Με μια ματιά τα βασικά θέματα των σημερινών (Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015) εφημερίδων:

 

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Προς αποχή διαρκείας οι δικηγόροι

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, “σε αποχή διαρκείας προσανατολίζονται οι δικηγόροι από το Σεπτέμβριο, αντιδρώντας στο νέο Κώδικα πολιτικής δικονομίας που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή την Τετάρτη. «Η απόφαση για αποχή διαρκείας που προκηρύξαμε για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ένα χρόνο πριν, βρίσκεται σε αναστολή. Νομίζω ότι θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την ενεργοποίησή της», λέει στον «Α» ο πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης, και συμπληρώνει: «Είναι η μοναδική φορά που κυνικά μας είπε υπουργός δικαιοσύνης ότι δε δέχονται αλλαγές οι θεσμοί και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»”.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Στο χακί οι γυναίκες για 6 μήνες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σχέδιο να ντυθούν στο χακί και οι γυναίκες, σε εθελοντική βάση, με στρατιωτική θητεία έξι μηνών και βασικό κίνητρο την παροχή μορίων στη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς πρόσληψης στις Ενοπλες Δυνάμεις είτε ως επαγγελματίες οπλίτες είτε ως οπλίτες βραχείας ανακατάταξης, επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της "δημοκρατίας" το υπουργείο Εθνικής Αμυνας".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αίμα στο πρόσωπο της Παναγίας

“Έκπληκτοι μένουν οι επισκέπτες στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην πρωτεύουσα του νησιού της Σάμου, όπου τις τελευταίες ημέρες μια εικόνα της Παναγιάς βρέθηκε να είναι (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) γεμάτη με αίματα! Η Ιερά Μητρόπολη Σάμου Ικαρίας και Φούρνων έβγαλε και σχετική ανακοίνωση για το θέμα, ζητώντας προς αποφυγή της όποιας παρερμηνείας του φαινομένου, να υπάρξει σιωπή μέχρι να δοθεί εξήγηση”, λέει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: -

Η εφημερίδα δεν εκδόθηκε και σήμερα, λόγω απεργίας των εργαζόμενων.

ΕΣΤΙΑ: "Αβέβαιο το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "το κόμμα που δημιούργησε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πνέε τα λοίσθια. Τέσσερις δεκαετίες μετά την ίδρυσή του και αφού άλλαξε επτά προέδρους (Καραμανλής, Ράλλης, Αβέρωφ, Μητσοτάκης, Εβερτ, Κώστας Καραμανλής, Σαμαράς), σήμερα τελεί υπό την προσωρινή προεδρία του κ. Μεϊμαράκη και οδεύει προς την εκλογή του ογδόου προέδρου της".

ΕΘΝΟΣ: "Τα κριτήρια για προσλήψεις αναπληρωτών".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δύο σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια με τα οποία θα προσληφθούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί περιλαμβάνει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που εκδίδεται τις επόμενες ημέρες.Αγώνας δρόμου για να εξασφαλισθούν τα σχετικά κονδύλια".

Η ΑΥΓΗ: "Καυτός Αύγουστος".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με καμίνι που σιγοκαίει μοιάζει το εσωτερικό των κομμάτων μια εβδομάδα πριν από τον Αύγουστο, τη στιγμή που αρχίζει και επισήμως η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τους όρους της νέας τριετούς συμφωνίας, ενώ για το φθινόπωρο έχουν προεξοφληθεί πολιτικές εξελίξεις ικανές να μεταβάλουν άρδην το πολιτικό σκηνικό της χώρας".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Αρχισε τα κόλπα το ΔΝΤ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τρικλοποδιά" "βάζει το ΔΝΤ λίγο πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο με την κυβέρνηση. Το Ταμείο ζήτησε ειδική πρόσκληση για να ταξιδέψουν τα τεχνικά κλιμάκιά του στην Αθήνα, αλλά και νέα δέσμη με προαπαιτούμενα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εκρηξη ακάλυπτων επιταγών".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η επαναλειτουργία των τραπεζών την περασμένη Δευτέρα αποκάλυψε ένα τεράστιο πρόβλημα, συνέπεια της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και της ανάσχεσης της οικονομικής δραστηριότητας. Το 27% των επιταγών που κατατέθηκαν στις τράπεζες μετά την τραπεζική αργία ήταν ακάλυπτες, είτε γιατί οι εκδότες τους είχαν αποσύρει τα κεφάλαια από τους λογαριασμούς τους, φοβούμενοι "κούρεμα", είτε γιατί δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν προγραμματισμένες συναλλαγές, μέσω των οποίων θα κάλυπταν τις επιταγές".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σκέτη κόλαση η Ελλάδα της δραχμής

