Οι εξελίξεις στο Eurogroup, αλλά και στα εσωτερικά πολιτικά φιγουράρουν στα πρώτα θέματα των σημερινών (Κυριακή 12 Ιουλίου 2015) εφημερίδων. Για άλλη μία φορά ο Τύπος Θεσσαλονίκης έχει τις εξελίξεις της τελευταίας στιγμής…

 

Αναλυτικά:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εθνική μάχη επιβίωσης

“Κρίσιμες στιγμές για τη χώρας μας Κάθε μέρα και μια μάχη δίνει πλέον η κυβέρνηση για να πετύχει τη συμφωνία με τους δανειστές η οποία βέβαια συμπεριλαμβάνει σκληρά μέτρα, αλλά είναι μονόδρομος, όπως λένε και ηγετικά στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης”, γράφει η εφημερίδα.

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: " Ανατροπή σκηνικού στην κυβέρνηση και τη χώρα"

Η εφημερίδα τονίζει: “Την ανατροπή του σκηνικού στην κυβέρνηση και τη χώρα με κατακλυσμιαίες εξελίξεις, τη στιγμή που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες και τον εθνικό στόχο για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, επιταχύνει εκ των πραγμάτων η ψηφοφορία τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στη Βουλή, στην οποία ναι μεν εξασφαλίστηκε ευρεία πλειοψηφία αλλά υπέστη σαφές ρήγμα το κυβερνητικό μπλοκ”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Αλέξης Τσίπρας: Υπερμνημόνιο Made in… Soros ή πεθαίνουμε

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι “οι διεθνείς τοκογλύφοι οδηγούν τον ελληνισμό στην καταστροφή” και προσθέτει: “Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά διασπάστηκε σε μια δραματική ψηφοφορία στη Βουλή, ενώ ο Σόιμπλε έβαζε, χθες, στο Γιούρογκρουπ την ταφόπλακα, όχι μόνον του Τσίπρα, αλλά και τουλάχιστον δύο γενεών Ελλήνων”!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "Σε μία κλωστή η τύχη της Ελλάδας"

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ελέω εσωκομματικών παιχνιδιών, η κυβέρνηση οδεύει στην τελική διαπραγμάτευση με τους εταίρους, πλήρως αποδυναμωμένη. Στοιχείο που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά όσον αφορά στην κατάληξη των συζητήσεων στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής (εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί) από τη στιγμή κατά την οποία οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν απέναντι τους έναν κυβερνητικό σχηματισμό πλήρως λαβωμένο και χωρίς το «μαξιλαράκι» των 151, που είναι απαιτητό για την ψήφιση μέτρων. Και αυτό διότι, από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη οι 17 βρίσκονται εκτός πλάνου, ενώ ακόμα 15 βουλευτές, που ψήφισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου «ναι», έστειλαν ήδη επιστολή και δήλωσαν πως θα καταψηφίσουν τα μέτρα, περιορίζοντας τον αριθμό των υπέρμαχων της συμφωνίας στους 117”.

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Θέμα 1ο: Θωράκιση της χώρας, Θέμα 2ο: Επίλυση πολιτικού προβλήματος"

H εφημερίδα – όργανο του κόμματος δείχνει τα επόμενα βήματα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα: “Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες, με ισχυρή εντολή της Βουλής για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας με χρηματοδότηση, αναπτυξιακό πακέτο και αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους - Ολοκλήρωση των άμεσων και βασικών ενεργειών για ομαλοποίηση της κατάστασης της οικονομίας και επαναφορά της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα - Έναρξη διαδικασιών για την επίλυση του μείζονος πολιτικού προβλήματος που προέκυψε από το ρήγμα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση υπουργών και της προέδρου της Βουλής στην ψηφοφορία”, λέει.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Συντάξεις όλοι στα 67

Αναφερόμενη στα νέα μέτρα, η εφημερίδα γράφει: “Αποδοχές από 230 ευρώ, αναδρομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων, ποιοι πρέπει να κινηθούν τάχιστα και να καταθέσουν αίτηση συτναξιοδότησης”.

Η ΕΠΟΧΗ: "Βαρύ τίμημα για κοινωνία -ΣΥΡΙΖΑ"

Σύμφωνα με το βασικό θέμα της εφημερίδας, “οι ραγδαίες εξελίξεις διαμορφώνουν ένα νέο πολιτικό πλαίσιο, την εξέλιξη του οποίου θα παρακολουθήσουμε με ειλικρινή αγωνία τις αμέσως επόμενες μέρες. Πάντως, χωρίς να χάνονται οι ελπίδες και το έδαφος για μια αγωνιστική αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται, το τίμημα για την κοινωνία και τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι βαρύ”.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: " Καλοκαίρι καυτών εξελίξεων"

“Σε ένα καυτό πολιτικό και οικονομικό καλοκαίρι οδεύει η χώρα μετά τις δραματικές εξελίξεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες, καθώς η κυβέρνηση καλείται να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τους εταίρους που θα αποτρέψει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, έχοντας απολέσει επί της ουσίας τη δεδηλωμένη”, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Κυριακάτικη Δημοκρατία: "Η ζωή στο ευρώ με βαρύ μνημόνιο"

Σύμφωνα με την εφημερίδα “οι σκληρές παρεμβάσεις σης συντάξεις (πρόωρες, επικουρικές, κύριες) και στα ασφαλιστικά ταμεία Κύματα ακρίβειας θα προκαλέσουν οι μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλότερο ΦΠΑ Τι θα συνέβαινε, δηλαδή, αν ιην Κυριακή επικρατούσε το «ναι»;Δημόσιο με νέο (ενιαίο) μισθολόγιο”!

Κυριακάτικη Kontranews: "Ο Αλέξης σώζει τη χώρα"

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός “ματαιώνει τα σχέδια της γερμανικής συμμορίας” και προσθέτει: “Υπεύθυνη στάση, παρά το ρήγμα από Ζωή, Λαφαζάνη, Στρατούλη και άλλους επτά”.

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δεν διαλέγουμε ούτε μνημόνιο, ούτε χρεοκοπία"

Η εφημερίδα – όργανο της Κ.Ε. του ΚΚΕ, επικαλείται σημεία από την ομιλία του γ.γ. Δ. Κουτσούμπα: “Το ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό, τις λαϊκές οικογένειες, να πουν σήμερα, αφού δεν μπόρεσαν να το πουν ολοκληρωμένα προχτές, το πραγματικό μεγάλο ΟΧΙ στη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και να αντιπαλέψουν στο δρόμο και τους χώρους δουλειάς τα μέτρα-«φωτιά» που περιέχει”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Βαρύ πακέτο με αντίδωρο το ευρώ

“Σε κινούμενη άμμο η χώρα”, υποστηρίζει η εφημερίδα και προσθέτει: “Σενάρια εκλογών στο προσκήνιο – Κρίση ταυτότητας και διάσπασης στο ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο ΛΟΓΟΣ: Νταούλια και ζουρνάδες την επομένη της συμφωνίας

H εφημερίδα αναφέρεται στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και στις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας, επισημαίνοντας: “Αν και εφόσον κλείσει (σ.σ. η συμφωνία) ανασχηματισμός και κάλπες το φθινόπωρο”.

ΠΡΙΝ: "61,3% "Οχι" ανατροπής, 251 "Ναι" υποταγής"

Σε εξέγερση στην Αριστερά καλεί η εφημερίδα: “Σε αυτή την κυβερνητική πορεία, που κτυπά τον λαό και ξεφτιλίζει κάθε έννοια Αριστεράς, δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανοχή, πίστωση χρόνου, πολύ περισσότερο στήριξη. Τώρα κρίνονται όλοι και όλα. Το κρίσιμο ζητούμενο είναι να συγκροτηθεί το ευρύτερο μαζικό κίνημα για την υπεράσπιση και νίκη του μεγάλου λαϊκού «Όχι» της 5ης Ιουλίου. Το «Όχι» σε παλιά και νέα μνημόνια, στην φυλακή του ευρώ και της ΕΕ, στο μαύρο μέτωπο της ολιγαρχίας, στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Με συντονισμό μάχης και κινητοποίησης των πρωτοβάθμιων σωματείων και κάθε αξιόμαχης δύναμης του συνδικαλιστικού κινήματος, αφήνοντας τους ΝΑΙΝΑΙκους της ΓΣΕΕ και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας σε πλήρη απομόνωση”, γράφει στο κύριο θέμα της.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Όλοι με το ευρώ κι όποιος δεν θέλει σπίτι του

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “μπορεί τυπικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου να επιτρέπει στον πρωθυπουργό να θεωρήσει ότι δεν υπάρχει απώλεια της δεδηλωμένης, αλλά είναι σαφές πως η ελληνική πρόταση για τη σύναψη του τρίτου μνημονίου προκαλεί ρήγματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ:  Η ώρα της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την εφημερίδα “μετά την ταπεινωτική ήττα της κυβέρνησης αναδύεται η πραγματική ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί από ένα «μη βιώσιμο» σύνολο συνιστωσών σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα”.

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: " Η συμφωνία σε ναρκοπέδιο"

Σύμφωνα με την εφημερίδα “οι σημαντικές απώλειες στην κυβερνητική πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία στη Βουλή και η σκληρή στάση που εξακολουθεί να κρατά η γερμανική πλευρά ναρκοθετούν την προσπάθεια του κ. Τσίπρα νια την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας με τους Ευρωπαίους”.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Βαρύ το φορτίο"

Η εφημερίδα γράφει: “Δύσκολη η επόμενη μέρα για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Τον λογαριασμό θα πληρώσει και πάλι η κοινωνία. «Πακέτο» έως και 70 δισ. ευρώ για οριστική ρύθμιση του χρέους”!

ΤΟ ΧΩΝΙ: Και τώρα δουλειά!

“Ο Αλέξης και η ομάδα του, αφού κράτησαν τη χώρα όρθια, σηκώνουν τα μανίκια για να βελτιώσουν την καθημερινότητα του Έλληνα”, υποστηρίζει η εφημερίδα. Μελισσανίδης…

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ελληνικό δράμα, ευρωπαϊκή παράλυση

“Τα νέα από το Γιούρογκρουπ δεν είναι ευχάριστα. Προφανώς, κανείς δεν περίμενε πως όταν έχεις να κάνεις με τον Σόιμπλε και τους υποτακτικούς του εντός του κοινού νομίσματος θα μπορούσε να υπάρξει ένα γρήγορο και ισορροπημένο αποτέλεσμα – όσο ισορροπημένη μπορεί να θεωρήσει κανείς την πρόταση της κυβέρνησης με αντάλλαγμα μία δέσμευση των δανειστών για το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος. Οι άνθρωποι αυτοί, κινούμενοι με γνώμονα τα μεγάλα συμφέροντα που συνεπώς υπηρετούν οδηγούν ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο σε παράλυση, έχοντας εφαρμόσει τα αντιδραστικά τους σχέδια εδώ και δεκαετίες, με όξυνση από το 2010 και μετά. Τώρα ζητούν κι άλλα μέτρα στα ήδη επονείδιστα που ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποδεχτεί”, τονίζει η εφημερίδα.

Realnews: "Τρικυμία στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνει η συμφωνία"

Η εφημερίδα σημειώνει ότι δόθηκε "ισχυρή εντολή από 251 βουλευτές για τη διαπραγμάτευση", αλλά επισημαίνει ότι: "Οι τριγμοί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος οδηγούν τον πρωθυπουργό στη σκέψη να ζητήσει σύντομα επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των βουλευτών του".