χρήμα, ενώ ταυτόχρονα ακυρώνει την εισροή πολλών εκατομμυρίων.

Ζητούμε την άμεση προσωπική σας παρέμβαση στην επίλυση των γραφειοκρατικών προβλημάτων που παρατηρούνται στη χορήγηση τουριστικής βίζας από τις προξενικές μας Αρχές στην Τουρκία, σε μια περίοδο κατά την οποία η Αγορά και η Οικονομία της Χώρας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού».