Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, των Βρυξελλών. Ως τώρα δεν έχει εμφανιστεί στην αίθουσα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

 

Όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των προέδρων, μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου.

Η πρόταση αυτή τέθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και υποστηρίχθηκε με 10 ψήφους. Επτά ψήφισαν κατά και δύο παρών (οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ) οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ακολουθεί τις ίδιες απαράδεκτες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ως αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν εκτός από τον κ. Φίλη, οι βουλευτές από την ΝΔ, το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Ζερδελής είχε εισηγηθεί να αρχίσει αύριο το πρωί η συζήτηση του νομοσχεδίου ωστόσο η πρόταση αυτή είχε μόνο την θετική ψήφο της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Το ΚΚΕ όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Θανάσης Παφίλης, θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία και επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, που έχουν εκφράσει ενστάσεις ή διαφωνίες, για τη στάση που θα κρατήσουν τελικά κατά την ψηφοφορία.

Τσακαλώτος: Αν δεν χτυπήσει η Αριστερά το παλιό σύστημα ο τόπος δεν έχει μέλλον

«Ένα πράγμα ξέρω. Αν η Αριστερά δεν χτυπήσει το παλιό κατεστημένο σύστημα αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος».

«Ποτέ δεν ωραιοποιήσαμε τη κατάσταση» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε τη συμφωνία γιατί πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα δοκιμαστεί και ένας από τους λόγους θα είναι από τα ερωτήματα που θέσαμε εμείς αν σέβεται ή όχι τη δημοκρατία την αλληλεγγύη και το πλουραλισμό», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Ένα πράγμα ξέρω για να υπάρχει ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα χρειάζεται να υπάρχουν συμμαχίες για να σταματήσει η λιτότητα. Πολλά λοιπόν θα κριθούν από τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα πως θα το διαχειριστεί», τόνισε.

Η ομιλία του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα

«Ας απαντήσουμε καθαρά. Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι ούτε παρένθεση ούτε παραξενιά της περιόδου. Είναι το νέο μονοπάτι της ιστορίας».

Αυτό δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας στην Ολομέλεια της  Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Βίτσας μίλησε για συμφωνία δύσκολη με μέτρα σκληρά διευκρινίζοντας ότι υπερασπίζεται τη ψήφιση της και όχι το περιεχόμενο της.

«Όλοι ξέρουμε ότι είναι ένα προϊόν συμφωνίας με  προαπαιτούμενα μέτρα. Είναι μια συμφωνία δύσκολη που έγινε μέσα από πιέσεις, και εκβιασμούς . Δεν υπερασπίζομαι το περιεχόμενο της αλλά θέλω να υπερασπιστώ την ανάγκη ψήφισης της. Τα μέτρα είναι σκληρά, υφεσιακά, όμως δεν απολογούμαι επειδή σε ένα πόλεμο κάνουμε ελιγμούς, υποχωρήσεις αλλά ο ελληνικός λαός δεν μας επιτρέπει να υποχωρήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Βίτσας και συνέχισε:

«Η δύσκολη απόφαση της συμφωνίας αποτρέπει την κατάρρευση της χώρας, την εξαέρωση των καταθέσεων. Όμως χρειάζεται πολύ δουλειά.    Χρειάζεται να δώσουμε μάχη. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να δίνει μάχες απέναντι σε πραξικοπήματα. Στις μάχες της ζωής υπάρχουν και ελιγμοί και υποχωρήσεις. Όταν μένεις ζωντανός και με δράσεις επιτρέπεται να πέσεις αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς», τόνισε ο κ. Βίτσας.

«Καταβάλλεται προσπάθεια έξωθεν και έσωθεν ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι  παρένθεση. Η προσπάθεια αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πόλεμος που έγινε και γίνεται στην ιδέα του δημοψηφίσματος και στο ότι η δημοκρατία μπορεί να λειτουργεί», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα

Το 2010 από το «λεφτά υπάρχουν» του Γ.Α. Παπανδρέου φτάσαμε στο βάρβαρο μνημόνιο 1. Το 2012, από το πρόγραμμα του Ζαππείου του κ. Σαμαρά και την καταψήφιση του πρώτου μνημονίου, φτάσαμε στο μνημόνιο 2. Σήμερα, το 2015, από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το «θα σκίσουμε όλα τα μνημόνια» του κ. Τσίπρα, φτάσαμε στο μνημόνιο 3» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Δ. Κουτσούμπας στην αποψινή του ομιλία στην Βουλή.

Σημείωσε δε, την απουσία του πρωθυπουργού από την Βουλή.

Ανέφερε ότι «ο λαός θα πληρώσει το άθλιο μνημόνιο «Τσίπρα» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι «δυστυχώς για εσάς, το παραμύθι της σκληρής, περήφανης διαπραγμάτευσης τελείωσε, δεν πείθει πλέον».

Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι αποκαλύφθηκε πως «η ΕΕ είναι μία αντιδραστική, ιμπεριαλιστική συμμαχία, η οποία δεν αλλάζει με δημοψηφίσματα», όπως, επίσης και ότι «καμία αστική - ούτε με αριστερό πρόσημο- κυβέρνηση δεν μπορεί να βαρά τα νταούλια σε αυτούς που κρατούν τα κλειδιά της οικονομίας, στους μονοπωλιακούς ομίλους».

