Ομαδικά πυρά από τους εκπροσώπους όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών ομάδων δέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, μετά την ομιλία του. Ακόμη και αριστεροί τον κατηγόρησαν ότι με αυτά που κάνει οδηγεί στο Grexit…

 

Στο «πλευρό» του στάθηκαν οι εκπρόσωποι των εξτρεμιστών Φάραζ και Λεπέν, όσο και ο Ισπανός πρόεδρος των Ποντέμος. Έτσι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης αναγκάστηκε να παρέμβει και να τους «αδειάσει» ηχηρά.

Το μείζον ερώτημα τέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό από τον Γ. Φέρχοφσταντ: «Πώς θέλετε να σας θυμούνται κ. Τσίπρα»;

Ο επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (Alde)  Γ. Φερχόφσταντ, είπε απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό: «Πώς θέλετε να σας θυμούνται: σαν ένα εκλογικό ατύχημα που φτώχυνε την Ελλάδα ή σαν πραγματικό επαναστάτη μεταρρυθμιστή σαν τον Τρικούπη και τον Βενιζέλο. Δείξε ότι είσαι ηγέτης και όχι ψευδοπροφήτης».

Ο κ. Φερχοφσταντ ανέφερε ακόμη: «Σωστά, λέτε πως οι Έλληνες κατέβαλαν σκληρές προσπάθειες. Αλλά η πολιτική τάξη δεν το έκανε. Είμαι θυμωμένος, γιατί μιλάτε για μεταρρυθμίσεις, αλλά ποτέ δεν τις βλέπουμε. Προχωράμε υπνοβατώντας προς ένα Grexit με τη βοήθεια των ακροδεξιών, αλλά τον λογαριασμό δεν θα τον πληρώσετε εσείς, μα οι Έλληνες πολίτες».

Και πρόσθεσε: «800.000 δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν στην Ελλάδα. Ανοίξτε τις αγορές και τα επαγγέλματα για τους νέους. Σας αρέσουν τα προνόμια ε; Τα κόμματα παίρνουν τόσα χρήματα από τις τράπεζες και είναι χρεοκοπημένα. Βάλτε τα όλα σε ένα πακέτο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση. Ποτέ στην Ελλάδα δεν υπήρξε πιο ισχυρός πρωθυπουργός. Είστε ο μόνος που μπορείτε να φτιάξετε το σύστημα. Κι εμείς έχουμε ευθύνη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε απομείωση του χρέους, αλλά με σειρά. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις».

Βέμπερ: Τι να πουν οι Βούλγαροι και οι Λετονοί;

«Είστε επικεφαλής μιας κυβέρνησης που μας είπε τρομοκράτες και μας απείλησε ότι θα στείλει τζιχαντιστές στην Ευρώπη. Περίμενα να ζητήσει συγγνώμη ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά δεν το έκανε» ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, Μ. Βέμπερ, ο οποίος σφυροκόπησε τον κ. Τσίπρα ανηλεώς.

Επέκρινε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις διαψευσθείσες δεσμεύσεις του (π.χ το άνοιγμα των τραπεζών) ενώ αναφερόμενος στην αξιοπρέπεια την οποία επικαλείται ο κ. Τσίπρας, του είπε: «Μιλήσατε, κύριε Τσίπρα, για αξιοπρέπεια, αλλά αξιοπρέπεια είναι να λες επίσης την αλήθεια. Δεν την λέτε». Τον παραίνεσε μάλιστα να δει και την αξιοπρέπεια των άλλων λαών: «Ξέρετε πώς ζουν οι Βούλγαροι; Η Ελλάδα δεν δέχεται περικοπές. Σκέφτεστε αυτούς τους ανθρώπους; Η Λετονία υπέστη οικονομική καταστροφή αλλά δεν έκανε δημοψήφισμα, τακτοποίησε τα οικονομικά της. Εσείς καταθέσατε καταστροφικό προϋπολογισμό. Τι απαντάτε στους λαούς της Ευρώπης που έχουν κατώτατους μισθούς από την Ελλάδα»;

Πιτέλα: Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει

«Δεν πρέπει να διαιρέσουμε την Ευρώπη αλλά να την ενώσουμε» ανέφερε από πλευράς του  ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρωβουλής, Τζ. Πιτέλα.

«Αυτή η κρίση δεν είναι παιχνίδι, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δε νοείται. 

Απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, είπε: «Δεν ανήκετε στην ομάδα μου. Ωστόσο αισθάνομαι Ευρωπαίος και ως Ευρωπαίος σας λέω ότι για το καλό της Ευρώπης δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ ένα Grexit».

Πρότεινε δε να δοθεί ένα δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα έως ότου βρεθεί μια μονιμότερη λύση. 

Υπέρ του “όχι” Φάρανζ και Λεπέν

Οι αντιευρωπαϊστές ακροδεξιοί Ν. Φάρανζ και Μαρί Λεπέν στάθηκαν στο πλευρό του κ. Τσίπρα, τον οποίο καταχειροκρότησαν στην ομιλία του και τον παραίνεσαν να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ.

«Κύριε Τσίπρα η χώρα σας δεν έπρεπε ποτέ να είναι μέλος του ευρώ. Το ξέρετε αυτό» είπε ο πρώτος. Και η δεύτερη πρόσθεσε: «Χαρήκαμε πολύ με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν το πραγματικό πρόσωπό τους, δηλαδή τρόμο».

Τον Αλέξη Τσίπρα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του, στήριξε με την ομιλία του και ο επικεφαλής των Podemos. Απευθυνόμενος στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ευρωβουλευτές, έδωσε ραντεβού για το "μέλλον" σε μια άλλη Ευρώπη που δεν θα λειτουργεί όπως με τους  νυν επικεφαλής της