Οι πυρκαγιές αντικατέστησαν τα του μνημονίου από τις πρώτες σελίδες των σημερινών (Σάββατο 18 Ιουλίου 2015) εφημερίδων. Επίσης, φιγουράρει και ο ανασχηματισμός.

 

Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εκλογικός... ανασχηματισμός

Η εφημερίδα αναφέρει στην πρώτη σελίδα όλα τα ονόματα των στελεχών της κυβέρνησης και επισημαίνει ότι είναι “μήνυμα σε όσους αντιδρούν στον πρωθυπουργό”.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Η Ελλάς δέχεται επίθεση

Σύμφωνα με την εφημερίδα “η Ελλάδα και πάλι σας φλόγες βάσει σχεδίου, όπως ακριβώς και το 2007, επί Καραμανλή! Το εφιαλτικό σενάριο που εδώ και καιρό έχει τεθεί από αρμόδιους αξιωματούχους υπ' όψιν του Μεγάρου Μαξίμου και το οποίο είχε επισημάνει η «Κυριακάτικη Δημοκρατία» ήδη από τις 19 Απριλίου πήρε χτες σάρκα και οστά”.

ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: Τι χρεοκόπησε με τη συνθηκολόγηση

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι “χρεοκόπησε ο ευρωπαϊσμός σε όλες τις εκδοχές του. Η Ε.Ε. και όλοι οι θεσμοί που έχουν οικοδομηθεί σα υλική συμπύκνωση συμφερόντων των ισχυρών κρατών και του μονοπωλιακού κεφαλαίου, «ολοκληρώνονται», μέσα από τη συνταγή του νεοφιλελευθερισμού, στη μορφή της γερμανικής Ευρώπης και των δορυφόρων της”.

ΕΘΝΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ: Η επιστροφή του πύρινου εφιάλτη

Όπως τονίζει η εφημερίδα “ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε και πάλι χθες στην Ελλάδα. Καταστροφικές πυρκαγιές ξέσπασαν σε αρκετά σημεία της χώρας κατακαίγοντας τα πάντα στο διάβα τους. Οι πληγές που άφησαν πολύ σοβαρές: Ενας νεκρός από αναθυμιάσεις, αρκετές διακομιδές σε νοσοκομεία λόγω αναπνευστικών προβλημάτων, καμένα σπίτια, αποτεφρωμένες δασικές εκτάσεις, παρ' ολίγον τραγωδία από την αναγκαστική προσγείωση Καναντέρ στη Λακωνία...”

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γερόντισσα: Θα φύγουν μεσάνυχτα

Η εφημερίδα επικαλείται “προφητεία” γερόντισσας, σύμφωνα με την οποία “από το Σεπτέμβριο και μετά θα αρχίσουμε να παίρνουμε ανάσα αφού με 3 μήνες γεγονότα θα έχουν αλλάξει τα πάντα. Αυτά ισχύουν για την Ελλάδα, για αλλού δεν θα είναι καλά. Όταν εμείς θα ανεβαίνουμε αυτοί θα κατεβαίνουν. Όσοι πεθάνουν μέχρι την κρίση θα γλιτώσουν την μπόρα είπε και θα είναι τυχεροί. Πολλοί που θα περιμένουν την οικονομική άνοιξη θα πτωχεύσουν.(Θα είναι μακριά από την Εκκλησιά). Το χρήμα θα ευτελιστεί-ξευτιλιστεί”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κωμωδία Μαξίμου με γκεστ σταρ… Χαϊκάλη

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι “με 8 νέα πρόσωπα από τον κομματικό πάγκο και δύο μετακινήσεις υπουργών ο Τσίπρας μεταφέρει την πολιτική του αδυναμία στο νέο κυβερνητικό σχήμα Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ θα «υλοποιήσει» τις αποκρατικοποιήσεις, ο Χαϊκάλης θα... αναμορφώσει το ασφαλιστικό και ο Δρίτσας παραμένει για την πώληση του ΟΛΠ”.

Η ΑΠΟΨΗ: Πώς ο Γιάνης πριόνιζε τον Τσίπρα

Στις ενέργειες Βαρουφάκη αναφέρεται η εφημερίδα και γράφει: “Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το «ναρκοπέδιο» που καθημερινά έβαζε τον πρωθυπουργό να διαβαίνει, είναι η πρότασή (του) προς τους δανειστές με έσοδα -μεταξύ των άλλων- 300 εκατ. ευρώ από τα VLTs, ενώ την ίδια στιγμή ως υπουργός Οικονομικών υπέγραφε ΦΕΚ «κατασκευής» του «κολλητού» του προέδρου της ΕΕΕΠ, Αντώνη Στεργιώτη, με όρους που εκμηδένιζαν τα έσοδα από το πρότζεκτ, με αποτέλεσμα ο Ο Π ΑΠ να «παγώνει» το εγχείρημα και με δεύτερη σκέψη να απαιτήσει αποζημίωση 1 δια ευρώ από το κράτος”!

Η ΑΥΓΗ: Κόκκινος συναγερμός σε όλη τη χώρα

Όπως τονίζει η εφημερίδα “από νωρίς το πρωί χθες ξέσπασαν φωτιές σε Λακωνία και Αττική και στη συνέχεια σε άλλες 57 περιοχές. Οι καταγγελίες δημάρχων και περιφερειαρχών για στοχευμένους εμπρησμούς οδήγησαν σε διϋπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή και της ΕΥΠ”.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Κόμμα εν καμίνω

Η εφημερίδα επισημαίνει: “Εμφυλιοπολεμικό κλίμα επικρατεί στο κυβερνητικό κόμμα ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές. Η επίπλαστη ενότητα -που δημιουργήθηκε λόγω εκλογικού νόμου μετατρέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα- ποτέ δεν μετατράπηκε σε πραγματική. Αναζητείται νέα ενότητα και το κρίσιμο ερώτημα αφορά το πολιτικό της πρόσημο”.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Αναφερόμενη στις πυρκαγιές που ξέσπασαν, χθες, στη νότια Ελλάδα, η εφημερίδα επισημαίνει: “54 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες – Εφιαλτικές στιγμές στη Νεάπολη Λακωνίας”.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: 12% το κόμμα της ρήξης στις εκλογές

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι “όπως έδειξαν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στο εκλογικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο, έχει αρχίσει και σχηματίζεται μια σημαντική μάζα που επιθυμεί τη ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους. Το στοιχείο αυτό αποτυπώθηκε και στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύθηκε στα «Π», σύμφωνα με την οποία το 31% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε ο κ. Τσίπρας να μείνει ανυποχώρητος έναντι των δανειστών, ποσοστό που, με βάση τους υπολογισμούς, αντιστοιχεί σε 600.000 ψηφοφόρους”.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Λαιμητόμος για 500.000 ασφαλισμένους

“Αναδρομικά, από την 1η Ιουλίου ίου 2015 και μετά, προβλέπεται οριζόντια «έμμεση» περικοπή συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους, αφού αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% για τις κύριες συντάξεις και επιβάλλεται εισφορά 6% για τις επικουρικές συντάξεις”, γράφει η εφημερίδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Έγκλημα σε βάρος του λαού αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας

Σύμφωνα με την εφημερίδα “οι νέες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αθήνα, στη Λακωνία και την Εύβοια και η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού. Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διατηρεί τη γύμνια του καπιταλιστικού κράτους, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία της λαϊκής κατοικίας, των πόλεων, του ευρύτερου περιβάλλοντος και των δασών. Στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής αφήνει για άλλη μια φορά απροστάτευτα τα δάση και διατηρεί τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών (Πυροσβεστική, Δασική κ.λπ.)”.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ: Οι 10 εντολές του Τσίπρα

Η εφημερίδα γράφει ότι “έναν δεύτερο Γολγοθά καλείται να ανέβει ο πρωθυπουργός μετά τα νέα δεδομένα που προκάλεσε το ρήγμα στην κυβέρνηση του και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τα προβλήματα που καλείται τώρα να λύσει είναι πιο σύνθετα και πολύπλοκα, ενώ ο εγκλωβισμός του στο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε οδηγεί στην ανάγκη λήψης γρήγορων και επώδυνων αποφάσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας κινείται πια μέσα στις 10 εντολές που προέκυψαν μετά την ψηφοφορία της Τρίτης στη Βουλή και τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει με την ακρίβεια της πολιτικής προφητείας σε πολύ στενό χρονικό ορίζοντα”.

ΤΑ ΝΕΑ: Κόκκινη Παρασκευή – Τα ναι μεν αλλά του ανασχηματισμού

“Εν μέσω καταστροφικών πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε έναν ανασχηματισμό ανάγκης. Επέλεξε πρόσωπα της εμπιστοσύνης του, προκειμένου να θέσει εκτός τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, χωρίς να επιχειρήσει το παραμικρό πολιτικό άνοιγμα. Μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί η ανάθεση στον Παύλο Χαϊκάλη της αρμοδιότητας των κοινωνικών ασφαλίσεων”, γράφει η εφημερίδα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σε ζώνη πυρός η χώρα με ντόμινο πυρκαγιών

“Μέσα σε λίγες ώρες, η Ελλάδα μετατράπηκε σε μία ζώνη πυρός με τις εστίες φωτιάς να ανάβουν η μία μετά την άλλη, με τη Λακωνία και τον Υμηττό να βιώνουν τις πλέον δραματικές στιγμές. Αρκετοί φορείς δεν δίστασαν να συσχετίσουν την ταυτόχρονη ανάφλεξη με την πιθανότητα εμπρησμού, κάτι που ενισχύεται και από την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει το στρατό σε περιπολίες δασικών περιοχών. Τα προβλήματα παραμένουν σε αρκετές περιοχές και ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να λειτουργήσει στην εντέλεια, όπως έκαναν χθες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας, οι οποίες προάσπισαν τη ζωή και τις περιουσίες του λαού μας”, γράφει η εφημερίδα.

ESPRESSO: Γιατί εκβίαζαν την Εύα

Η εφημερίδα αναφέρεται σε εκβιασμό της κόρης του Π. Τατούλη από τρεις γυναίκες.

KARFITSA: Η αγορά (παρα)μιλάει

Το τι έρχεται στην αγορά μετά το τρίτο μνημόνιο αναλύει η εφημερίδα και κάνει λόγο για αύξηση του ΦΠΑ, εδραίωση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση της φοροδιαφυγής κι ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

Kontra News: Κρίθηκε ανίκανη για εργασία, πήρε, όμως, σύνταξη και θέλει να γίνει πρωθυπουργός

Στην περίπτωση της Φώφης Γεννηματά αναφέρεται η εφημερίδα και γράφει: “Διαστάσεις γιγαντιαίου σκανδάλου λαμβάνει η πρόωρη συνταξιοδότηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, σε ηλικία 45 ετών από την Εθνική τράπεζα όπου εργάζονταν, για λόγους υγείας, όταν η ίδια εμφανίζεται ικανότατη να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της μέχρι πρόσφατα ως βουλευτού και τώρα ως αρχηγός κόμματος, φιλοδοξώντας μάλιστα να γίνει και πρωθυπουργός!”.

PRESS STAR WEEKEND: Γιατί μας καίνε ζωντανούς

Τη δική της εξήγηση για το μπαράζ εμπρησμών δίνει η εφημερίδα. Κάνει λόγο για “εγκληματικό σχέδιο εμπρησμών”.

Press Time: Εμπρηστές καίνε την Ελλάδα

Όπως γράφει η εφημερίδα, “η Ελλάδα, είναι καλυμμένη από καπνούς. Η Παρασκευή που ξημέρωσε, έκρυβε για τη μισή χώρα, έναν πύρινο εφιάλτη”.