Ναι μεν, αλλά… Αμετάβλητο στα 89 δισ. ευρώ διατήρησε το ύψος του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όμως…

Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναπροσάρμοσε το «κούρεμα» στα ενέχυρα (collaterals), στερώντας σημαντικά ποσά ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις ελληνικές εξελίξεις. Σημειώνεται ότι για να αυξηθεί το ELA, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαθέτουν επαρκή ενέχυρα (collaterals).

«Η χρηματοδοτική κατάσταση στην Ελλάδα έχει αρνητική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα ενέχυρα που χρησιμοποιούνται για την άντληση του ELA βασίζονται σε κρατικά assets (στοιχεία ενεργητικού)» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Ως εκ τούτου, καταλήγει η ΕΚΤ, το δ.σ. αποφάσισε την αναπροσαρμογή του «κουρέματος» των ενέχυρων που δύνανται να γίνουν αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδας για τη χρήση του ΕLA.

Καθησυχαστική η Αθήνα

Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το haircut στα collaterals δεν πρόκειται να επηρεάσει την τρέχουσα δραστηριότητα  των ελληνικών τραπεζών, διαβεβαιώνει Έλληνας αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση της ΕΚΤ για αναπροσαρμογή των haircut δεν θα επιφέρει αλλαγές στη δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς προς το παρόν το ύψος των συνολικών collaterals που διαθέτουν οι τράπεζες είναι υψηλότερο του τρέχοντος επιπέδου τoυ ELA.