Με τις εξελίξεις πριν το δημοψήφισμα ασχολούνται, στην πλειοψηφία τους, σήμερα Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015, στις πρώτες τους σελίδες, οι εφημερίδες.

 

Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δυνατό «ναι» στο ευρώ

H εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας, υπέρ του “ναι” και επισημαίνει, ακόμη, τις “4 διαφοροποιήσεις και μια διαγραφή για το δημοψήφισμα” στους ΑΝΕΛ και το μήνυμα Καραμανλή, τονίζοντας: “Βαρυσήμαντη παρέμβαση υπέρ του «ναι» Το «όχι» οδηγεί στην έξοδο από την Ευρώπη και εκθέτει τη χώρα ακόμα και σε πιθανή εθνική περιπέτεια, τόνισε σε τηλεοπτικό του μήνυμα”...

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ε-ΕΡΧΕΤΑΙ;"

Η εφημερίδα γράφει "διάγγελμα Καραμανλή με πολλαπλά μηνύματα για το δυσοίωνο μέλλον". Και τονίζει: “Ο Κώστας Καραμανλής με την on camera εμφάνισή του έστειλε πολλαπλά μηνύματα, με φόντο μια φωτογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και με τον δικό του τρόπο δήλωσε παρών σας εξελίξεις, καθώς για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το θέμα της επιστροφής του έξω από λογικές κομματικού ανταγωνισμού και σκοπιμοτήτων. Με την εμφάνισή του παρέπεμψε ευθέως στον πολιτικό λόγο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ήταν εθνικός και υπερβατικός”.

ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: "Τελεσίγραφα; Μνημόνια; Αποικία; ΟΧΙ"

Η εφημερίδα γράφει "συμφωνία με το Μέλλον και όχι με τους σφαγείς του"

ΕΘΝΟΣ: "ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ Ντέρμπι στο δημοψήφισμα"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συντριπτικό «Ναι» υπέρ του ευρώ με ποσοστό 74% και ντέρμπι στο δημοψήφισμα με μικρό προβάδισμα 1,4% του «Ναι» έναντι του «Οχι» καταγράφει η πανελλαδική δημοσκόπηση της ALCO για το «Εθνος»".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Άγιος Πορφύριος και γέροντας Ιωσήφ προφήτευσαν την επέμβαση του στρατού

Σύμφωνα με την εφημερίδα “όσα έρχονται για τον Ελληνισμό είναι ήδη ειπωμένα! Ο Άγιος Πορφυρός και ο Γέροντας Ιωσήφ Βατοπεδινός προφήτευσαν με ακρίβεια... μοιρογνωμονίου, τα όσα ζούμε σήμερα και τα όσα έπονται να συμβούν! Προέβλεψαν οι δύο θεό πνευστοί Αγιορείτες πριν πολλά χρόνια πως θα γίνει κάποια Πολιτειακή Εκτροπή, που θα έχει σαν συνέπεια μεγάλη κοινωνική αναστάτωση, ενώ θα υπάρξει οικονομική ανέχεια και πείνα η οποία θα δημιουργήσει έκτροπα Τότε, θα επέμβει ο στρατός για να αποκαταστήσει την τάξη και την ηρεμία στην χώρα και θα δώσει ειρηνικά την εξουσία σε πατριωτική Κυβέρνηση”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παρέμβαση Καραμανλή"

Η εφημερίδα γράφει ότι "έξι χρόνια μετά την τελευταία του δημόσια δήλωση παίρνει θέση τονίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών". Και επιλέγει να τονίσει το εξής: “«Το τελευταίο που επιθυμώ είναι να εμπλακώ σε κομματικούς ανταγωνισμούς και διαμάχες. Αισθάνομαι όμως την υποχρέωση να σας πω, όπως πάντα, την αλήθεια», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής στο πρώτο τηλεοπτικό μήνυμά του μετά το 2009”.

ΕΣΤΙΑ: "Εξοδο από την Ευρώπη συμβολίζουν οι «ουρές»"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Ελλάς είναι η μόνη από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όπου ισχύει όριο αναλήψεως χρημάτων, με συνέπεια να σχηματίζονται έξω από τις τράπεζες «ουρές» σοβιετικού τύπου. Αυτό συμβαίνει για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Οτι ο ελληνικός λαός, μόνος αυτός σε όλη την Ευρώπη, έφερε στην εξουσία ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τα περισσότερα στελέχη του οποίου είναι θαυμαστές (άλλοι φανεροί και άλλοι κρυφοί), του καταρρεύσαντος σοβιετικού μοντέλου".

Η ΑΥΓΗ: "Συμφωνία την Τρίτη σε κάθε περίπτωση"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Με το ΟΧΙ: βιώσιμη συμφωνία σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και μια χώρα που δεν θα είναι αποικία χρέους. Με το ΝΑΙ: Συμφωνία που δεν θα δώσει διέξοδο και σε πέντε μήνες θα οδηγήσει σε νέο Μνημόνιο".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Κυνική ομολογία"

Η εφημερίδα γράφει ότι "τουλάχιστον κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ θα πρέπει να κουρευτεί το ελληνικό χρέος, ακόμη και στην περίπτωση που επικρατήσει το καλύτερο σενάριο των δανειστών. Αυτό διαπιστώνει το ΔΝΤ στην ανάλυσή του".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ομολογία-σοκ από Τσίπρα για το άνοιγμα των τραπεζών"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση ομολογεί πλέον ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν μόνο ύστερα από συμφωνία με τους εταίρους και προκειμένου να μη φανεί ανακόλουθη με τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις ότι οι τράπεζες θα επαναλειτουργήσουν την Τρίτη, υποστηρίζει ότι θα υπάρχει συμφωνία μέχρι τότε".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Διευρύνεται το μέτωπο του "ναι"

Η εφημερίδα τονίζει ότι “Οι αιρετοί τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής της χώρας, υποστηρίζοντας ότι παρά τις πρόσκαιρες δυσχέρειες είναι η μόνη οδός για την επιβίωση, την ανάπτυξη και την πρόοδο της” αναφερόμενη σε “χιλιάδες” που διαδήλωσαν, χθες, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: "Λύση με εκλογές μετά το δημοψήφισμα"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "μονόδρομος θεωρείται για τον Αλ. Τσίπρα η προσφυγή σε εθνικές κάλπες μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής ανεξαρτήτως αν επικρατήσει το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ και ειδικά βεβαίως στην περίπτωση που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιλέξει διαφορετικό δρόμο από αυτόν που πήρε ο πρωθυπουργός".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πτωχεύουν το λαό και με την πρόταση ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και με τις προτάσεις της κυβέρνησης"

Η εφημερίδα σημειώνει "ο λαός μας καλείται να πάρει μέρος σε ένα δημοψήφισμα με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ, που και τα δύο έχουν φαινομενική και μόνο διαφορά".

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Στα χέρια του λαού η λύση του δράματος"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "την ώρα που η χώρα βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της, η κυβέρνηση καλεί το λαό να αποφασίσει για τις τύχες του. Το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί στο δημοψήφισμα της Κυριακής είναι εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει να πορεύεται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια ή θα ακολουθήσει άλλο δρόμο".

ΤΑ ΝΕΑ (Σαββατοκύριακο): "Χάος, φτώχεια και δραχμή - Φοβίζει η ψήφος για ΟΧΙ"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε συνθήκες κατάρρευσης της οικονομίας οδεύει η Ελλάδα προς το δημοψήφισμα, από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί η συνέχιση ή μη της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Οι προειδοποιήσεις από την πλευρά των δανειστών για το ενδεχόμενο επικράτησης του Οχι παραπέμπουν στην Ελλάδα της δραχμής και της υπερχρέωσης, με ορατά τα σενάρια ανεξέλεγκτης πολιτικής και κοινωνικής κρίσης".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τώρα όλοι θέλουν διαγραφή του ελληνικού χρέους

Σύμφωνα με την εφημερίδα υπάρχει “αλλαγή στάση μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ο Γιούνκερ από την πρώτη μέρα έβαλε το χρέος στο «κάδρο», το ΔΝΤ σε έκθεσή του αναφέρεται σε 30% μείωση χρέους, το γερμανικό Σπίγκελ καλεί τη Μέρκελ να πει την αλήθεια”.