Πρόσθεσε, ότι αντιλαϊκά σχέδια δεν έχει μόνο ο Σόιμπλε, αλλά και οι φίλοι του πρωθυπουργού, ο Ολάντ και ο Ομπάμα, που ο κ. Τσίπρας «παρουσιάζει ως δήθεν εχθρούς της λιτότητας».

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση υπέγραψε την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, χωρίς να προετοιμάσει και να παρουσιάσει στον λαό καμία εναλλακτική λύση, ενώ μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός βρέθηκε «αγκαλιά με τους ηγέτες του ΝΑΙ» να παρουσιάζει την υπογραφή νέας συμφωνίας ως μοναδική επιλογή, με τα ίδια επιχειρήματα, τον ίδιο εκφοβισμό που ακούγεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

«Τώρα δηλώνετε έκπληκτος για τη σκληρή στάση της ΕΕ και της ΕΚΤ. Μα, όλα όσα έγιναν στις τράπεζες, τα παρουσίαζε ως πιθανό σενάριο ήδη προεκλογικά ο κ. Βαρουφάκης. Ποιον προσπαθείτε να κοροϊδέψετε;» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το τερατώδες μνημόνιο συνοδεύεται από ένα νέο μύθο αποτελούμενο από δύο στοιχεία με πρώτο εκείνο της»δικαιότερης κατανομής των βαρών» και δεύτερο «στοιχείο του εμπορίου ελπίδας» την προοπτική επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη, με το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ και τις υποσχέσεις αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους.

Γεννηματά: Αποτρέψαμε το Grexit την ύστατη στιγμή

Από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα βέλη της στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι έχει την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο και τον κάλεσε να δώσει τέλος στο θέατρο σκιών , όπως είπε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από το πρωθυπουργό να εγκαταλείψει σκέψεις και να διαψεύσει σενάρια για πρόωρες εκλογές οι οποίες, όπως ανέφερε , «θα είναι καταστροφικές όπως και τα όσα λέγονται για κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

«Υπάρχει εθνικός σκοπός που φτάνει μέχρι το τέλος ισχύος του προγράμματος. Πάψτε , λοιπόν, να πατάτε σε δύο βάρκες », τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι «η συμφωνία φέρει τη υπογραφή του κ. Τσίπρα». «Έφτασε η ώρα να σταματήσουν οι ψευδαισθήσεις» και επικαλούμενη του στίχους του Δ. Σαββόπουλου από το τραγούδι του «Άγγελος Εξάγγελος», είπε ότι «... τα νέα που μας έφεραν ήταν όλα μια ψευτιά κι ακούγονταν ευχάριστα στ΄αυτί μας».

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε τέσσερα κύρια σημεία στη συμφωνία που σύναψε η κυβέρνηση που αφορούν στα μέτρα για να είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός , στην ανάγκη να διεκδικήσει την αναδιάρθρωση του χρέους , καθώς και να συμφωνηθεί και να εφαρμοστεί.

« Θα μας βρείτε αρωγούς για το συμφέρον της χώρας . Χρειάζεται εθνική γραμμή για βιώσιμη λύση», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Θεοδωράκης: Κλωτσήσαμε την ευκαιρία για μια καλύτερη συμφωνία

Η μεγάλη μάχη δεν είναι μόνο για την Ευρώπη αλλά πολεμάμε να νικήσουμε τα παράσιτα τους ψεύτες τους λαϊκιστές και τους συνωμότες της δραχμής, ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής,.επί του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. 

Σταϊκούρας: Να εργαστεί η κυβέρνηση χωρίς παλινωδίες

«Η επιλογή της συμφωνίας αυτής αυτής, αποτελεί το πρώτο βήμα για την σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας και αποφυγή της καταστροφής, της άτακτης χρεοκοπίας και την έξοδο από τον σκληρό πυρήνα της ενοποιούμενης Ευρώπης. Η χώρα πήρε μια ανάσα και ξένα Κοινοβούλια, όπως αυτό της Γαλλίας, ξεκίνησαν να εγκρίνουν την συμφωνία» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τοποθέτησή του στο νομοσχέδιο με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

«Οφείλουμε να προχωρήσουμε το προσεχές διάστημα την συμφωνία» κάλεσε την κυβέρνηση επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι τόσο μεγάλοι οι κίνδυνοι ώστε δεν χωρούν  κυβερνητικές αμφισημίες ως προς την δυνατότητα ολοκλήρωσης και υλοποίηση της συμφωνίας, δεν συγχωρούνται παλινωδίες, ολιγωρία και οπισθοχωρήσεις.

«Η κυβέρνηση οφείλει να εργαστεί για την ολοκλήρωση και στη συνέχεια με επιμονή και σε συνεργασία με τους εταίρους να αναζητήσουμε τον βέλτιστο οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση με όρους καλού συγκερασμού οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλάζοντας εσφαλμένες δημοσιονομικές πολιτικές που στραγγαλίζουν τον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας και υλοποιώντας παράλληλα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.