Σύμφωνα με την εφημερίδα “οι φτωχοί θα γίνονταν φτωχότεροι, η ανεργία θα εκτοξευόταν, τα φάρμακα θα δίνονταν με δελτίο. Είναι εικόνες από το μέλλον, που όλοι ελπίζουν να έχει αποφύγει η Ελλάδα, βάσει της μελέτης που εκπόνησε ο διεθνής οίκος συμβουλευτικών και ελεγκτικών υπηρεσιών Ernst & Young. Για την ακρίβεια η μελέτη αναφέρεται στο σενάριο της συντεταγμένης εξόδου της χώρας από το ευρώ και προβλέπει ότι το χρήμα θα έχανε διαρκώς την αξία του και το χρέος θα παρέμενε υψηλό παρά το κούρεμα”.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Τα προαπαιτούμενα ψηφίστηκαν. Το αντιλαϊκό πακέτο του νέου μνημονίου έρχεται".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μπόλικο κουρνιαχτό περί "κρίσιμης διαπραγμάτευσης" κ.ο.κ., σηκώνει ξανά τις τελευταίες μέρες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είτε με απροκάλυπτα ψέματα είτε με μισές αλήθειες και άλλες δήθεν "δημιουργικές ασάφειες", όταν στην πραγματικότητα βαδίζει ολοταχώς στο δρόμο για την τελική διαμόρφωση του τρίτου στη σειρά μνημονίου και βέβαια της νέας δανειακής σύμβασης, που είναι αναπόσπαστα δεμένη με την ομοβροντία των νέων αντιλαϊκών μέτρων της "επόμενης μέρας".

ΤΑ ΝΕΑ: "Αριστερή ξαπλώστρα".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "από αναβολή σε αναβολή πάνε τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Πολιτική Γραμματεία μετατέθηκε για τη Δευτέρα και συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν διαφαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα. Ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει στρατηγική αναμονής, ενώ είναι σαφές ότι η προτεραιότητα δίνεται στη συμφωνία με τους δανειστές".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η NASA ανακάλυψε μια δεύτερη γη

“Η NASA ανακοίνωσε πως το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler έχει εντοπίσει «το μεγαλύτερο σε μέγεθος και ηλικία ξάδελφο της Γης»: Τον πρώτο πλανήτη σχεδόν στο μέγεθος της Γης, που περιστρέφεται γύρω από το μητρικό του άστρο εντός της «φιλόξενης ζώνης», όπου η ακτινοβολία που δέχεται επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. «Σήμερα, η Γη είναι λίγο λιγότερο μοναχική», δήλωσε ο ερευνητής Τζον Τζένκινς. Οι ομοιότητες έχουν προκαλέσει αναβρασμό στην επιστημονική κοινότητα, καθώς πλέον ανοίγονται πιθανότητες να έχει βρεθεί ζωή σ’ αυτόν τον πλανήτη”, γράφει η εφημερίδα.

ESPRESSO: Είναι σοβαρά ο Τόλης;

Την αγωνία της, για την υγεία του Τόλη Βοσκόπουλου, εκφράζει η εφημερίδα: “Η σοβαρή και ιδιαίτερα λεπτή χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον Ελληνοϊορδανό διευθυντή της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών δρα Γαβριήλ Νταχάμπρε. Ο «άρχοντας της πίστας» δείχνει να έχει ανταποκριθεί καλά στο χειρουργείο και να έχει άριστη μετεγχειρητική πορεία”, γράφει.

Kontranews: "Νέος Μιτεράν και κυρίαρχος του παιχνιδιού ο Αλέξης".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ηγέτη μεγάλου διαμετρήματος, αντίστοιχο του Φρανσουά Μιτεράν χαρακτηρίζουν οι Financial Times, η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα στον κόσμο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα".

SPIRTO: Η άγνωστη πλευρά της Μπέτυς

Στη σύζυγο του πρωθυπουργού αναφέρεται η εφημερίδα και λέει: “Αυτό που ελάχιστοι έχουν υπολογίσει είναι το τρίτο και πιο δύσκολο μέτωπο για τον ΛΟχρονο Έλληνα πρωθυπουργό. Μέτωπο που βρίσκεται μέσα στο ίδιο του το σπίτι και αφορά στις «κόκκινες» απόψεις της συντρόφου του Μπέτυς Μπαζιάνα. Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και η αναγκαστική στροφή του αγαπημένου της στα της συμφωνίας, έχουν φέρει την Μπέτυ στα όριά της”.

STAR PRESS: Η Παναγία ματώνει στη Σάμο

“Με δέος και κατάνυξη, οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της Σάμου παρακολουθούν, τις τελευταίες ημέρες, την εικόνα της Παναγίας να ματώνει! Αρκετοί πιστοί κάνουν λόγο για θαύμα και ίσως για κάποιο θεϊκό σημάδι. Ωστόσο η Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων ζητά από τους πιστούς σιωπή και σεμνότητα, μέχρις ότου δοθεί επίσημη εξήγηση από ειδικούς”, λέει η εφημερίδα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βαρύ πλήγμα στην οικονομία".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε υφεσιακούς ρυθμούς μεταξύ 2% και 2,5% προβλέπει το ΙΟΒΕ ότι θα κινηθεί το τρέχον έτος.Η δημοσίευση της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ (2ης για το 2015) βρίσκει την ελληνική οικονομία βαρύτατα τραυματισμένη, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Βέττας".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πιέσεις για νέα μέτρα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ξεκινούς τις επόμενες ώρες στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση του τρίτου Μνημονίου, ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους της τρόικας, που επιστρέφουν μετά από επτά μήνες".