ESPRESSO: Με μορφή ανθρώπων οι εξωγήινοι

Η εφημερίδα επικαλείται “βιβλίο διάσημου Βρετανού καθηγητή βιολογίας του Κέμπριτζ”, για να επισημάνει: “Σε πλανήτες όπου υπάρχει ζωή ανθίζουν λουλούδια και κολυμπούν καρχαρίες στις θάλασσες”… 

Kontranews: "ΟΧΙ για να τιμωρήσουμε τους βασανιστές μας και να απελευθερώσουμε τη χώρα μας από τους τοκογλύφους"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "καθοριστικό για το μέλλον του λαού και της χώρας είναι το δημοψήφισμα της Κυριακής. Οι πατριωτικές δυνάμεις έχουν χρέος απέναντι στην ιστορία να πουν το μεγάλο ΟΧΙ για να τιμωρήσουν τους βασανιστές του λαού και να απελευθερώσουν τη χώρα από τη μαφία των ξένων τοκογλύφων".

SPIRTO: Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου

Σύμφωνα με την εφημερίδα “λίγα 24ωρα πριν στηθούν οι κρισιμότερες κάλπες της Μεταπολίτευσης, η πολιτική σκηνή της χώρας έχει γεμίσει από φήμες, σενάρια, απειλές παραιτήσεων, δημιουργώντας σκηνικό μεγάλης αστάθειας. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. απογοητευμένος από τη δυσάρεστη τροπή των πραγμάτων, προσπαθεί να καταλάβει τι πήγε στραβά και ο χρόνος σταμάτησε πλέον να είναι με το μέρος του”.

PRESS STAR: Φοβάμαι για τα παιδιά μου

Η εφημερίδα αναφέρεται στην προχθεσινή συνέντευξη του Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών, Πύρρου Δήμα, ο οποίος είχε εκφράσει την αγωνία του για την επόμενη μέρα της χώρας, εκφράζοντας φόβους για τον κίνδυνο να θυμίζει η Ελλάδα την Αλβανία του Χότζα, όπου μεγάλωσε.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΓΟΡΑ: "Τι θα γίνει με τις καταθέσεις"

Σύμφωνα με την εφημερίδα "απαντήσεις στα «καυτά» ερωτήματα των ημερών «πότε θα ανοίξουν πάλι οι τράπεζες;» και «τι θα γίνει με τις καταθέσεις μου;», δίνει σήμερα η «Αγορά»"

ΕΠΕΝΔΥΣΗ: "Ωρα Ευρώπης"

Η εφημερίδα γράφει "η οικονομία σε κώμα, οι τράπεζες στην εντατική. Στα χέρια των πολιτών το μέλλον της χώρας"

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ευρώ ή δραχμή. Η οικονομία ψηφίζει «ναι»"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ραντεβού με την ιστορία έχει η χώρα σε 48 ώρες. Οι Ελληνες πολίτες καλούνται να πάρουν θέση απέναντι στην προοπτική συνέχισης της παραμονής της χώρας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ ή όχι".

Η ΑΞΙΑ: "ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΑΙ"

Η εφημερίδα γράφει "Οχι στον διχασμό. Οχι στα σοβιέτ. Οχι στη δραχμή. Οχι στην απομόνωση.Οχι στους κρατικοδίαιτους"

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σενάρια για «bail in»"

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η αποδυνάμωση των τραπεζών υπό τις παρούσες συνθήκες δεν αποκλείει εξυγίανση και bail in, αναφέρει η Fitch, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για απλή διαδικασία, και ταυτόχρονα προϋποθέτει πολιτική βούληση για να βρεθούν εναλλακτικές".