Το πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή, είναι το βασικό θέμα στις περισσότερες από τις σημερινές (Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015) εφημερίδες.

 

Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αλλάζουν όλα στο ΦΠΑ από 1η Αυγούστου

Η εφημερίδα αναφέρεται στο Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και επισημαίνει για τις αλλαγές στον ΦΠΑ: “Στο 13% 41 υπηρεσίες και αγαθά, στο 6% φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, στο 23% όλα τα υπόλοιπα. Στόχος η είσπραξη 10 δισ. ευρώ”, λέει.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "GRESTART. Με πλάνο εθνικής και κοινωνικής ομοψυχίας".

Η εφημερίδα γράφει ότι "Habemus Papam ("Εκλέξαμε Πάπα")! Είναι η γνωστή έκφραση που ταιριάζει και στην περίπτωση της πολυθρύλητης συμφωνίας που επετεύχθη το ξημέρωμα της Δευτέρας. Είναι καλή; Όχι. Θα μας βγάλει από το τούνελ; Όχι. Θα μπορέσει να υλοποιηθεί; Όχι. Θα βρεθούμε στο ίδιο-ίσως και χειρότερο- σημείο πολύ σύντομα; Ναι! Νομίζω ότι αρχίζει να διαφαίνεται η ώρα του αποχαιρετισμού".

ΕΘΝΟΣ: "Το βαρύ φορτίο".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "όλο το πακέτο μέτρων που περνάει σήμερα από τη Βουλή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη λίστα με τα προϊόντα που ανεβαίνουν σε ΦΠΑ 23%, ποια μένουν στο 13% και ποια στο 6%. Μονιμοποιείται η έκτακτη εισφορά". Η εφημερίδα προσθέτει για τις συντάξεις ότι θα υπάρξει"Ψαλίδι στις κύριες και επικουρικές και από την αύξηση εισφορών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Άγιος Παΐσιος: Ο κόσμος θα σιχαθεί και θα κυνηγήσει τους πολιτικούς

Σύμφωνα με την εφημερίδα “μ' αυτά και μ' αυτά... θα επαληθευτεί ΑΛΛΗ ΜΙΑ προόραση του φωτισμένου Γέροντα και Αγίου της πίστης μας, του Πάίσίου του Αγιορείτη! Ότι δηλ. θα είναι τόσο μεγάλες οι προδοσίες των γραικύλων πολιτικάντηδων (ειδικά δε, εκείνων που παριστάνουν τους "πατριώτες", όπως οι του κόμματος Καμμένου), θα είναι τόσο πολύ το κακό που θα προκαλέσουν στον τόπο μας, ώστε ο λαός θα ξεσηκωθεί εναντίον τους και θα τους πετάξει με τις κλωτσιές από την εξουσία!!! Και δεν θα έχει άδικο, διότι ΠΑΡΑΝΟΜΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση οι Τσιπροκαμμένοι: ξεγέλασαν με τον πλέον ύπουλο και ευτελή τρόπο τον ελληνικό λαό και σήμερα κάνουν τα εντελώς αντίθετα από όσα υπόσχονταν πριν από μισό μόλις χρόνο, στην προεκλογική περίοδο”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "φίλους" και "εχθρούς" στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετράει σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Με τους βουλευτές χωρισμένους σε δύο στρατόπεδα και τη συνοχή του κόμματος υπ΄ατμόν, η Κουμουνδούρου βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσης και στο τέλος του τούνελ μπορεί να παραμονεύει ακόμα και η διάσπαση".

ΕΣΤΙΑ: "Ο Σύριζα διασπάται σε Ευρώ και Δραχμή".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "παρά την προσπάθεια που κατέβαλε ο Πρωθυπουργός κατά την χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στην ΕΡΤ να τους μεταπείσει, θεωρείται ότι περίπου 30 βουλευτές του Σύριζα θα καταψηφίσουν σήμερα το σχέδιο νόμου με τα πρώτα προαπαιτούμενα για την σύναψη του νέου δανείου με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στηρίξεως (ESM). Όπερ σημαίνει ότι οι εν λόγω βουλευτές τάσσονται ευθέως υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και της επαναφοράς της Δραχμής".

