Φωτιές άναψαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης τα… ματωμένα Δημήτρια!

 

Για να εξηγούμαστε –και να μην παρεξηγούμαστε- η αναφορά σε αίματα αφορά την πλειοψηφία των εκδηλώσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο των Δημητρίων (που είναι και επετειακά, αφού κλείνουν ιωβηλαίο ζωής). Έχουν επιλεγεί εκδηλώσεις, εικαστικές, θεατρικές και χορού, συγκεκριμένου art movement, κάτι που αντικατοπτρίζεται στα θέματα και τους τίτλους των εκδηλώσεων.

Το θέμα απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου, ο αντιπρόεδρος του σώματος και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Εντάξει”, Δημήτρης Κούβελας, στις ανακοινώσεις του, τόνισε:

«Βλέπουμε, λοιπόν, ότι και φέτος τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ απευθύνονται σε ειδικό, πολύ ειδικό κοινό, γυρίζοντας την πλάτη στο ευρύ κοινό, στους πολλούς δημότες, αν και θα έπρεπε να είναι η κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση του δήμου. Όσο πάει γίνονται και πιο ελιτίστικα και παίζουν ανάμεσα σε «ιδιοσυγκρασιακό ύφος ξέφρενων φαντασιώσεων», αυτοσχεδιασμούς», «γυμνούς άντρες χωρίς ταυτότητα», διλλήματα μέσα σε αυτοκίνητα» και «προετοιμασμένα πιάνα», «δοκιμές επαφής των σωμάτων» και παρουσιάσεις νέων εμπορικών CD. Κι όλα αυτά λουσμένα με πολύ αίμα: «The book of blood» (σε μετάφραση «το βιβλίο του αίματος»), «το τελευταίο αίμα», «VASISTAS αίματα», «αιματοχυσία στη Νορβηγία», «Νεκροί που επιστρέφουν» είναι ανάμεσα στους τίτλους των εκδηλώσεων και παραστάσεων. Γιατί πρέπει να εκπέμπει τόσο απαισιόδοξο και γκρίζο μήνυμα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων; Κι αυτό να βαφτίζεται εναλλακτικό και προοδευτικό»;

Η αναφορά των τίτλων από τον κ. Κούβελα είχε αρχίσει να προκαλεί χαμόγελα και επισημάνσεις από τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι άρχισαν να τον ρωτούν: «Τι είναι αυτά»; Για να τους απαντήσει:

-Είναι οι… τίτλοι των εκδηλώσεων…

Στο σημείο εκείνο, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Ζήτησε από τον Δ. Κούβελα να σταματήσει να αναφέρεται στο θέμα, «επειδή έχει κρατηθεί και θα συζητηθεί αργότερα». Επικαλέστηκε, μάλιστα, τον κανονισμό, υποστηρίζοντας πως απαγορεύει να αναφέρονται θέματα που κρατήθηκαν. Ο Δ. Κούβελας ζήτησε να του πει ο πρόεδρος του σώματος ποιο άρθρο του κανονισμού είναι αυτό, κάτι, όμως, που ο κ. Αβραμόπουλος δεν έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος των “Εντάξει” συνέχισε την τοποθέτησή του. Πρόσθεσε πως η διοίκηση Μπουτάρη, που είχε εξαγγείλει πριν χρόνια “Δημήτρια για όλο τον κόσμο” ουσιαστικά συρρίκνωσε τον θεσμό.

Λάδι στη φωτιά έριξε και ο επικεφαλής της παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, Γ. Ρακκάς. Όταν πήρε τον λόγο μίλησε κι αυτός για τα Δημήτρια, λέγοντας ότι η επετειακή διοργάνωση των 50 ετών υιοθέτησε την προβολή δράσεων και εκδηλώσεων του μηδενιστικού καλλιτεχνικού κινήματος, γι αυτό και οι εκδηλώσεις έχουν παρόμοιους τίτλους…

«Είναι θέμα του τι μηνύματα θέλουμε να περάσουμε στον κόσμο. Σε μια τέτοια κατάσταση που βιώνουμε ως χώρα, εμείς, ως δήμος, περνάμε μηδενιστικά μηνύματα; Είμαστε αντίθετοι σε κάτι τέτοιο και θα καταψηφίσουμε», τόνισε.

Όταν ήρθε η ώρα της συζήτησης του θέματος, τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Αβραμόπουλος θύμισε ότι «παλιά, στα Δημήτρια έρχονταν διάφοροι αοιδοί που… κρεμιούνταν από σχοινιά στην Αριστοτέλους, αλλά και μεγάλα ονόματα που, όμως, βρίσκονταν στη δύση της καριέρας τους». Τόνισε ότι η διοίκηση Μπουτάρη «άνοιξε το θεσμό» κι άρχισε να διαβάζει το πρόγραμμα:

-Η Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα της VASISTAS δοκιμάζουν τα όρια της σκηνικής επιτέλεσης με τα “ΑΙΜΑΤΑ”…

Καθώς ο τίτλος ακόμη και της πρώτης εκδήλωσης ήταν… αιματηρός, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου σταμάτησε την… ανάγνωση και έκανε στροφή:

«Δεν κατάλαβα… Την έχετε δει την παράσταση; Πώς την κρίνετε;», ρώτησε τον Δ. Κούβελα ο Π. Αβραμόπουλος. Κι ο κ. Κούβελας απάντησε:

-Γιατί, εσείς την είδατε;

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Χρυσίδου, η οποία υπερασπίστηκε το πρόγραμμα των 50ων Δημητρίων και υπογράμμισε:

«Κι εμείς δεν κάνουμε του κεφαλιού μας… Υπάρχει μια επιτροπή, που προτείνει και αποφασίζει».

Τελικά το… αιματηρό πρόγραμμα των 50ων Δημητρίων εγκρίθηκε, με τις ψήφους της πλειοψηφίας.


Η φωτογραφία είναι από το αρχείο και απεικονίζει ηθοποιούς και εργαζόμενους του ΚΘΒΕ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τους στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης