Για ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην αγορά και τις επιχειρήσεις κάνουν λόγο οι Εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας. Υπογραμμίζουν ότι οδεύουν σε ακινητοποίηση των εξαγωγικών τους επιχειρήσεων.

 

Στην ανακοίνωσή τους, τονίζουν:

«Οι επιπτώσεις στην αγορά και τις επιχειρήσεις από την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους και με αποκορύφωμα την εξαγγελία του δημοψηφίσματος είναι πλέον ανυπολόγιστες. Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, η χώρα έχει πάει δεκαετίες πίσω και το γεγονός αυτό είναι εμφανές σχεδόν σε όλα τα επίπεδα.

Ο ΣΕΒΕ σε καθημερινή βάση είναι σε επικοινωνία με τις επιχειρήσεις-μέλη του, προσπαθώντας να καταγράψει τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να τις κατευθύνει για την αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι τράπεζες αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης για τραπεζική αργία και έλεγχο κεφαλαίων έχουν δημιουργήσει καταστάσεις, οι οποίες είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν και οι επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο.

Οι Έλληνες εξαγωγείς οδεύουν σε ακινητοποίηση των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων, εγκλωβισμένοι σε μία πρωτοφανή πραγματικότητα για μία ανεπτυγμένη χώρα. Εδώ και μέρες τα φορτία των α΄ υλών τους βρίσκονται καθηλωμένα στα τελωνεία με αποτέλεσμα τη διακοπή της παραγωγής τους, την υποχρεωτική αργία του προσωπικού τους και τις παραγγελίες τους να ακυρώνονται η μία μετά την άλλη με άμεση την απειλή κατάπτωσης συμβατικών ρητρών και απώλειας πελατών που με τόσο κόπο έχουν αποκτηθεί. Οι μεταφορές εμπορευμάτων στο εξωτερικό κοντεύουν να γίνουν αδύνατες, καθώς οι μεταφορείς προκειμένου να εκτελέσουν τη μεταφορά εμπορευμάτων, ζητούν μετρητά για τα καύσιμά τους, τα οποία οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν. Ακόμα και η διεκπεραίωση απλών εμπορικών τραπεζικών συναλλαγών έχει καταστεί αδύνατη ή εξαιρετικά δύσκολη.

Στοίβες με φορτωτικά έγγραφα βρίσκονται στα συρτάρια των εμπορικών τραπεζών, ανέκκλητες πιστώσεις είναι σε αναμονή και η έλλειψη ρευστότητας έχει αγγίξει το απόλυτο. Όλα αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που με ψυχραιμία, μεν, αγωνία και ανησυχία, δε, αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, με ένα αύριο που κανείς δεν μπορεί επακριβώς να φανταστεί.

Σε όλα τα παραπάνω, προστίθεται η παντελής έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία έγκρισης για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με αποτέλεσμα τη σύγχυση των επιχειρήσεων στον τρόπο διαχείρισης των σχετικών αιτημάτων συναλλαγών.

Είναι πλέον σε όλους αντιληπτό ότι η κατάσταση στην αγορά έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Αν η τραγική κατάσταση που βιώνουμε αυτή την εβδομάδα συνεχιστεί, είναι βέβαιο ότι το πλήγμα στην παραγωγή, στις εξαγωγές, στην οικονομία και στην απασχόληση θα είναι μη αναστρέψιμο.

Είναι συνεπώς απαραίτητη η επίτευξη συμφωνίας. Η απόρριψή της στο επικείμενο δημοψήφισμα, δηλαδή το όχι, θα ολοκληρώσει την καταστροφή. Γι’ αυτό και ο ΣΕΒΕ καλεί τους υπεύθυνους πολίτες να ψηφίσουν ΝΑΙ.

Ταυτόχρονα κάνει μια τελευταία έκκληση στην Κυβέρνηση να  αποτρέψει την ανήκεστη αποδόμηση της οικονομίας και της κοινωνίας ολόκληρης, να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την ύστατη στιγμή να συνάψει συμφωνία για το καλό της πατρίδας μας.

Να δεσμευτεί ρητά ότι δεν θα διακυβευθεί η παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.

Την καλούμε να αποτρέψει την απομόνωση της χώρας και τον εθνικό διχασμό που ιστορικά έχει οδηγήσει σε εθνικές καταστροφές.

Η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν έχουν καμία τύχη επιβίωσης έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη».