Με μια ματιά, τα βασικά θέματα των σημερινών (Κυριακή 26 Ιουλίου 2015) εφημερίδων:

 

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: -

H εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε λόγω απεργίας

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: Οι εκλογές κλείδωσαν για 8 Νοεμβρίου

“Εναν πολιτικό μαραθώνιο ξεκινά ο πρωθυπουργός προκειμένου να «σφραγίσει» τη συμφωνία με τους εταίρους μέσα στον Αύγουστο, με φόντο τις κάλπες στις αρχές Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα εμφανίζεται αποφασισμένος για ρήξη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, με την αποπομπή από την ΚΟ όσων καταψηφίσουν και στη συνέχεια τη διεξαγωγή συνεδρίου”, γράφει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: H "προφητεία" των Εβραίων για τη νέα τάξη πραγμάτων από το 1940!

H εφημερίδα επικαλείται δημοσίευμα των Νιου Γιορκ Τάιμς πριν από 75 χρόνια, σύμφωνα με το οποίο οι σιωνιστές θέλουν να χτίσουν το νέο Ναό του Σολωμώντος, κάτι που γίνεται (ο ναός είναι προκάτ και θα μεταφερθεί με ελικόπτερα, για να στηθεί στα Ιεροσόλυμα, σύμφωνα με την εφημερίδα).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: -

Η εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε λόγω απεργίας των εργαζομένων.

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Καθαρές λύσεις για χώρα και διακυβέρνηση

“Να βάλει τέλος στο ιδιότυπο καθεστώς της διπλής και αλληλοτροφοδοτούμενης οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας εμφανίζεται αποφασισμένος ο πρωθυπουργός. Η άρση της πρώτης αβεβαιότητας θα γίνει με την έγκαιρη ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να βγουν από τη μέση αμφιβολίες και ερωτηματικά σχετικά με την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια και τα σχέδια περί Grexit ή χρεοκοπίας να καταστούν οριστικά παρελθόν”, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πως θα αποφύγετε τις ποινές για τις πρόωρες

Η εφημερίδα δίνε οδηγίες και συμβουλές, αλλά και πληροφορίες για το “ποια όρια ηλικίας θα αυξηθούν”, “σε ποια Ταμεία μειώνονται οι χρηματοδοτήσεις” και “τι θα αλλάξει στις συντάξεις από 1ης Σεπτεμβρίου”.

Η ΕΠΟΧΗ: Ανασύνταξη και απεγκλωβισμός

Σύμφωνα με την εφημερίδα “η κυβέρνηση επιχειρεί ανασύνταξη επιζητώντας ισορροπίες σε ένα μάλλον ρευστό πολιτικό τοπίο”. Δεν αποκλείει “με την προγραμματισμένη, για αύριο, Δευτέρα, συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί το σήμα για μια γόνιμη αναστοχαστική συζήτηση που τόσο μεγάλη ανάγκη δείχνει να έχει το κόμμα”. 

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παράλληλο τραπεζικό σύστημα και υποκλοπή όλων των ΑΦΜ

H εφημερίδα υποστηρίζει ότι παρουσιάζει σχέδιο του Γ. Βαρουφάκη για να… σωθεί η οικονομία και υπογραμμίζει: “Υποκλοπή των ΑΦΜ όλων των φορολογουμένων, χάκινγκ στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με στόχο τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος και εντέλει η μετάβαση σε μια «νέα δραχμή» ήταν το σχέδιο Β΄ του Γιάνη Βαρουφάκη, όπως το περιέγραψε σε εμπιστευτικό conference call με επενδυτές και στελέχη ξένων hedge funds ο ίδιος ο τέως υπουργός Οικονομικών”.

Κυριακάτικη Δημοκρατία: Πωλούνται F-16, φρεγάτα, τεθωρακισμένα

H εφημερίδα ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο γίνεται “για να ανταπεξέλθουν οι Ενοπλες δυνάμεις στις περικοπές 300.000.000 €”. Κάνει λόγο για “έντονες αντιδράσεις του ΓΕΑ για τη μείωση των μαχητικών αεροσκαφών” και προσθέτει: “Σε οικονομικό αδιέξοδο κινδυνεύουν να οδηγηθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις εξαιτίας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για περικοπές. Να σημειωθεί ότι σήμερα οι αμυντικές δαπάνες ανέρχονται σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ, οπότε οι περικοπές 100.000.000 ευρώ φέτος και 200.000.000 ευρώ το 2016 θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα. Και τούτο παρότι συνήθως στο τέλος του οικονομικού έτους το ΥΠΕΘΑ επιστρέφει περίπου 100.000.000, τα οποία δεν κατόρθωσε να απορροφήσει λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων. Η περικοπή ουδόλως θα επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να επέλθει μια εξισορρόπηση”.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ Kontranews: Κόλπο Λάτση για άλωση της Εθνικής Τράπεζας με όχημα τον ΣΚΑΙ

Η εφημερίδα κάνει λόγο για “μια παρά φύσιν συνεργασία για την εξασφάλιση τηλεοπτικής άδειας ώστε ο όμιλος Λάτση να διαθέτει προπαγανδιστικό μέσο. Η Μαριάννα Λάτση, το τελευταίο διάστημα έχει επισκεφθεί ουκ ολίγες φορές τον Σκάι και τον Γιάννη Αλαφούζο για να διεκδικήσουν από κοινού την τηλεοπτική άδεια του σταθμού”.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κάλεσμα στο λαό για οργάνωση, δράση συσπείρωση με την πολιτική του ΚΚΕ

“Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους, τις γυναίκες, το λαό απευθύνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ μπροστά στο νέο μνημόνιο που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) και έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα. Η ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει την ανάγκη ο λαός να βγάλει συμπεράσματα από την πείρα, που έχει συσσωρεύσει τα προηγούμενα χρόνια, ότι η εναλλαγή αστικών κυβερνήσεων δεν αποτελεί λύση για τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις. Μονόδρομος είναι η οργάνωση, η πάλη μέσα από τις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την ΕΕ, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την εξουσία των μονοπωλίων”, γράφει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: -

Η εφημερίδα δεν κυκλοφόρησε λόγω απεργίας των εργαζομένων

Ο ΛΟΓΟΣ: Έρχεται καύσωνας

Η εφημερίδα αναφέρεται στον επερχόμενο καύσωνα και δημοσιεύει τα μέτρα που λαμβάνονται για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

ΠΡΙΝ: Αυτή τη φορά το "ΟΧΙ" θα πάει ως το τέλος!

Σύμφωνα με την εφημερίδα “το πραξικόπημα εναντίον του ‘όχι’ που ρητά είπε το ‘έθνος των εργαζομένων’ αποκάλυψε στα μάτια εκατομμυρίων τον βαθιά αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του συνασπισμένου μνημονιακού ‘έθνους της αστικής τάξης’ στο οποίο προσχώρησε οριστικά και αμετάκλητα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ”.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Αλέξη, δεν υπάρχει μία

Η εφημερίδα απευθύνεται στον πρωθυπουργό και του λέει: “Αντί για κάλπες κοίτα την τραγωδία του κοσμάκη: Στο 10% το νέο κύμα ακρίβειας - Πτώση 30% στην αγορά παρά τις εκπτώσεις - Μία στις τρεις επιταγές ακάλυπτη - Ο εσωτερικός τουρισμός ανύπαρκτος -Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι συν τσουνάμι απολύσεων - Νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις ενώ χιλιάδες φεύγουν στη Βουλγαρία - Μπουνιές στις ουρές των ATM για 60 €”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Kυβέρνηση χρεωκοπίας

