seitanidis_01Ο δημοσιογράφος Γιάννης Σεϊτανίδης είναι ο νικητής του πρώτου Παγκύπριου Διαγωνισμού για το καλύτερο δημοσιογραφικό κείμενο που είχε προκηρύξει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με χορηγό την ALPHA BANK.

 

Ο Γιάννης Σεϊτανίδης έχει αρχίσει τη δημοσιογραφική του πορεία από τη Θεσσαλονίκη και τον Ελληνικό Βορρά. Εργάστηκε, ακόμη, στις εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και Αγγελιοφόρο. Εδώ και χρόνια ζει και εργάζεται στην Κύπρο.

Το δεύτερο βραβείο κέρδισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Αβραάμ και το τρίτο βραβείο ο δημοσιογράφος Φάνης Μακρίδης.

Τα βραβεία συνοδεύονται από τα ακόλουθα χρηματικά ποσά: Α’ Βραβείο – 2.000 ευρώ, Β’ Βραβείο – 1.000 ευρώ, Γ’ Βραβείο – 500 ευρώ.

Στους νικητές θα απονεμηθούν, επίσης, ειδικές πλακέτες και πιστοποιητικά.

Τους νικητές επέλεξε Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους Καθηγητές Πανεπιστημιακών Σχολών Δημοσιογραφίας / Επικοινωνίας, ήτοι: Κωστάκης Κωνσταντίνου, Αν. Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick, Σοφία Ιορδανίδου, Αν. Καθηγήτρια Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Επικοινωνίας και Νέας Δημοσιογραφίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Παυλίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Τα μέλη της Επιτροπής προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

Η απόφαση της Ανεξάρτητης Κριτικής Επιτροπής επικυρώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΥΠΕ στις 7 Ιουλίου 2015.

Η Τελετή Βράβευσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015, στις 11 π.μ., στη Δημοσιογραφική Εστία, υπό την αιγίδα του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος θα παραστεί και θα προσφωνήσει την εκδήλωση.

Στον Α΄ Παγκύπριο Διαγωνισμό για το Καλύτερο Δημοσιογραφικό Κείμενο που προκήρυξε το ΚΥΠΕ στην αρχή του 2015, συμμετείχαν με κείμενά τους συνολικά 16 δημοσιογράφοι.

Η Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή αξιολόγησε και κατέληξε στις ακόλουθες τρεις πρώτες βαθμολογίες:

Α’ Βραβείο: Γιάννης Σεϊτανίδης, για το ρεπορτάζ του με τίτλο: «Η επιστολή Σιαρλή στον Ντράγκι: «Πώς φτάσαμε στη διάσωση των τραπεζών με ίδια μέσα» (Α’ μέρος) και: «Σε κοινή θέα το bail in: η Νομοθεσία για το κούρεμα προαπαιτούμενο του μνημονίου του 2012» (Β’ μέρος). Βαθμολογία: 81,8%.

Β’ Βραβείο: Γιώργος Αβραάμ, για το ρεπορτάζ του με τίτλο: «12 χιλιάδες δολάρια μακριά από τη …γη της Επαγγελίας». Βαθμολογία: 81,6%.

Γ’ Βραβείο: Φάνης Μακρίδης, για το ρεπορτάζ του με τίτλο: «Είχαν πληροφορίες. Έκαναν τίποτα;». Βαθμολογία 80,5%.

Η Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή έκρινε ότι τα πιο πάνω κείμενα παρουσιάζουν ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και πληρούν ικανοποιητικά τα περισσότερα κριτήρια του διαγωνισμού.

Στόχος του Παγκύπριο Διαγωνισμού για το καλύτερο δημοσιογραφικό κείμενο, όπως το έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΥΠΕ, είναι η ενθάρρυνση των δημοσιογράφων για βελτίωση της ποιότητας της εργασίας τους, η επιβράβευση εκείνων των κειμένων που διακρίνονται για τη συμβολή τους στην ανάδειξη ζητημάτων που χαρακτηρίζουν της κυπριακή κοινωνία και συμβάλλουν στη βελτίωση των όρων εξέλιξής της.

Για την τελική επιλογή η Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολύ καλή χρήση της δημοσιογραφικής γλώσσας και ιδιαίτερα της διερευνητικής δημοσιογραφίας, στην πρωτοτυπία των θεμάτων και στη σφαιρικότητα της ανάπτυξης σε έναν αλληλοεξαρτώμενο κόσμο.

Εσωτερικός Διαγωνισμός ΚΥΠΕ

Στην Τελετή Βράβευσης για τον Παγκύπριο δημοσιογραφικό διαγωνισμό θα βραβευθούν και οι νικητές του εσωτερικού διαγωνισμού του ΚΥΠΕ για το καλύτερο δημοσιογραφικό κείμενο για το 2014. Χορηγός του διαγωνισμού αυτού είναι η Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Το Α΄ Βραβείο μοιράζονται εξίσου οι δημοσιογράφοι του ΚΥΠΕ Μαρία Κονιώτου και Μαρία Αντούνα για τα ρεπορτάζ τους με τίτλους: «Πολιτικοί και διπλωμάτες αξιολογούν την 50χρονη παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο» και «Κύπρος του 2014: Τα κοινωνικά παντοπωλεία στη ζωή μας», αντίστοιχα.

Έπαινος θα απονεμηθεί στη δημοσιογράφο του ΚΥΠΕ Αθηνά Αρσαλίδου για το ρεπορτάζ της με τίτλο: « Ο υποψήφιος για ‘Όσκαρ’ έρευνας μιλά στο ΚΥΠΕ για το τεστ DNA».

Η Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή για το διαγωνισμό αυτό αποτελείται από τους Δημοσιογράφους Ανδρέα Χατζήπαπα και Ανδρέα Χατζηλοϊζου και τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Μίμη Σοφοκλέους, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς.

Σημείωμα της Επιτροπής αναφέρει ότι «τα μέλη της Επιτροπής, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, διαπιστώνουν το υψηλό επίπεδο των κειμένων που υποβλήθηκαν, αλλά και την ποικιλία των θεμάτων με τα οποία ασχολούνται, πράγμα που αντικατοπτρίζει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο ΚΥΠΕ».