Η ΑΥΓΗ: "Δεν δραπετεύω. Είμαι εδώ για τα δύσκολα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "με τη ρήση "ένας καπετάνιος στη φουρτούνα το χειρότερο που έχει να κάνει είναι να εγκαταλείψει το τιμόνι", ο Αλ. Τσίπρας "ανέλαβε πλήρως την ευθύνη" για την επιλογή της "δύσκολης" συμφωνάς που συνυπέγραψε με τους δανειστές, την ευθύνη ολοκλήρωσής της για να θωρακιστεί η χώρα, αλλά και την ευθύνη να προωθηθεί το πρόγραμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς-μέσα από τις Συμπληγάδες αλλά και τη δυνατότητα που παρέχει το νέο πρόγραμμα "σε βάθος τετραετίας".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Μέτρα-φωτιά".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "βαρύς ο λογαριασμός των μέτρων για το σύνολο της κοινωνίας. Η πρώτη δόση των προαπαιτούμενων που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή περιλαμβάνει φοροκαταιγίδα 3,6 δισ. ευρώ, που θα μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα και θα αυξήσει το κόστος διαβίωσης για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και φυσικά για συνταξιούχους".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ημέρα της κρίσης για Τσίπρα στη Βουλή".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε καθοριστικό κρας τεστ για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τις περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις αναδεικνύεται η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που πυροδότησε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα, το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους εταίρους".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δε θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου

Στη χθεσινοβραδυνή συνέντευξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην ΕΡΤ αναφέρεται η εφημερίδα και επισημαίνει: “Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στην ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αποφασισμένος να υλοποιήσει τη συμφωνία. Υπεραμύνθηκε της επιλογής του, λέγοντας ότι οι άλλες λύσεις θα ήταν άτακτη χρεοκοπία ή σχέδιο Σόιμπλε. Άδειασε Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκη και αυτούς που τον αμφισβητούν”.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σήμερα διαδηλώνουμε με το ΠΑΜΕ κόντρα στο νέο αντιλαϊκό μνημόνιο".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια σε μνημόνια, αντιλαϊκούς νόμους, κεφάλαιο. Στόχο του νέου μνημονίου ,που φέρνει η συγκυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ¨, είναι το ξεζούμισμα του λαού, το παραπέρα πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων, η παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων".

ΤΑ ΝΕΑ: "Μολυβένια χρόνια".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η προτελευταία έκθεση του ΔΝΤ αξιοποιήθηκε από τον Πρωθυπουργό κατά την προεκλογική περίοδο του δημοψηφίσματος για να αβαντάρει το Όχι. Ο πειρασμός ήταν μεγάλος καθώς το Ταμείο επαναλάμβανε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Περιέργως , η κυβέρνηση σιωπά για την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ. Σε αυτήν καταγράφεται η βλάβη την οποία υπέστη η ελληνική οικονομία λόγω του δημοψηφίσματος αλλά και του κλεισίματος των τραπεζών".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το ΔΝΤ εκθέτει την Ευρώπη για το χρέος

Σύμφωνα με την εφημερίδα “το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ελεγχόμενο από την Ουάσιγκτον, αρνείται να υποχωρήσει στο ζήτημα. Η νέα εμπιστευτική έκθεση προβλέπει πως όσα συζητήθηκαν στα πλαίσια του Γιούρογκρουπ για το ελληνικό χρέος δεν είναι αρκετά και μάλιστα θα το εκτοξεύσουν στο 200% του ΑΕΠ! Αντιθέτως, το Ταμείο προτείνει μία περίοδο χάριτος 30 ετών για την αποπληρωμή των χρεών, τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση το «κούρεμα» - που αποτελεί «κόλαφο» για τον Σόιμπλε - θα αποτελεί μονόδρομο. Η Ελλάδα, ακόμη και με την σκληρή συμφωνία που έχει υπογράψει ο Αλ. Τσίπρας, οφείλει να διεκδικήσει την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους ώστε να αμβλυνθεί η «τοξική συνταγή» των δανειστών”.

ESPRESSO: Έφαγαν τα 3.500.000 της τυφλής τραγουδίστριας

“Την υπόθεση της χαμένης κληρονομιάς (με δαιδαλώδεις διαδρομές χρήματος) ανοίγει έπειτα από 13 χρόνια ο ανιψιός της Μαριάννας Χατζοπούλου, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Κώστας Χατζόπουλος Πρόσωπα σε υψηλές δημόσιες θέσεις αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) που ήδη ερευνά αν και ποιοι καρπώθηκαν την περιουσία της «τυφλής τραγουδίστριας» Μαριάννας Χατζοπούλου που μεσουρανούσε τις δεκαετίες του '50 και του '60 και απεβίωσε το 2002”, γράφει η εφημερίδα. 

Kontranews: "Όχι σε νέα Ιουλιανά, όχι σε νέα αποστασία. 72% τάσσεται υπέρ της συμφωνίας. 68% θέλει τον Αλέξη πρωθυπουργό, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "τα ΙΟΥΛΙΑΝΑ του 1965 οδήγησαν την Ελλάδα στην 7χρονη τυραννία και στην εθνική συμφορά της Κύπρου. Ο λαός και η χώρα δεν αντέχει νέα Ιουλιανά, δεν αντέχει νέα αποστασία. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι εκείνοι οι οποίοι με πρόσχημα τα ιδεολογήματα και τις αναφορές στην κομματική πελατεία ετοιμάζονται να αποστατήσουν οδηγώντας την κυβέρνηση σε πτώση και τη χώρα στον όλεθρο της άτακτης χρεοκοπίας".

SPIRTO: Η Σταμάτη είδε ύστερα από μήνες το παιδί της

“Φώναζε μέσα στις αίθουσες του δικαστηρίου, εκλιπαρούσε τους εισαγγελείς να δείξουν κατανόηση στο δράμα της. Μέχρι και απόδραση από το Δρομοκαΐτειο σκηνοθέτησε για να πετύχει τον στόχο της. Το μητρικό ένστικτο της Βίκυς Σταμάτη ήταν τόσο ισχυρό που κάποια στιγμή οι προσπάθειες της θα ολοκληρώνονταν με επιτυχία”, γράφει η εφημερίδα.

STAR PRESS: Μαζεύει υπογραφές για να σώσει τη Ζωή του

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα “με νέα ανάρτηση, ο σύζυγος της Ζωής Κωνσταντοπούλου -με δεδομένο και το ότι η γυναίκα του περνά δύσκολες στιγμές λόγω των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί σε βάρος της για τη συμπεριφορά της- σπεύδει να την υποστηρίξει με... πράξεις. Ξεκίνησε διαδικτυακή εκστρατεία σε συνεργασία με την ιστοσελίδα Avaaz, ζητώντας τη συγκέντρωση υπογραφών για την παραμονή της συζύγου του στην Προεδρία της Ελληνικής Βουλής”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Όλοι οι νέοι φόροι".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μια φορολογική καταιγίδα ύψους 3,62 δισ. ευρώ αναμένεται να πλήξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στη διετία 2015-2016. Το ποσό αυτό προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση από την επιβολή όλων των νέων μέτρων που προβλέπει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στα 4,5 δισ. ευρώ ο λογαριασμός".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε 3,620 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι επιβαρύνσεις που περιέχει το τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και πρέπει να ψηφιστεί άμεσα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το δάνειο "γέφυρα' έως την τελική κύρωση του τρίτου μνημονίου".