Στοίβαξε σε ένα φορτηγό 110 παράνομους μετανάστες, μεταξύ των οποίων 39 παιδιά και τους πήγαινε Θεσσαλονίκη, για να συνεχίσουν, από εδώ, το ταξίδι τους για άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες…

 

Ο λόγος για 56χρονο Τούρκο, σε βάρος του οποίου, αλλά και τριών συνεργών του, σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της Εγκληματικής Οργάνωσης και της Προώθησης στο εσωτερικό της χώρας παράνομων μεταναστών εκ κερδοσκοπίας πραττόμενη και από την οποία προέκυψε κίνδυνος ζωής.

Ο 56χρονος Τούρκος συνελήφθη χάρη στην παρατηρητικότητα και την ευαισθησία πολιτών. Οδηγοί στην παλιά εθνική οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης, διαπίστωσαν πως το φορτηγό που οδηγούσε ο 56χρονος είχε μέσα ανθρώπους!

Οι παράνομοι μετανάστες προσπαθούσαν, από όποια τρύπα ή χαραμάδα είχε στην καρότσα, να αναπνεύσουν, καθώς χθες η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλή… Κάποιοι έσχισαν την τέντα της καρότσας και προσπαθούσαν να αναπνεύσουν από τις τρύπες που άνοιξαν!

Οι οδηγοί άλλων οχημάτων είδαν τις απεγνωσμένες τους προσπάθειες για λίγο αέρα και ειδοποίησαν το Κέντρο της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης και περιπολικά μπλόκαραν το φορτηγό στον κόμβο Ασπροβάλτας.

Ακολούθησαν απίστευτες σκηνές, κάποιους από τους μετανάστες να προσπαθούν να διαφύγουν τρέχοντας από την Εγνατία Οδό. Τελικά, αστυνομικοί του Τμήματος Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τον αλλοδαπό λαθροδιακινητή και εντόπισαν είτε στάσιμους είτε να κινούνται επί της Εγνατίας Οδού, συνολικά 110 υπηκόους Συρίας (μεταξύ των οποίων 39 ανήλικα παιδιά), που δεν διέθεταν τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας, φορτηγό και λαθρομετατανάστες περνούσαν με διαφορετικό τρόπο τα σύνορα. Ο οδηγός του φορτηγού με το όχημα περνούσε, κανονικά, από τη Γέφυρα Κήπων Έβρου. Δήλωνε πως ερχόταν στη χώρα για να φορτώσει εμπόρευμα και, κατά τον έλεγχο, διαπιστώνονταν ότι το όχημα ήταν άδειο.

Οι παράνομοι μετανάστες περνούσαν τον Έβρο με λαστιχένια βάρκα, υπό την εποπτεία άλλου μέλους του κυκλώματος. Έδιναν ραντεβού με τον έμπορο της ελπίδας σε περιοχή κοντά στο ποτάμι κι εκεί επιβιβάζονταν στην καρότσα του φορτηγού, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Το μέλος του κυκλώματος επέστρεφε, έπειτα, με τον ίδιο τρόπο, στην Τουρκία.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την προανάκριση, το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε για την παράνομη μεταφορά των μεταναστών, μπήκε στην Ελλάδα ξημερώματα της 24-07-2015. Λίγες ώρες αργότερα, επιβιβάστηκαν στο όχημα και οι μετανάσες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο κάθε μετανάστης έδωσε από 1.800 ευρώ στα μέλη του κυκλώματος, προκειμένου να οδηγηθεί στο εσωτερικό της χώρας. Θα έδινε κι άλλα, για να φύγει από την Ελλάδα για άλλη ευρωπαϊκή χώρα…

Η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη σπείρα δρα, με τον ίδιο τρόπο, εδώ και καιρό και συνεργάζεται και με άλλους “διακινητές”. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του Τούρκου “διακινητή” υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.