Σύμφωνα με την εφημερίδα “την ώρα που η υλοποίηση της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα και συνεπώς η πρώτη προτεραιότητα, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει πάλι ένα κυβερνητικό συνονθύλευμα ξαναφέρνοντας το Grexit στην επιφάνεια”.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: Κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Διαφορετική άποψη για τις πολιτικές εξελίξεις έχει η εφημερίδα: “Απομακρύνονται οι εκλογές και το ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ - Προτεραιότητα Τσίπρα η συμφωνία μέσα στον Αύγουστο για να ακολουθήσει η ρύθμιση του χρέους- Θα αναζητηθούν μη πολιτικά πρόσωπα να στηρίξουν την εφαρμογή των μέτρων”, γράφει και προσθέτει: “Το πολιτικό τέχνασμα που θα του επιτρέψει να μην ταράξει - σε αυτή τη φάση τουλάχιστον - τα νερά στο πεδίο της ενδοκομματικής αντιπαράθεσης και να στραφεί στη διακυβέρνηση της χώρας αναζητεί ο Αλ. Τσίπρας”.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: Κυβέρνηση ειδικού σκοπού στο τραπέζι

“Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, που στην κατάληξη τους ενδέχεται να οδηγήσουν πολύ σύντομα, ίσως και στα τέλη της επόμενης εβδομάδος, σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, προδιαγράφουν τα νέα προσκόμματα που θέτουν οι δανειστές στη διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία αλλά και η απόλυτα εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία, που ψυχορραγεί αριθμητικά πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 120 βουλευτών”, γράφει η εφημερίδα.

ΤΟ ΧΩΝΙ: Kάθαρση τώρα!

“Η εποχή της αδιαφάνειας, της μίζας, των σκανδάλων και της διαπλοκής έχει παρέλθει οριστικά και, πλέον, αυτό θα το καταλάβουν από... πρώτο χέρι οι κατεργάρηδες! Η κυβέρνηση Τσίπρα, παράλληλα, με τη μάχη της διαπραγμάτευσης για την τελική συμφωνία, είναι αποφασισμένη να τσακίσει τη διαφθορά”, υποστηρίζει η εφημερίδα

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κανόνες διατροφής και δίαιτας για το καλοκαίρι

Συμβουλές από την εφημερίδα, που τονίζει: “Το καλοκαίρι και ο καύσωνας επιβαρύνει το σώμα και τον οργανισμό μας σε βαθμό που πιθανώς να μην αντιλαμβανόμαστε, καθώς τα μπάνια προκαλούν ευφορία. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να μην παραμελούμε την καλή φροντίδα του οργανισμού μας μέσω της διατροφής μας”. Και να σκεφθεί κανείς ότι είναι η μοναδική τοπική εφημερίδα που κυκλοφόρησε, σήμερα, Κυριακή 26 Ιουλίου 2015, στη Θεσσαλονίκη…

FREE SYNDAY: Στη σκιά της ύφεσης

“Δεν ξέρουμε αν/πώς θα εφαρμοστεί το νέο μνημόνιο, αν/τι θα αποδώσει, πώς θα περάσουμε από την ύφεση στην ανάπτυξη και από τον αστερισμό του Grexit στην οικονομική σταθερότητα και την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά γνωρίζουμε ήδη πως ο σχεδιασμός προβλέπει εκλογές με πιθανή -νωρίτερα- τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ”, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Realnews: 7 κινήσεις Τσίπρα στη σκακιέρα!

H εφημερίδα αποκαλύπτει "τι σχεδιάζει ο πρωθυπουργός για να αλλάξει το σκηνικό" και δημοσιεύει την "ατζέντα των αλλαγών". Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι επτά κινήσεις είναι: "1. Συμφωνία με τους δανειστές έως 17 Αυγούστου -2. Εκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο - 3. Πρόωρες κάλπες τέλη φθινοπώρου ή, το αργότερο, την άνοιξη - 4. Καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής - 5. Σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα - συνταγματική αναθεώρηση - 6. Στοχευμένες δράσεις για στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικά ομάδων - 7. Αμεση προσέλκυση ξένων επενδύσεων για να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις".